Vidnyánszkyék fenntartják a Burgtheaternek szóló meghívást

2013. szeptember 13. 15:49

Továbbra is fenntartja a Nemzeti Színház a bécsi Burgtheaternek szóló meghívást a jövő év elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztiválára ‒ közölte a budapesti teátrum arra reagálva, hogy a bécsi intézmény pénteken arról adott tájékoztatást, hogy nem fogadja el az invitálást.

2013. szeptember 13. 15:49

A Burgtheater pénteken azzal indokolta közleményében a meghívás elutasítását, hogy „a jelenlegi magyar kormány kultúrpolitikusaival, köztük Balog Zoltán miniszterrel és Vidnyánszky Attilával szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy ők a találkozásainkat utólag gyakran másként állították be, mint ahogy azok zajlottak”.

Nem akarjuk engedni, hogy a Burgtheater hírnevét ismét felhasználják a magyar kultúrpolitika megtépázott renoméjának a kijavítására” ‒ fogalmaz a közlemény. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a Burgtheater ennek ellenére folytatni szeretné az eszmecserét a magyarországi kultúrpolitikáról, és árnyalt vitát kíván lehetővé tenni. A közlemény szerint ehhez jelenleg jobb helyszín Bécs, mint Budapest.

A Nemzeti Színház közleményében kiemelte: a 2014 elejére tervezett első nemzetközi színházi fesztivált a Burgtheater közleményében hangsúlyozott „vita” helyett az együttműködés, a kulturális párbeszéd szellemében szervezi. A nemzetközi fesztivál szándéka, hogy erősítse Magyarország jelenlétét a nemzetközi színházi életben, erre a hazai színházi szakmának égető szüksége van ‒ olvasható a Nemzeti Színház közleményében, amely szerint a magyar színházak művészi teljesítménye megállja a helyét nemzetközi összevetésben is.

Mint írják, a nemzetközi fesztiválra már elfogadta a meghívást a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház, amelynek igazgatója-művészeti vezetője Valerij Fokin. Ez Oroszország egyik legrégibb és legjelentősebb színháza. Budapesten lesz a moszkvai Művész Színház, amelyet Sztanyiszlavszkij alapított, jelenleg Oleg Tabakov az igazgatója. Szerepel a fesztiválon a bukaresti Nemzeti Színház, a varsói Nemzeti Színház, az újvidéki Nemzeti Színház, a ljubljanai Nemzeti Színház és az oslói Nemzeti Színház egy-egy előadása, emellett számos további teátrummal állnak tárgyalásban.

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obulus
2013. szeptember 18. 20:29
Dráma, hogy a politika ugyanúgy beleszól a kultúrába, mint rendszerváltás előtt. Az Új Színház, a Nemzeti Színház tönkretétele után következik a Vígszínház. Idézet egy cikkből. Tökéletesen igaz. "a színházszakmai életben Balázs Péter egy komolyan soha nem vett figura, aki valamiért egyre többször idézi fel előttünk Schmitt Pál jellegzetes alakját: pirospozsgás bohócarc, és semmi több.”
szalámis hegedű
2013. szeptember 17. 11:13
Eleinte jókat derültem ostobaságaidon, ma már elszomorít. Ilyen kretének, mint te tartják hatalomban Orbán végletekig rohadt rezsimjét! Nem sül ki a szemed?! Szégyelld magad!
HSL
2013. szeptember 17. 11:13
nem ám a gőgős fekete meg a fáraó akaratáról szó szerint regélő kerényi égeti az imázst, áááá nem :D
Antigoné
2013. szeptember 17. 11:12
Paul Lendvai és társai megtették a magukét. Szégyen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!