A 10 legfontosabb kiberbiztonsági trend 2021-re (2.rész)

2021. április 17. 19:08

Ebben az évben várhatóan minden eddiginél többet fognak költeni a vállalatok és szervezetek a kiberbiztonságra, hiszen csak így védhetik meg adataikat és a bankszámlájukat. Érdemes tehát tisztában lenni a trendekkel, és fejleszteni a cégek humánerőforrását, ebben a témában. Sőt indokolt esetben akár egy biztonságtechnikai szakértő alkalmazása is olcsóbb lehet, mint egy zsarolóvírus vagy hackertámadás.

2021. április 17. 19:08
null

Kiszolgáltatott gépjárművek

A modern járművek manapság automatizált szoftverekkel vannak felszerelve, melyek üzemeltetik a tempomatot, az elektromos ajtózárat, a légzsákokat és más kényelmi funkciókat. Szintén egyre több autóban található Bluetooth vagy akár Wifi, és ezek a beépített automatikákkal együtt, igen sebezhetővé teszik a járműveket. 

A digitális autó feltörések, vagy a kocsiban található mikrofonok lehallgatása, várhatóan jelentősen növekedni fognak 2021-ben az automatizált járművek fokozottabb használatával. Ez a sebezhetőség pedig még nagyobb veszélyt jelent majd az önvezető autók esetében, ahol egy hacker akár teljesen átveheti az irányítást a jármű felett, amelyben ülünk. 

Mesterséges intelligencia a biztonság szolgálatában

Az AI-t lassan bevezetik a piac összes szegmensében, mely technológia kulcsfontosságú lehet az automatizált biztonsági rendszerek kiépítésében. A természetes nyelv feldolgozása, az arcfelismerés vagy az automatikus fenyegetésészlelés mind alkalmassá teszik a mesterséges intelligenciával támogatott rendszereket, hogy képesek legyenek előre megjósolni a támadásokat, és azokról azonnal értesítést is tudjanak küldeni az illetékeseknek. Persze a hacker oldal is egyre szívesebben alkalmazza az AI-on alapuló technikákat, úgyhogy igyekeznünk kell a mesterséges intelligenciát a jó oldalon tartani. 

Kezünkben az életünk

Szinte mindenkit érintő veszélyforrás a mobiltelefon. A személyes életünk jeleneteit őrző fotók és videók, illetve a munkánkat, vállalkozásunkat érintő levelek és adatok mellett, már a bankolást is az okostelefonon intézzük. Ezzel pedig vonzó célponttá tesszük a hackerek számára, akik egyre változatosabb és kreatívabb módokon igyekeznek megszerezni azokat a személyes adatainkat, melyekkel korlátlanul hozzáférhetnek a bankszámlánkhoz. Természetesen a pénzintézetek is igyekeznek többszintű azonosítással és egyéb szigorításokkal segíteni a biztonságos digitális pénzkezelést, azonban nekünk is nagyon résen kell lennünk. Inkább legyünk a bankszámlánkra vonatkozó adatokkal kapcsolatban gyanakvóak, mint áldozatok.

Okos, gyors, veszélyes

Folyamatban van az 5G hálózat kiépítése, melynek működése számos hálózati támadást hozhat. Jelenleg még csak találgatják a szakemberek, hogy mik lehetnek az 5G olyan gyenge pontjai, amik fokozzák a rendszer használatának biztonsági kockázatait. Az egészen biztos, hogy a technológia számos újdonságot hoz majd az ipar számára, bizonyára ezzel együtt megjelenik majd sok kiberbiztonsági kihívás is. Különösen kitett terület az 5G kapcsán az IoT, hiszen egyre több felhasználó, egyre több területen alkalmaz okoseszközöket, és az ezek közötti kommunikáció, vagy az eszközökben és szoftverekben bekövetkező hibák, szintén növelik a felhasználók sebezhetőségét. 

Kezelhetetlen mennyiségű adat

A hatalmas mennyiségű adatot nem csak megőrizni és biztonságban tudni nagy feladat, hanem egyre nehezebb feldolgozni is. Ezért szükséges, hogy a fejlesztők egyre nagyobb mértékben automatizálják az információk kezelését. Ezt a szempontot most kiemelten kezelik a szoftverfejlesztők, hiszen a felhasználók elvárják egyszerre a biztonságot, a gyorsaságot és az automatizálást is. 

A cikket fordította Papp Helga.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!