Hamarosan megjelenik Marosvári Attila monográfiája az apátfalvi román vérengzésről

2021. július 02. 13:17

A történész-levéltáros óráról-órára rekonstruálja az Apátfalván történt eseményeket.

2021. július 02. 13:17
null

Hamarosan megjelenik Marosvári Attila monográfiája az apátfalvi román vérengzésről – olvasható a Clio Intézet közösségi oldalán. Mint a bejegyzésben írják, a Csanád megyei Apátfalván lezajlott románellenes lázadás és az azt követő román megtorlás mindmáig fehér folt volt a történelemben. Marosvári Attila óráról-órára rekonstruálja az eseményeket, veszi számba a történéseket, mutatja be az áldozatok és az elhurcoltak kálváriáját, a község kifosztását és az események utóéletét.

1919. június 23-án reggel mintegy kétszáz elkeseredett – botokkal, kapákkal, kaszákkal és néhány puskával felfegyverkezett – apátfalvi parasztember meglepetésszerű rohammal szétkergette a községükben rekviráló román katonákat. Az első összecsapásnak két magyar és három román áldozata volt, utóbbiakat az asszonyokkal kiegészült bosszúszomjas tömeg verte agyon. Míg a menekülő román huszárok erősítésért futottak, a helybeliek a község Makó felőli részén, a Szárazérnél tüzelőállást foglaltak el, hogy megvédjék településüket a várható támadástól. A tűzharcnak csak a lázadók muníciójának kimerülése vetett véget.

A Makóról és Békéscsabáról érkező géppuskás szakasszal megerősített román katonai egységek megtorolták a lázadást: harminc magyar férfit végeztek ki, a községet kifosztották, nyolcvanhat helybelit hurcoltak fogságba és még kilenc további apátfalvi lakos vesztette életét a retorziók következtében.

Nyitókép: Facebook

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Coccothraustes
2021. július 03. 09:48
Mi lett a 80 elhurcolt sorsa?
Coccothraustes
2021. július 03. 09:45
Tisztelet az áldozatoknak. 30 +9 magyar férfit végeztek ki 3 román haláláért. Véreskezű, barbár románok.
Magyarok Pásztora
2021. július 03. 09:37
Mikor fizetik vissza az oláhok a '19-es rablás teljes összegét?
Mr. Tommy Lee
2021. július 02. 17:27
Román huszár????!!! Kizárt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!