Büszkék lehetünk a magyar filmesekre – bőséges volt az idei termés!

2023. december 27. 21:28

Mindezen felül pedig: ismét a legmenőbb világsztárok forgattak hazánkban, Al Pacinótól Johnny Deppen át Angelina Jolie-ig.

2023. december 27. 21:28
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A hazai filmipar bőséges terméssel zárhatja a 2023-as évet. Tizenhét új magyar mozifilm készült idén – köztük emlékezetes közönségsikerek és örömteli felfedezések. Az idei esztendő hozta el az első nagyszabású tévéfilm-sorozatot is, valamint több mint ötven nemzetközi fesztiváldíjat és ötven nyertes filmgyártás pályázatot tudhat magáénak. 

A magyar filmesekre, alkotókra és szakemberekre egyaránt idén is büszkék lehetünk!” 

– fogalmaz a Nemzeti Filmintézet év végi összegzőjében.

A teljesség igénye nélkül, idén olyan filmeket láthattunk a mozivásznon, mint a Hadik, A nemzet aranyai, a Cicaverzum, a Semmelweis, a Műanyag égbolt, a Valami madarak, A kojot négy lelke, a Hat hét, Az almafa virága vagy a Mesterjátszma.

Mindezeken felül pedig: ismét a legmenőbb világsztárok forgattak hazánkban, a filmesek pedig hamarosan birtokba vehetik a fóti filmgyártó bázis új stúdióit és korszerűvé varázsolt épületeit. 

Nálunk járt idén Al Pacino, Angelina Jolie, Jenna Ortega, Johnny Depp, Benedict Cumberbatch és Sigourney Weaver is.

S ha ez sem lenne elég, a magyar filmszakma dolgozói filmvetítéseket tartottak országszerte iskolásoknak, fiataloknak és egyetemistáknak, illetve képzéseket, táborokat és pályaorientációs programokat azoknak, akiket érdekel a filmezés izgalmas világa. 

A Nemzeti Filmintézet egy tartalmas videóban idézi fel a hazai filmipar elmúlt évének történéseit és eredményeit:

A Mandineren a 2023-as hazai filmtermés nagy részéről írtunk is. Ha lemaradt volna róluk, íme a lista! 

Önnek melyik volt a kedvenc magyar filmje idén?

Valami madarak:

Ezt is ajánljuk a témában

Szacsvay László nyugdíjasotthonba költözik – mozikban a Valami madarak

Videó

Az élettől lassan búcsúzó öregember és egy lázadó kamasz lány különleges barátsága, amelyen néha remekül szórakozunk, máskor meg alaposan összeszorul a szívünk – a mától vetített Valami madarak az év egyik, ha nem a legjobb sírva-nevetős magyar filmje Szacsvay Lászlóval a főszerepben.

Semmelweis:

Ezt is ajánljuk a témában

Libertate '89:

Ezt is ajánljuk a témában

Mesterjátszma:

Ezt is ajánljuk a témában

Látom, amit látsz:

Ezt is ajánljuk a témában

A nemzet aranyai:

Ezt is ajánljuk a témában

„A magyar vízilabda győzelemre született” – inspiráló film készült az olimpiai legendákról!

Kevés fényesebb fejezete van a magyar sportnak, mint az 1997 és 2008 közötti időszak, amikor az egymás után három olimpiai aranyat nyert magyar férfivízilabda-válogatott dominálta a világ pólósportját. A nemzet aranyai című mozi nemcsak ennek a fantasztikus menetelésnek állít emléket; a „Kemény-legények” szavaiból az is megsejthető, mi a magyar vízilabda – és benne e páratlan generáció – sikereinek titka.

Műanyag égbolt:

Ezt is ajánljuk a témában

Műanyag égbolt – új magyar sci-fi született!

2123 Magyarországára röpít minket egy új magyar sci-fi: Budapest búra alatt, kiszáradt Duna-meder, Miskolc helyén sivatag, a Balaton alatt pedig emberekből sarjadt fákat nevelnek és irtanak, ha azok haszontalanná váltak. A Műanyag égbolt alkotóit kérdeztük!

Hat hét:

Ezt is ajánljuk a témában

Hadik:

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: filmplakátok, saját montázs 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 28. 10:52
Különösen Rákay Philipsre lehetünk büszkék.
alexandrosz-2
2023. december 28. 07:52 Szerkesztve
Nem ad okot ez semmi örömre. Szar zsidó kommunista tetveket sikerült kitömnie a nemzetinek, kereszténynek és jobbernek hazudott qrmányunknak. Persze már mindenki tudhatja: nem azt kell figyelni, amit a nernyik gecik hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak. A nézőszámokat persze nem merik melléjük írni, mert hamar kiderülne, hogy judapesten kívül nem érdekelt senkit ez a sikernek hazudott zsidó vircsaft.
sulikroland
2023. december 28. 06:02
Büszkék lehetünk a filmesekre - bőséges volt a termés. Ezek alapján nem volt túl magas a művészeti érték iránti igény? Elég, ha bőséges a filmtermés. Jövőre még több filmet vállaltak? Remélem önként!
kobi40
2023. december 28. 04:32
Ne maradjon ki, hogy a köztévé műsora szinte nulla, mert persze tele liberális seggfejekkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!