Bloomberg: A koronavírus miatt milliók estek ki a középosztályból

2021. április 20. 09:13

Becslések szerint 150 millió ember csúszott le a gazdasági ranglétrán 2020-ban, írja a Bloomberg elemzése. Nagy részük indiai.

2021. április 20. 09:13
null
Takács Zsolt

Az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb gazdasági folyamata a globális középosztály erősödése volt. A multinacionális vállalatok üzleti terveiben és a befektetők portfólió-stratégiáiban központi feltételezésnek számított, hogy ez a fogyasztói csoport folyamatosan és jelentősen növekedni fog. A fejlődő országokban nőtt a jövedelem, ami évente milliókat emelt ki a szegénységből, de ezt a tendenciát a járvány megakasztotta.

A Pew Research Center friss becslése szerint az

1990-es évek óta tavaly csökkent először a globális középosztály mérete.

Mintegy 150 millió ember – ami megegyezik Németország és Franciaország lakosságával – zuhant le a társadalmi-gazdasági ranglétrán. Dél-Ázsiában és a Szaharától délre eső afrikai területeken zsugorodott legnagyobb mértékben a középosztály.

A középosztály változása 2020-ban. A Bloomberg ábrája.
A középosztály változása 2020-ban. A Bloomberg ábrája.

A globális középosztály tulajdonságainak meghatározása nagyon nehéz feladat, de a Pew Research Center már több mint egy évtizede azokat sorolja a közepes jövedelmű csoportba, akik napi 10,01 és 20 dollár között keresnek, természetesen ezt korrigálva az egyes országok vásárlóerő-különbségeivel.

A Pew azonban megkülönbözteti a felső-középosztályt is, akiknek napi keresete 20,01 és 50 dollár között van – ami alacsonyabb egy nyolc órában dolgozó minimálbéres amerikai adózás előtti jövedelménél. A Brookings Institution ezt a sávot napi 10 és 100 dollár közé helyezte.

A Pew szerinti közép- és felső-középosztály csoportjába nagyjából 2,5 milliárd ember tartozik. A Bloomberg cikke négy különböző történetet mutat be a világ összes pontjáról, illusztrálva, hogy sokan már nem férnek hozzá a korábban általánosnak vélt luxushoz és az álmokat is félre kellett tenniük.

A feltörekvő országok sokkal bizonytalanabb jövő előtt állnak, mint az elmúlt években. Kína – amely a Pew definíciója szerint a globális középosztály egyharmadát teszi ki – úgy tűnik, hogy gyorsan kilábal a koronaválságból, de sok más fejlődő országnak nehéz gazdasági kilátásokkal kell szembesülnie.

Az IMF legfrissebb, áprilisi jelentése szerint

a globális gazdaság 2024-ben három százalékkal lesz kisebb, mint a pandémia nélkül lett volna.

Ennek legfőbb oka, hogy a fejlődő országoknak kisebb terük és kevesebb eszközük van a kiadások fellendítéséhez, az USA-val és Európával ellentétben.

A globális GDP-csökkenés. A Bloomberg ábrája.
A globális GDP-csökkenés. A Bloomberg ábrája.

Az országok között éles különbségek vannak: India a Bloomberg Economics előrejelzése szerint 5,2 százalékkal zár gyengébben, mint a vírus nélkül tette volna. Indonézia GDP-je 9,2 százalékkal lesz kisebb, mint a válság előtti előrejelzés, de az Egyesült Államok például csak 1,6 százalékkal van elmaradva.

Carmen Reinhart, a Világbank vezető közgazdásza arra hívja fel a figyelmet, hogy

a világ most kezdi felismerni a járvány másodrendű gazdasági következményeit

és a növekedési ütem fellendülését sokan összekeverik a tartós növekedéssel.

Az oltási programok sokkal lassabban haladnak a szegényebb országokban, mivel kevesebb vakcinához jutnak hozzá, mint a gazdag országok. Reinhart attól tart, hogy a bankok nem térnek vissza a pandémia előtti hitelezési ütemhez.

A közgazdász aggódik, hogy a hitelezők visszafogják a tőkét, ami késleltetheti a gazdaság felépülését.

A Világbank közgazdásza aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyes országok kénytelenek lesznek megszorító intézkedéseket bevezetni, mert tarthatatlanná válik az adósságteher. Az infláció csökken az Egyesült Államokban és Európában, de például Brazíliában szárnyalnak az élelmiszerárak, ami arra késztetheti a központi bankot, hogy idő előtt szigorítson a monetáris politikáján. Reinhart szerint sokan alábecsülték a gazdasági károkat – írja a Bloomberg.

