Mitől lehet okos az otthonunk?

2024. március 21. 06:34

Körülöttünk már minden okos, gondolják sokan, pedig az automatizált nem ugyanaz, mint az okosotthon.

2024. március 21. 06:34
Woman,Using,Smart,Wall,Home,Control,System
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Shutterstock 

A tárcsázós telefont, orsós magnót, Raketa porszívót használó emberek nagy technikai vívmányként élték meg, hogy a kilencvenes évek félig digitális telefonjai faxot küldtek, telefonszámot jegyeztek meg, az első mobiltelefonokkal pedig nemcsak szöveges üzenetet lehetett elküldeni egy másik készülékre, hanem a Snake is futott rajtuk, amely az első igazán jelentős eredményeket elérő videójáték volt a mobilpiacon. Most pedig? A porszívó akár automatikusan elindul, ahogy rányomunk a telefonunkra telepített alkalmazásra, a termosztátot szintén távolról vezérelhetjük, a telefonunk képernyője pedig már tolja is vissza a fényerőt a sziporkázó napsütésben, ahogy kiérünk egy alagútból. Na várjunk csak! Akkor most már minden okos? Ha a házban van néhány mozgásérzékelős lámpa vagy energiamegtakarításra képes konnektor, akkor okosházban élünk? Nos, a helyzet azért nem ilyen egyszerű, mert egy komplett okosotthon ennél összetettebb; de nem annyira és nem olyan magas összegért, mint elsőre képzelnénk.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!