Segélykonvojok érkeztek négy ostromlott szír városba

2016. szeptember 26. 14:00

Az ENSZ, a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörösfélhold segélyszállítmányai érkeztek meg az Aszad-erők által ostromlott, Damaszkusz közeli, és a felkelők által ostromlott, Iblid tartomány két-két városába vasárnap. A humanitárius katasztrófa Szíriában több, mint tizenhárom millió embert érint. A múlt heti tűzszünet vége óta több, mint kétszáz újabb áldozata van a polgárháborúnak, köztük közel negyven gyerek.

2016. szeptember 26. 14:00

Fél év után érkezett segélyszállítmány négy szíriai városba, közölte a Nemzetközi Vöröskereszt központi bizottsága. 71 teherautó érte el a kormányerők által ostromlott Madaya és Zabadani városát, Damaszkusz közelében és a lázadók ostroma alatt álló Foah és Kefraya városát, Iblid tartományban vasárnap. 60 000 embernek vittek ételt, orvosi ellátmányt és higiéniai eszközöket. 

Múlt héten az ENSZ két napon keresztül felfüggesztette a segélycsomagok kiszállítását, miután egy konvojra megsemmisítő légi csapást mértek. Az orosz-amerikai egyezséggel megszületett tűzszünet egy hét után, előző hét hétfőn véget ért. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a tűzszünet vége óta 237 ember halt meg közöttük 38 gyerek.

Az ENSZ becslése szerint a humanitárius katasztrófa 13,5 millió embert érint. Ebből 5,47 millió ember nehezen elérhető területeken tartózkodik, közülük 600 ezren ostromlott területeken. Az ENSZ a két hetet megkötött tűzszünetet akarta kihasználni a segélyek kiszállításához. A szervezet képviselői az Aszad-rezsimet okolják ennek a meghiúsulása miatt, mivel nem kapták meg a szír kormánytól a szükséges engedélyeket.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!