Az amerikai államadósság 2050-re az egész ország gazdaságának duplájára nőhet

2020. szeptember 30. 20:05

Az alacsony hitelköltségeknek is köszönhetően az amerikai szövetségi adósság kétszer akkora lehet a jövőben, mint maga az egész gazdaság – hívta fel a figyelmet a Congressional Budget Office (CBO).

2020. szeptember 30. 20:05
null
Takács Zsolt

Annak ellenére, hogy 2021-ben enyhülhet a koronavírus gazdasági hatása,

az adósság mértéke sosem látott magasságokba szökhet.

A CBO szerint 2020-ban az adósság elérheti az amerikai GDP 98 százalékát, 2021-ben pedig a 104 százalékát.

2050-re pedig a növekvő kiadások és magas hitelköltségek miatt a GDP-arányos adósság elérheti a 195 százalékot is. Ez 15 százalékkal magasabb, mint a januári előrejelzés. A második világháborút követően ez az arány még csak 106 százalék volt, pedig ekkor is egy történelmi válsághelyzet hatásaitól szenvedett az ország.

A kamatok hosszú évekig alacsony szinten maradhatnak, de a folyamatosan növekvő költségvetési deficit kezelésének költsége óriási lesz – mondta Phillip Swagel, a CBO igazgatója.

A hivatal szerint a költségvetési kiadások GDP-arányosan 31 százalékra nőhetnek 2050-ben. Ennek nagy részét az egészségügyi programok teszik majd ki. Sokak szerint az óriási adósság nem fenntartható és pénzügyi válsághoz is vezethet, míg mások szerint a magas kiadások fűthetik a gazdasági növekedést egészen addig, amíg az inflációt ellenőrzés alatt sikerül tartani.

(Borítókép: MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!