Közösségi média: Miért nem alszanak jól a tinédzserek?

2021. április 28. 23:32

Mindenki tudja, hogy a tinédzserek milyen álmosak tudnak lenni, pláne az iskolai órák alatt. De miért is van ez? Miért nem kipihentek, amikor elvileg eleget alszanak? A közösségi média és az okos eszközök használata is befolyásolja állapotukat.

2021. április 28. 23:32
null

Mint tudjuk, a közösségi felületek túlzott használata számos negatívumot hordoz magával.

Például a médiumok használata stresszes lehet, túl sok interakció éri az embereket, és az agy nem képes kikapcsolni, a rengeteg információ feldolgozása megterhelő a szervezet számára, valamint a kékfény is hatással lehet az alvási ciklusra.

Ugyan a közösségi médiának és az okostelefonoknak megvan a helye az életünkben, különösen a tinédzserek számára, hiszen így építhetnek barátságokat, kapcsolatokat, melyek akár egy életen át fennmaradhatnak. A világ megváltozott és az emberek előbb szocializálódnak így, mint személyesen. Viszont nem szabad túlzásba esni.

A kutatók felismerték, hogy azok a fiatalok, akik több időt töltenek a közösségi média felületeken, nagyobb gondot okoz az elalvás, ráadásul rosszabb minőségű és rövidebb alvási idővel is rendelkeznek, mint mások.

Azonban sok esetben probléma, hogy a tinédzserek jelentős része azt állítja, hogy rájuk nincs negatív hatással a közösségi média használata és nem látják tisztán a helyzetüket.

Éppen ezért a Glasgowi Egyetem tudósai kifejlesztettek egy eszközt, amivel mérni tudják a közösség média hatását a fiatalok alvási minőségére. Az Index of Nighttime Offline Distress, azaz az iNOD alapvetően egy pszichológiai mérőeszköz, amelynek célja, hogy valódi képet nyújtson a fiataloknak a közösségi média használatáról és azok alvásra gyakorolt hatásairól. Így a tinédzserek tisztán láthatják a saját helyzetüket, és világosabban meg tudják húzni a határokat.

Az iNOD eszközt pedig akkor kezdték kifejleszteni, amikor észrevették, hogy rengeteg szülő és tanár aggódik a fiatalokért, amiért azok órákat töltenek az online térben. Sokan függőnek is titulálták a gyereküket emiatt.

A tudósok több mint 3000 fiatallal konzultáltak és kidolgoztak egy 10 pontból álló kérdőívet, amely segíthet megérteni a tanároknak és a szülőknek is, hogy a szociális média milyen hatással van a tinédzserek alvási minőségére.

A cikk szerzője Blősz Dalma.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!