Az Egyesült Államok adóssága hamarosan nagyobb lesz, mint az egész gazdaság

2020. szeptember 22. 10:10

A koronavírus ellen küzdő USA nehezebb helyzetben van most, mint a második világháborúban.

2020. szeptember 22. 10:10
null

A Congressional Budget Office figyelmeztetett, hogy a kormány idén 1945 óta nem látott deficitet termelhet a gazdaságban. Jövőre pedig a adósság mértéke meghaladhatja az egész gazdaság nagyságát, amire 1946 óta nem volt példa.

A következő években új rekordokat érhet el az adósság mértéke. A hihetlen számok ellenére a legtöbb szakértő szerint

ez egy szükséges lépés ahhoz, hogy a döntéshozók megmentsék az állampolgárokat.

A nagyon alacsony kamatoknak köszönhetően a befektetők szívesen vásárolnak az amerikai adósságból.

Az éves deficit elérheti a 3,3 billió dollárt a szeptember végén lezáruló költségvetési évben a CBO előrejelzése szerint. Ez a teljes amerikai GDP 16 százaléka.

A deficit 75 éve nem volt ilyen magas.

A szövetségi államadósság elérheti a GDP 100 százalékát a következő évben és 2023-ra 24,5 billió dollárra, a GDP 107 százalékára is nőhet, amely megdöntené az 1946-os, 106 százalékos rekordot.

Az előző évben az államadósság a GDP 79 százalékát tette ki és idén a járvány megjelenésével a GDP éves bázison 31,7 százalékkal csökkent a második negyedévben, amire 1947 óta nem volt példa.

A munkáltatók ebben az időszakban 22 millió munkahelyet szüntettek meg.

A válság enyhítésére a Kongresszus 2 billió dolláros mentőcsomagot dolgozott ki márciusban az emberek segítésére.

(Borítókép: MTI)

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
toyoda
2020. szeptember 23. 09:18
Istenem. Az, hogy vagyonmérleget csinálsz az országra nézve, az hol kommunizmus? Sehol.
toyoda
2020. szeptember 23. 09:18
Végre valaki érti. Japán államadósság 270%-k. És mi van? Semmi.
kiskutya
2020. szeptember 23. 09:17
Igazad van.Lásd Japánt.
toyoda
2020. szeptember 23. 09:17
Csakhogy mit jelent a GDP arányos államháztartás adóssága? Semmit!!!. Forgalmi adatot mér össze állományi adattal! Mit mond el egy vállaltról az, ha a bevételeit (vagy kiadásait) összehasonlítják a kötelezettségek állományával? Semmit!!! Miért nem egy összevont (minden ágazat) mérlegben nézi meg, hogy mekkora az adósság állománya? Azért, mert az adósság (államháztartás) az eszköz oldalon egyben követelés is (!) (a birtokos követelése). Egy nemzeti vagyonmérleg felállításánál ezt pedig konszolidálnák (összevonnák, ha belföldi kézben van). Így nem jelenne meg a mérlegben se az eszköz, se a forrás oldalon (belföldi aktor tartozik belföldinek "másik" aktornak.....ezt vezetik össze). Kb ennyit jelent az az adósság, ami belföldi kézben van (semmit). Rémisztgetni azért jó vele az embereket, na meg arra, hogy a restriktív pénzpolitikával ciklusokat vigyenek be a rendszerbe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!