Áder János: Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat

2019. november 20. 10:21

Magyarország 2050-re klímasemlegessé válhat, ebben fontos szerepet játszik a paksi atomerőmű új blokkjának felépítése, a közlekedés zöldítése, az ipari termelés átalakítása és a folyamatos erdőtelepítés – mondta Áder János köztársasági elnök az Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen tartott előadásában.

2019. november 20. 10:21
null

Az államfő kifejtette: Paks-2 felépítésével és a naperőművi kapacitások folyamatos bővítésével

Magyarországon az áramtermelés több mint 90 százaléka 2030-ra szén-dioxid-mentessé válik.

A közlekedés zöldítéséről elmondta, hogy a 25 ezernél nagyobb lakosságú városokban csak elektromos buszok állnak majd forgalomba a kormány döntése alapján.

Szükséges a technológiaváltás

A köztársasági elnök szerint az iparban, főként a cementiparban, a vaskohászatban és a gumigyártásnál van szükség technológiaváltásra a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében.

Áder János kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 100 évben duplájára növelte az erdőterületek nagyságát. Az erdősültség szintjét tovább akarják növelni, hogy a jelenlegi 22-23 százalékról 30 százalékra emelkedjen 2050-ig.

A fosszilis energiahordozók kivezetésével szemben gyakran elhangzik érvként, hogy ez a döntés gazdasági visszaeséssel társul – mondta az államfő, hozzátéve: Magyarország azonban az egyik példa, amely cáfolja ezt a nézetet.

Ismertetése szerint 1990-hez képest Magyarországon 7 százalékkal csökkent az energiafelhasználás, 32 százalékkal mérséklődött az üvegházhatású gázok kibocsátása, eközben az ország GDP-je 47 százalékkal emelkedett.

Ezeket az adatokat vizsgálva felmerül, hogy

a kibocsátás csökkenése a szocialista nagyipar összeomlásával hozható kapcsolatba

 – jegyezte meg az államfő. Ellenérvként hozva fel, hogy 2000-hez képest Magyarország 24 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, miközben az ország GDP-je 29 százalékkal nőtt.

(MTI)

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2019. november 21. 12:11
Kásler úr?
Akitlosz
2019. november 20. 22:45
A talajvízszint már lecsökkent. A folyók szabályozása és a mocsarak lecsapolása miatt. A vízigényes őshonos fafajok már ki is haltak illetve visszaszorultak. A mai fáknak, például az akácnak nem kell annyi víz, ezért él meg és mivel fákra továbbra is szükség van, így a kevésbé vízigényes fajok terjednek el.
Akitlosz
2019. november 20. 22:43
Nincsen értelmes munkája. Az alkotmány nem engedi, hogy hasznosan dolgozzon. Az államfő teljesen a parlament és a kormány alá van rendelve. Így azért kénytelen klímázni, hogy ne unatkozzon mégis úgy tűnjön, hogy valami hasznosat csinál. Persze klímaügyben sincsen az elnöknek hatásköre. De szép beszédeket persze nyugodtan mondhat.
Akitlosz
2019. november 20. 22:38
"És ha majd qrvára lecsökken a cokettő a légkörben, akkor MIT ESZÜNK ?" Akkor már semmit. Cokettő nélkül kihal az élet a Földön, mert a növények számára nélkülözhetetlen. a többi létforma számára pedig a növények a nélkülözhetetlenek. Azaz a növények kipusztulásával kipusztul minden más élet is. A jelenlegi széndioxidszint kb. 0,04%. Sok ennyi vagy kevés? Ahhoz, hogy a széndioxid mérgező legyen 5%-os szint kell, azaz kb. 125-ször ennyi, mint amennyi van. Ahhoz, hogy a fák kihaljanak 0,005% széndioxid szint vagy annál kevesebb kell, azaz 8-adannyi, mint amennyi most van. Azaz a jelenlegi széndioxid szintnek a nyolcada vagy a százhuszonötszöröse okozna problémát az élet túlélése szempontjából Melyik szinthez is vagyunk közelebb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!