Éji séták Fenyő Ivánnal

2010. november 06. 19:14

Mikszáth Kálmán Éji séták, éji alakok novellafüzére alapján írta legújabb tévéfilmjének forgatókönyvét Miklauzicz Bence, az Ébrenjárók és A zöld sárkány gyermekeinek rendezője. A főszerepeket Székely B. Miklós és Fenyő Iván alakítják. Friss infók és képek a forgatásról a Mandinertől.

2010. november 06. 19:14
Molnár Nikolett

A szinopszis szerint a történetben Rikner Mihály (Fenyő Iván), a Pesti Hírlap főszerkesztője korábban kirúgott és elszegényedett szedőjét, Gimey Jánost (Székely B. Miklós) kíséri el utolsó éjszakájára. Gimey, akit korábban veszett kutya harapott meg, még a kór kiütközése előtt, méltósággal szeretne távozni az élők sorából. Rikner először – sikerhajhász zsurnaliszta lévén -, csak egy jó sztorit lát az estében, amiből remek címlaphírt kreálhat. Azonban a Vörös Kakasban sokkal többet tanul az életről, mint azt addig bármikor. Az éjszaka folyamán a pesti nyomornegyed alakjai mutatják meg, hogy minek van valóságos (hír)értéke. 

A századelő hangulatát korhűen ábrázolták a MTV stúdiójában felépített díszletek segítségével. A fényűzés és a nyomor kontrasztjában, a polgári miliőt idéző, kopottas, kissé dohos és füstös Vörös Kakasban az újságtartón a napi sajtó, fehér krétával fekete táblán az aktuális menü, az asztalokon fehér abrosz kristálypohárral, rozsdaszínű selyemmel bevont tölgyfa székek, aranyveretes tartókban lángoló gyertyák fogadják a betérőket.

Több mint egy tucatnyian tevékenykednek egyszerre, hogy a filmkockákon a megfelelő képhez tökéletes beállítás párosuljon.

„Vedd le a hangot! Ismételd el még egyszer! Csendet, próba! Kérem, fejezze be mindenki a zörgést, felvétel indul! 411-es snitt”  -hangzanak folyamatosan a vezényszavak.

Miklauzicz Bence a függöny és az ajtók egyik-másik oldalán tűnik fel rendszertelen időközönként újabb utasítások, javaslatok kíséretében.

Napi 12 órában forgatnak, a rendező pedig hajnali négytől talpon van - így további részleteket csak a felvételek befejezését követően tudhatunk meg.

Ottjártunk idején az egyik alvilági figura és Gimey párbeszédét rögzítették éppen.

Két snitt között a történet egyik főhősével, Fenyő Ivánnal folytattunk rövid beszélgetést. Megkérdeztük, hogy az SOS Szerelem, a 9 és ½ randi vagy a Szabadság, szerelem szívtipró szerepei után hogy érzi magát egy tévéfilmnek készülő, kosztümös, Mikszáth novella adaptációban?

A színész elmondta: „Örülök a különleges lehetőségnek, ebben a műfajban is otthon érzem magam. A különbséget egyelőre abban veszem észre, hogy nem 30 napot forgatunk, hanem tízet, ebből kifolyólag a költségvetése a filmnek nyilván más, mint egy mozifilmnek, de az emberek készültsége, és a technika ugyanaz. Ebben a szerepben pontosan azt élvezem, hogy egy olyan figurát játszom, amit eddig nem nagyon hoztam. Korban és kinézetben is más, mint az eddigiek” - magyarázta.

„A darab drámaiságából fakadóan sokkal közelebb áll a színházhoz, rengeteg kihívás van benne, sok olyat kell megjelenítenem, amire eddigi filmjeimben nem volt szükségem.”- mondta el Fenyő. „Egy-egy pici jelenet sokkal komplikáltabb, mint hinnénk, amikor például szemvillanással kell megmutatnom, ki jön be az ajtón, és ahhoz mi a viszonyom, az nem egyszerű feladat pár másodpercben, szöveg nélkül. Sok ilyen, és ehhez hasonló feladatom, kihívásom van itt.” - tette hozzá.

A színész elmondta: minden szerepében arra törekszik, hogy hiteles legyen. Nem szeretne skatulyába ragadni, hiszen egy színész dolga, hogy bármit el tudjon játszani. Legszívesebben szélsőséges karakterek bőrébe bújna a jövőben. Egyenlőre viszont marad az „ajtójelenet” az Éji séták, éji alakokban, amit várhatóan 2010. december 27-én, 8 órakor kritizálhatunk először az MTV műsorán vagy a 42. Magyar Filmszemlén.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2010. november 08. 17:30
Fenyő Iván ide, Fenyő Iván oda, Mikszáth egyik méltatlanul kevesek által ismert munkájáról van szó. Végre nem celebeket mutogatnak és hátha valaki ezt a munkáját is megszereti a Nagy Palócnak, vagy egyáltalán olvas tőle valamit.
Steppenwolf
2010. november 08. 17:15
De nem bírom ezt a Fenyő Ivánt. Csak tudnám, ki futtatja ezt a nárcisztikus öntelt majmot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!