Kutatás: a kézfertőtlenítő szerek használata önmagában nem elég

2021. május 10. 19:54

Kutatások szerint az alkoholos kézfertőtlenítők kevésbé hatékonyak a norovírusok ellen, mint mikor szappannal és vízzel mosunk kezet.

2021. május 10. 19:54
null

Növekvő esetszámok

Számos ország ad számot a növekvő gasztroenteritisz (gyomor-bélhurut) megbetegedésekről az elmúlt hónapokban. Ezért részben felelősek lehetnek azok a szakértők, akik a kézfertőtlenítők fokozott használatát javasolják annak ellenére, hogy tudják lényegesen kisebb hatással bír az olyan patogének ellen, amilyenek például a norovírusok is. Ez azért lényeges, mert ezek okozzák a szóban forgó betegség kialakulását. 

Az ausztráliai Victoria államban az egészségügyi hatóságok új adatokat tettek közzé, miszerint 2021 első negyedévében négyszeresére nőtt a gasztroenteritisz esetek száma a bölcsődékben, óvodákban és iskolákban, mint az öt éves átlag. Más országokban, köztük Új-Zélandon és Tajvanban is kiemelkedő norovírus esetszámokról számoltak be az elmúlt hónapokban.

A betegség és a számok emelkedésének feltételezhető okai

A gasztroenteritisz egy fertőző gyomor-bélrendszeri gyulladásos megbetegedés, amit a norovírus okoz. A vírus bármilyen tárgy vagy emberi kapcsolat útján, a szájüregbe kerülve terjed emberről emberre. A kisgyerekes szülők körében eléggé ismertté vált a betegség, hiszen a vírus gyakran a kicsik körében kezd el kialakulni. A gyermekgondozó létesítmények, amiket feljebb már említettünk, könnyen a vírus melegágyává válhatnak.

„A norovírus hányást és hasmenést okoz” – magyarázta Cathy Moir, az Australia’s Food Safety Information Council vezérigazgatója. 

Beszélt arról is, hogy ,,Egész évben találkozunk megbetegedésekkel, de télen megemelkednek az esetszámok, mert ilyenkor több ember tartózkodik a belső terekben, ami elősegíti a vírusok terjedését. A norovírus is elég gyakran ott üti fel a fejét, ahol az emberek többen tartózkodnak hosszabb ideig egy helyiségben, mint például az öregotthonok és a gyermekgondozó intézetek, kórházak, hajófedélzetek és közösségi sportesemények.”

Az még nem teljesen egyértelmű, hogy pontosan mi okozza a norovírusos esetszámok emelkedését, de néhány szakértő az alkoholos kézfertőtlenítők fokozott használatában látja a problémát. Amikor 2020-ban a koronavírus végérvényesen az életünk részévé vált, többen kezdtek el rendszeresen kézfertőtlenítőt használni. Néhány becslés alapján az ezen termékek iránti kereslet tizenhatszorosára nőtt az első pár hónapban a pandémia kezdetekor.

A kényelmes megoldás mégsem olyan jó?

„Gyanakszom, hogy sokunk egy kicsit elengedővé vált a kézmosást illetően. Helyette az alkoholos kézfertőtlenítőket használjuk, amikor tehetjük” – tételezte fel Vincent Ho, gasztroenterológus a The Conversation egyik cikkében. 

Hozzátette: „Habár a kézfertőtlenítők használata kényelmes megoldás, nem működik olyan hatékonyan a norovírus ellen, mint egy alapos kézmosás.”

A kutatók már egy ideje gyanakodtak az alkoholos kézfertőtlenítők hatékonyságára, hogy azok nem tudják úgy eltávolítani a norovírust, mint a szappan és a víz. Az USA-ban 161 tartós ellátói tevékenységet végző intézmény 2011-es felméréséből kiderült, hogy azon létesítményekben, ahol a szappannal és vízzel való kézmosást részesítik előnyben a kézfertőtlenítőkkel szemben, sokkal kisebb gyakorisággal fordulnak elő a vírus okozta megbetegedések. 

Peter Collignon, az Ausztrál Nemzeti Egyetem egyik infektológus specialistája állítja, hogy a fertőtlenítők nem távolítják el megfelelően a fertőzéseket és szennyeződéseket a koszos kézről. Szerinte az embereknek nem szabadna lecserélni a kézmosást ezekre a készítményekre, továbbá fontos megtisztítani a kezünket, mielőtt az ilyen alkoholos fertőtlenítőkkel sterilizáljuk. 

„Mint minden betegség elkerülésében, a tisztaság a legfontosabb” – mondta Collignon.

A cikk szerzője Szecsődi Ramóna.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!