Vasárnap veszi át a Nobel-díjat Karikó Katalin és Krausz Ferenc

2023. december 09. 18:49

Az ünnepséget 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti.

2023. december 09. 18:49
MÜLLER Adrien; AGOSTINI, Pierre; WEISSMAN, Drew; KRAUSZ Ferenc; L'HUILLIER, Anne; KARIKÓ Katalin; NORLÉN, Andreas

A Nobel-hét programjai egész héten folytatódtak Stockholmban, a hivatalos díjátadó gála vasárnap lesz, akkor veheti át az elismerést a svéd királytól a két magyar díjazott, Karikó Katalin és Krausz Ferenc is. Az ünnepséget 15:50-től a Duna az M5 és a hirado.hu is élőben közvetíti – írja a Hír6.

Ezt is ajánljuk a témában

Karikó Katalin az egyike azoknak a kutatóknak, akik elkezdték az mRNS-alapú oltóanyag kifejlesztését. Felfedezése a koronavírus-járványban hozott áttörést, hiszen a technológiájával a lehető leghamarabb elkészíthették a szakemberek a vakcinákat.

A biokémikus erről is beszélt a közönségnek a Karolinska Intézetben. 

Bemutatta az mRNS útját egészen 1961-től napjainkig, és a friss eredményeikről is beszámolt.

Az egészségügyben is áttörést hozhat a fizikai Nobel-díjas, Krausz Ferenc felfedezése, az úgynevezett attoszekundumos fényimpulzusok. A tudós az M1-nek adott interjúban azt üzente a magyaroknak, mindent tegyenek meg az egészségük megóvásáért, leginkább a megfelelő életmóddal. Kiemelte: ezért különösen fontos, hogy itthon folytatódhatnak a kutatásai.

Nyitókép: Ünnepség a magyar Nobel-díjas tudósok tiszteletére a stockholmi magyar nagykövetségen, Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egonsamu
2023. december 09. 22:54
Karikó tette lehetövé a Pfizer és Moderna népirtását a kisérleti génterápiával. Tudósként nem támogatnia kellett volna a tömeges alkalmazást ártatlan embereken - amit ö a BioNtech igazgatói posztján megtett - hanem megakadályozni emberek tömeges halálát és súlyos maradandó egészségkárosodását. Ma már köztudott, hogy a Pfizer a kisérleti engedélyt is csalással szerezte meg. Karikó nem hös, hanem bünrészes.
békalepcse2.0
2023. december 09. 22:07
Most örűlnünk kéne, katalin az emberiség elárulásáért megkapja a jutalmát?
Karcsi_Charlie
2023. december 09. 19:01 Szerkesztve
A Biontech, ahol Karikó az egyik alelnök, feljelentette Magyarországot, mert a szartérő oltásuk rendelését nem vagyunk hajlandók folytatni. Karikó ügynök-asszonyság egy pénzéhes hazaáruló gazember.
I feel the earth move under my feet
2023. december 09. 18:55
Ehhez azért néhai @Rugó (@karakter-2) professzornak is lesz egy-két szava...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!