Alternatív megoldások: növényekből készített építőanyagok

2021. április 22. 12:24

Az építőipar egyre inkább érdekelt abban, hogy fenntartható és vegyszermentes alternatívákat találjon a hagyományos építőanyagok mellett. Egy izraeli építőipari cég, a Kenaf Ventures pedig úgy véli, hogy a rostmályva felhasználásával talált egy jó alternatívát.

2021. április 22. 12:24
null

Mi az a rostmályva?

A rostmályva a mályvafélék családjába tartozó, rostjáért termesztett kultúrnövény, melyet főként a juta helyettesítésére használnak. Afrikában vadon nő, de az indiai szubkontinensen már az őskor óta termesztik. Az 1950-es években megkezdett vizsgálatok szerint a rostmályvából – amely kevesebb mint 6 hónap alatt eléri a betakarításhoz szükséges magasságot – aránylagosan több és könnyebben feldolgozható erős rost nyerhető ki, mint a fából.

Hogyan hasznosítják?

A Kenaf Ventures a rostmályva hasznosítása során először kivonja a növényből az olajokat, majd összekeveri azt kenderrel, végül pedig egy olyan bioalapú építőanyagot nyer ki belőle, amely akár a szigetelőanyagok és falazatok 80 százalékát is kiteheti. A természetes, biológiailag lebomló töltőanyagok pedig összességében remek környezetbarát alternatívái lehetnek az ásványi anyagoknak és a szintetikus vegyületeknek.

Milyen előnyökkel szolgál?

A rostmályvának számos előnye van ezenkívül a hagyományos anyagokkal szemben. Könnyű szerkezetű, és magas hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. Könnyen termeszthető, kevés vizet igényel a növekedéshez és nagy mennyiségű szén-dioxidot képes elnyelni a növekedése során. Ezen felül nagy mennyiségű nehézfémet és egyéb szennyező anyagot is képes felszívni a talajból és a vízből. Még az olajkatasztrófák során is hatékonyan alkalmazták, ugyanis képes elszívni a kátrányt a vízből.

Az izraeli vállalat emellett a rostmályvát olyan hő hatására lágyuló polimerekkel is kombinálta, ez által egy különleges műanyagot hozott létre, amely helyettesítheti a kőolaj eredetű műanyagokat, mint például az ABS, PP, PE, HDPE és PVC anyagokat.

A vállalat célja, hogy olyan anyagokat hozzanak létre, amelyek megfelelnek a környezeti céloknak és a végfelhasználók igényeinek egyaránt. Emellett utat nyissanak a fenntarthatóbb megoldásoknak és segítsék partnereiket a szabályozási követelmények és újrafeldolgozási célok teljesítésében.

Az új megoldások létrehozása jelenleg aranykorát éli, hiszen mindenki keresi azokat a fenntartható megoldásokat, melyekkel a hulladék mennyisége csökkenthető és jobban óvja a bolygónkat is.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!