Somló Hangja, negyedszer

2012. július 17. 14:50

A dobai Erdődy Kastély parkjában rendezik a Somló Hangja összművészeti fesztivált, amely csütörtöktől vasárnapig tart. A rendezvényen a legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és a dzsessz kapja.

2012. július 17. 14:50

Negyedszer rendezik meg a dobai Erdődy Kastély parkjában a Somló Hangja összművészeti fesztivált, amely csütörtöktől vasárnapig tart. Három éve, hogy a Somlói Térség több közéleti szereplőjének összefogásával létrejött az első Somló Hangja Fesztivál. Az esemény olyan térséget igyekezett életre kelteni, ahol a kultúra szereplői és produktumai erősen kallódóban voltak: alig működtek művészeti csoportok, közösségek, a kultúrházakat szinte kizárólag az utazó alkalmi árusok használták, az emberek egyetlen közösségi tere a vendéglő volt – idézte fel a szervezők nevében Kovács Szilvia.

Mint hozzátette, a Somlón több helyi hatású program után a Somló Hangja Fesztivál volt az első esemény, amely túlmutatott a kistérség határain. A rendezvényen a legnagyobb szerepet a népi alapú világzene, az autentikus népzene és a dzsessz kapja, a kiegészítő programokban a hangsúly a családok, kisközösségek kikapcsolódásának lehetőségére és a helyben fellelhető, termelődő értékek bemutatására, népszerűsítésére esik. Az ismert magyarországi zenei fellépők mellett a határon túlról is várnak világzenei előadókat. Idén új színfolt lesz a külhoni magyar hagyományőrző néptáncegyüttesek megjelenése: Kanadából (Montréal), Szlovéniából (Lendva), Erdélyből (Székelyudvarhely) és Ausztriából (Bécs) is érkeznek néptánccsoportok.

A rendezvényen fontos szerepet kap a Somló bora, mely a legjellegzetesebb magyar fehérbor. Különleges savaitól, ásványi anyagaitól kap sajátos ízvilágot a négy somlói alapbor, a furmint, az olaszrizling, a juhfark és a hárslevelű. E borokat a Somló bortermelői a helyi termékvásárban kínálják a vendégek számára. A fesztivál csütörtökön 15 órakor kezdődik, a kis színpadon erdélyi, majd kanadai néptánccsoport lép fel, őket Bencze Alma és Novai Gábor, a Kodolányi főiskola dzsessz-szakos növendékei, később a Budafolk Band követi, este nyolckor pedig a Borbély Mihály Balkán Jazz Project ad lemezbemutató koncertet. A nagyszínpadon Bakos Árpád és a Búsulók nyit öt órakor, hétkor a Cimbaliband, este kilenckor Lajkó Félix, Brasnyó Antal és Dresch Mihály lép színpadra. A részletes program itt olvasható.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!