Kikosarazta Vidnyánszkyt a Burgteather

2013. szeptember 13. 14:42

A bécsi Burgertheatert is meghívta tavaszi nemzetközi színházi fesztiváljára a Nemzeti Színház. Az osztrák teátrum azonban nemet mondott a felkérésre, mondván nem akarják, hogy a Burgertheater hírnevét használják a „magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására”, illetve Balog Zoltán és Vidnyánszky Attila másként állította be korábbi találkozásaikat, mint ahogy azok zajlottak.

2013. szeptember 13. 14:42

Nem fogadja el a bécsi Burgtheater a budapesti Nemzeti Színház meghívását a 2014 tavaszán rendezendő első nemzetközi színházi fesztiválon való vendégszereplésre – közölte a bécsi színház pénteken. A színház honlapján is megjelent, a sajtónak elküldött közlemény hangoztatja: „a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak”. A színház hozzátette: „Nem akarjuk engedni, hogy a Burgtheater hírnevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására”.

A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Burgtheater ennek ellenére folytatni kívánja az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és – mint fogalmaz – árnyalt vitát kíván lehetővé tenni. A közlemény szerint ehhez jelenleg jobb helyszín Bécs, mint Budapest. A teátrum emlékeztet arra, a Burgtheater már korábban fontolóra vette, hogy színházi fesztivált szervez aktuális magyar darabokkal, mihelyst sikerül biztosítani az ehhez szükséges pénzügyi eszközöket. E fesztiválon bemutathatnák rendezéseiket „mind olyan független színházi csoportok, amelyek úgy érzik, hogy számukra káros a magyar kultúrpolitika, mind pedig a magyar Nemzeti Színház, amelyet a személyi változások után a nemzeti konzervatív táborhoz kell sorolni”.

Összesen 64 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Viator
2016. július 13. 11:45
"A Burgtheater korántsem valami politikafüggetlen színházacska: a Bundestheater Holding egyik tagja az állami operaház és a Volksoper mellett, a holding pedig nem meglepő módon az osztrák állam tulajdonában van. A vezetői kinevezéseket az 1998-as színházi törvény értelmében pályázat előzi meg, melyet az intézmény dolga lebonyolítani; a valóságban azonban korántsem így töltik be a vezető kultúrposztokat. A törvény ugyanis hagy egy kiskaput, amikor megjegyzi: a művészeti igazgatói poszttal olyasvalakit is meg lehet bízni, aki nem pályázott, az ott szintén ötéves ciklus meghosszabbításához pedig nem is kell pályázatot kiírni…. S hogy ki az, aki Ausztriában az igazgatókat a gyakorlatban kinevezi? Bizony, a nagybetűs politika. Hartmannt például, … 2006-ban az akkori kulturális államtitkár, Franz Morak nevezte meg mint a Burgtheater 2009-től esedékes igazgatóját - csupán öt nappal az után, hogy először beszélgettek egymással. Előtte az államtitkár követeket küldött Hartmannhoz, megérdeklődni, vállalná-e a posztot. Ennyi volt az előkészítés az ottani Nemzeti Színház igazgatói kinevezése előtt. Hartmann elődjét, Klaus Bachlert még ennél is kevésbé demokratikusan tették a posztra. Az ellenzék szóvá is tette ezt 1997-ben, mire az akkori kancellár, Viktor Klima közölte: a pályáztatás nem megfelelő megoldás, úgyhogy ő dönt a Burgtheater vezetőjének személyéről. Így is történt."
Horst_Taplert
2013. október 02. 14:00
Már az osztrákok is a balliberálisok szekerét tolják.....DDDDDDDD
liberálzöld.
2013. szeptember 16. 17:20
A mocskos bolsilibsi osztrákja!
egysegelem
2013. szeptember 16. 12:26
Eleinte nala is telt hazak lesznek, mert a jobbemajok be akarjak majd bizonyitani, hogy o is olyan jo rendezo, hogy telt hazakat csinal, Dornernel is igy volt, aztan amikor visszaall minden a rendes kerekvagasba kongani fog a szinhaz mint Dornere es lehet majd magyarazkodni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!