Elhalasztott autóvásárlás

Ravit Kant Sharma több mint egy évtizedig takarékoskodott, hogy megvegye a hatezer dolláros Maruti Suzuki Altot (sok indiai ezt a kocsit választja első autójának – a szerk.). 2020 elején már volt elegendő pénze az előlegre és ezzel a vásárlással akarta megünnepelni közelgő házassági évfordulóját, de a pandémia ezt megváltoztatta. Amikor az indiai gazdaság gyakorlatilag leállt, a 37 éves Sharma elvesztette járműmérnöki munkáját. Azóta sikerült új munkahelyet találnia, de egy másik városban sokkal alacsonyabb fizetésért. Ezért a négytagú család még egy ideig a régi motorkerékpárt fogja használni, mutatja be a történetet a Bloomberg.

Sharma elmondta, hogy

minden megtakarítását felélte és nehezen tudják megfizetni a hitelük törlesztőrészletét.

Sharma az indiai középosztály tagja, amely a becslések szerint az 1,3 milliárdos lakosság csaknem egyharmadát teszi ki. E társadalmi osztály növekedése arra késztette a multinacionális vállalatokat, hogy megkezdjék működésüket az országban. Ebből kifolyólag a középosztály jövedelmének csökkenése hatással van a globális gazdaságra is.

A járvány a gyakorlatban is bemutatta azt, amit Leela Fernandes, politológus társadalmi-gazdasági törékenységnek nevez és a kirobbanásra váró tőzsdei buborékhoz hasonlít. Fernandes elmondta a lapnak, hogy Indiában is a legszegényebbek viselik a koronaválság okozta gazdasági nehézségek legnagyobb részét.

Tavaly április és augusztus között mintegy 21 millió ember vesztette el a munkahelyét Indiában. Ennek következménye, hogy az ország középosztálya 32 millió emberrel lett szegényebb 2020-ban, ami a Pew szerinti középosztály globális csökkenésének 60 százalékát teszi ki. Ez a legnagyobb zsugorodás, mióta India megkezdte 1991-ben a gazdaság liberalizálását.

Az Alto és más Maruti Suzuki gépjárművek eladásának alakulása. A Bloomberg ábrája.
Az Alto és más Maruti Suzuki gépjárművek eladásának alakulása. A Bloomberg ábrája.

Az autóiparban óriási hullámzás mutatkozott a vírus hatására. India a világ negyedik legnagyobb autóipari beszállítója és a szektor az ország teljes feldolgozóiparának felét teszi ki. A járművek értékesítése több mint 18 százalékkal esett vissza egy év alatt.

Marhától a tojásig

Francinete Alves brazil állampolgárnak a húsmentes hétfő keddre is átcsúszik az elmúlt időszakban. A churrascaria steakjeiről híres Brazíliában a koronavírus megállíthatatlanul tombol,

a gazdasági károk pedig meglátszódnak középosztályon és annak étlapján.

A nemzeti mezőgazdasági ügynökség adatai azt mutatják, hogy a világ elsőszámú marha-exportőrének állampolgárai egyre kevesebbet marhát esznek.

Az egy főre jutó marhahúsfogyasztás öt százalékkal, 29,3 kilogrammra csökkent 2020-ban, amire 1996 óta nem volt példa. Ugyanakkor a tojásfogyasztás 3,8 százalékkal emelkedett, ami új csúcsnak számít.

Marha, csirke és tojásfogyasztás alakulása Brazíliában. A Bloomberg ábrája.
Marha, csirke és tojásfogyasztás alakulása Brazíliában. A Bloomberg ábrája.

Az 58 éves Alves még a szerencsések közé tartozik, mivel megtarthatta irodai asszisztensi munkáját. A havi 881 dolláros keresete túl magas ahhoz, hogy a kormány által a vírus elején bevezetett sürgősségi pénzátutalásra jogosult legyen. A fizetésének értéke azonban csökkent, mivel az élelmiszerek ára jelentősen nőtt és a brazil pénz értéke is csökkent. 

Hivatalosból és informálisba

2020 januárjában érte el Mosima Kganyane a pénzügyi függetlenségét, folytatja a lap az egyéni történeteket. A 26 éves dél-afrikai állampolgár elvégezte a pénzügyi ügyintéző képzését, amelynek köszönhetően megkapta a teljes munkaidős állását. Annak érdekében, hogy kevesebb pénzt költsön utazásra, havi közel 244 dollárért kivett egy lakást a munkahelyétől nem messze.

