A koronaválság alatt is nagyot nőtt a dolgozók órabére és a bérverseny csak fokozódik idén

2021. február 04. 07:58

Ez jelentős emelkedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest, de országos szinten még mindig nagyok az eltérések.

2021. február 04. 07:58
null

A fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére 1322 forint volt tavaly a negyedik negyedévben, 9,9 százalékkalmagasabb az egy évvel korábbi 1203 forintnál – derül ki a Trenkwalder és a BDO Magyarország MTI-hez eljuttatott, közös közleményéből.

A munkaerő-kölcsönzéssel és -közvetítéssel foglalkozó Trenkwalder csaknem 7 ezer munkavállaló béradatait dolgozta fel elemzésében.

A közleményben Hamrák Viktor, a Trenkwalder munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője ismertette, a gazdasági visszaesés hatására a 2019-ben mért 21 százalékos növekedés után tavaly kevesebb mint felére, 10 százalék alá csökkent a bérnövekedés mértéke a fizikai munkakörökben. Az üzletágvezető szerint a járványhelyzet miatti intézkedések hatását mutatja, hogy ezt az emelkedést a bérek még 2020 első negyedévében érték el, azóta az év végéig gyakorlatilag azonos szinten befagytak.

Közölték, hogy

továbbra is jelentős az eltérés az egyes régiókban tapasztalható bérszintek között.

Míg Észak-Magyarországon, az Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon 1300 forint alatt maradt az átlagos órabér, a Dunántúl gazdaságilag fejlettebb körzeteiben 1500 forint felett alakult ez a mutató, Közép-Magyarországon és a fővárosban pedig már megközelítette a 2000 forintos szintet.

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. A havi bruttó 500 és 800 ezer forint közötti fizetési sávban dolgozó alkalmazottaknál az éves béremelkedés mértéke a 2019-ben regisztrált 7,3 százalékos emelkedése után tavaly nem érte el a 3 százalékot.

Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere a közleményben kifejtette, hogy tavaly számos szektort érintettek negatívan a koronavírus gazdasági hatásai, különösen a tavaszi leállás idején zajlottak komoly létszámleépítések, de számos területen (turisztika, vendéglátás, rendezvényszervezés) a konszolidáció továbbra is több hónapot várat még magára. Ebben a helyzetben jelentősen csökkent a béremelési nyomás, a fehérgalléros középvezetők juttatásainak növekedése az inflációs ráta alatt maradt.

A közlemény szerint

idén a második negyedév végén gyorsulhat fel ismét a fehérgalléros bérek növekedése:

a munkaerőért folytatott verseny erősödésével a munkaerő-megtartás ismét prioritássá válik, a fluktuáció alacsony szinten tartásának egyik leghatékonyabb eszköze pedig újra a versenyképes fizetések biztosítása lesz.

(MTI, címlap: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor)

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
monuskaroly
2021. április 12. 19:33
Te minimálbérért dolgozol itt? Vagy kapsz zsebbe is valmicskét a böffentések után?
monuskaroly
2021. április 12. 19:33
Az agyatlanok érvelnek mindig a minimálbérrel, az csak azt jelzi hogy minimálisan mekkora bér után kell járulékot fizetni. Ezért a kormány érdeke a minél magasabb minimálbér lenne, az átlagbér ( brutto 400 ezer felett van )valamivel beszédesebb, de még annál is nagyobb a bérkiáramlás szerintem. Nem beszélünk a családi adókedvezményekről, az ingyenes tankönyvekről, iskolai étkeztetésről sem, ami nem kis tétel, a gyermekesek tudják Ezenkívül érdemes összehasonlítani az árszinteket is ( energia ktg. lakhatás, élelmiszer árak ) az országok között.
tacsi90
2021. március 08. 18:31
"három-négyszeresét keresik, lötyögve." jaja, azért 14 év a magyar autók átlagéletkora:)))) mert 3-400.000 at keresnek a minimálbéresek:))) Amúgy kb 1.000.000 embert érint a minimálbér. Tényleg nincs itt semmi látnivaló:)
tacsi90
2021. február 15. 19:48
hogyne...vagy a GDP-t se nézzük, mert ránk nézve az is szar:))) Meg a nemzetközi hitelminősítőket se nézzük ha lesorolnak minket, csak ha fel:)) Ismerjük a technikátokat NERbolsevikok:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!