Csökkent az amerikai külkereskedelmi mérleg hiánya szeptemberben

2020. november 05. 12:50

Jelentősen, csaknem 5 százalékkal csökkent az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya szeptemberben, alapvetően annak köszönhetően, hogy visszaesett a fogyasztási cikkek, főleg a mobiltelefonok és más háztartási célú termékek importja, míg a szójabab exportja megugrott.

2020. november 05. 12:50

Az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdán közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint szeptemberben 63,9 milliárd dollárra rúgott a hiány, ez 4,7 százalékkal, 3,2 milliárd dollárral kevesebb az augusztusi 67,0 milliárd dollárnál.

Elemzők valamivel kisebb, 63,8 milliárd dolláros hiányra számítottak szeptemberről.

Az áruk kereskedelmében 3,1 milliárd dollárral, 80,68 milliárd dollárra csökkent a deficit, a szolgáltatásokéban 35 millió dollárral, 16,82 milliárd dollárra nőtt a többlet.

Az áruk és szolgáltatások exportjának értéke 4,4 milliárd dollárral, 176,4 milliárd dollárra nőtt, míg az importé 1,2 milliárd dollárral, 240,2 milliárd dollárra kúszott fel szeptemberben.

Január-szeptemberben az export értéke 17,4 százalékkal, 1567 milliárd dollárra, az importé pedig 12,4 százalékkal, 2052 milliárd dollárra csökkent. A kereskedelmi mérleg hiánya 8,6 százalékkal, 38,5 milliárd dollárral nőtt, 485,64 milliárd dollárra.

A politikailag is érzékeny kínai relációban az árukereskedelmi mérlegben az amerikai hiány 2,1 milliárd dollárral, 24,3 milliárd dollárra süllyedt szeptemberben, amikor is az import értéke 1,3 milliárd dollárral, 36,4 milliárd dollárra csökkent, az exporté viszont 0,8 milliárd dollárral, 12,0 milliárd dollárra nőtt.

Az Európai Unióval folytatott kereskedelemben 1,6 milliárd dollárral, 17,3 milliárd dollárra nőtt az amerikai hiány, az export 0,3 milliárd dollárral, 19,6 milliárd dollárra, az import pedig 1,9 milliárd dollárral, 36,9 milliárd dollárra emelkedett szeptemberben.

Elemzők szerint

az utolsó negyedévben valószínűleg nem nagyon csökken tovább a kereskedelmi hiány.

Az import már elérte a koronavírus-járvány által kirobbantott válság előtti szintet, de az export továbbra is jóval kisebb és még sok időbe kerül a teljes kilábalás. Az export esetében az európai országokban – az amerikai termékek és szolgáltatások egyik legfőbb piacán – visszavezetett szigorú járványügyi korlátozások tovább rontják a helyzetet. Az import viszont valószínűleg emelkedni fog, mivel a karácsonyi ünnepek közeledtével a kiskereskedelmi vállalatoknak fel kell tölteniük készleteiket.

(MTI)

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
eredmeny
2020. november 10. 12:26
A szabadkereskedelem helyett az országok közötti kereskedelemben alkalmazott vámok szerepe -- indokolatlanul-- megnőtt. Ez tovább torzítja a versenyt, sok alkalommal konzerválhatja a rossz gazdaságszerkezetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!