Ezután március elsején regisztrálták az országban az első koronavírus fertőzöttet, ami után szigorú korlátozó intézkedéseket vezettek be. Ez vezetett el Dél-Afrika száz éve nem tapasztalt gazdasági visszaeséséhez. Júliusra Kganyane munkáltatója – az ország egyik legnagyobb ruházati kiskereskedője – csődbe került, így őt is elbocsátották. Vele együtt 1,4 millió dél-afrikai állampolgár vesztette el az állását tavaly és ezzel

a hivatalos munkanélküliségi ráta 32,5 százalékra emelkedett.

Mivel Kganyane elvesztette állását, nem tudta fedezni a bérleti díjakat és közüzemi számlákat, így megszegve a bérleti szerződést hazaköltözött a családi házba.

Kiadatlan lakások aránya Dél-Afrikában. A Bloomberg ábrája.
Kiadatlan lakások aránya Dél-Afrikában. A Bloomberg ábrája.

Sok dél-afrikai került hasonló helyzetbe a koronavírus miatt. Országos viszonylatban a kiadatlan ingatlanok aránya 13,3 százalékra nőtt 2021 első negyedévében a tavalyi 7,5 százalékról. A legnagyobb nyomás azokra az ingatlanokra nehezedik, amelyeknek ára havonta nagyjából 475 dollárba kerül. Ezek teszik ki a hivatalos piac kétharmadát.

A World Institute for Development Economics 2018-as tanulmánya szerint

négy dél-afrikai közül csak egy tekinthető stabilan a középosztály vagy az elit részének.

A többieket a jelentés a kiszolgáltatott középosztályba vagy a krónikus és átmeneti szegények közé sorolta.

Kganyane folyamatosan azon dolgozik, hogy túlélje a helyzetet. Ideiglenesen egy pénzügyi szolgáltatónál dolgozik, de jövőjét a szőnyegek, bútorok és tojások értékesítésében látja. Kganyane megtakarításából ezer dollárt költött arra, hogy építsen egy szobát a családi ház hátsó részén, hogy azt kiadhassa. Kevesebb mint egy év alatt hivatalos ingatlanpiaci bérlőből informális bérbeadóvá vált a dél-afrikai állampolgár.

Turistákra várva

Az 52 éves thai kereskedő, Yada Pornpetrumpa a kollégáival együtt jelentősen megérezte a koronavírus következtében leállt nemzetközi turizmus hatásait. Ügyfelei több mint háromnegyedét elvesztette, számol be a lap. „A vírus előtt már az üzlet felállítása előtt is állt a sor a gyümölcsléért, mindenen 50 százalékos profitom volt” – mondta Yada. A kereskedő most kormányzati segítséggel próbál túlélni.

Számításai szerint a koronavírus miatt napi jövedelme 90 százalékkal csökkent.

Yada akkor kezdett el kiszorulni a középosztályból, amikor tavaly nem tudta teljesíteni a házának és autójának törlesztőrészletét. Most egy albérletben lakik 31 éves lányával, öt kutyával és 12 macskával és még az internetszolgáltatást is lemondta.

Az idegenforgalom tette ki Thaiföld GDP-jének egyötödét a vírus előtt. Ennek a lyuknak a kitömése évekbe fog telni a szakértők szerint. A gazdasági károk nem enyhültek a kormány gazdag turisták bevonzására tett intézkedéseinek következtében.

A thai központi bank 2021-re 3 millió turistával számol, ami közel fele a 2020-as szintnek és közel tizede a 2019-es 39,9 millió turistának.

Thaiföldi turisták száma
Thaiföldi turisták száma

Yada az élelmezés megoldására saját zöldségek termesztésébe kezdett és az üzletek érdekeit képviselő lobbistaként néha ingyen kap ételt a Khaosan úti árusoktól.

(Borítókép: MTI/EPA/Divjakant Szolanki)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Griffmadar
2021. április 20. 14:03
Csodálkozunk? Hát ez volt a cél!!!!
aleb19
2021. április 20. 13:35
minden valsagnak az a celja, hogy a szegenyitessel a kevesek gazdagodjanak az inkak ezt ugy oldottak meg, hogy valsag idejen felaldoztak vezetoiket az isteneknek...ha ezt a modszert kovetnenk tuti nem erkezne 10 evente uj valsag
nick89
2021. április 20. 13:35
Úgy látszik máshol is ellölőzik a közpénzeket. Legfeljebb 1-2 nagyságrenddel KISEBB mértékben, mint a NER.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!