A Facebookon megtévesztő hirdetésekkel vadásznak áldozataikra az emberkereskedők

2021. július 01. 19:26

Aki kétségbeesett vagy kiszolgáltatott, ma nagyon könnyen válhat bűncselekmény áldozatává.

2021. július 01. 19:26
null

Az Emberkereskedelem Elleni Intézet egy jelentést tett közzé, mely szerint 2020-ban az Egyesült Államokban az aktív eseteknél jelentős arányban az interneten találták meg áldozataikat az emberkereskedők, és az online toborzás többségében a Facebookon keresztül zajlott. 

Egyre inkább az online térben „vadásznak”

Victor Boutros, az intézet vezetője a CBS News-nak elmondta, hogy az internet vált a domináns eszközzé az emberkereskedők számára. Főként az online térben történik az áldozatok toborzása, ráadásul egyre nagyobb arányban a közösségi oldalakon keresztül. Az emberkereskedők döntő többségben a Facebookot használják, hogy áldozatokat találjanak illegális tevékenységükhöz. 

Az aktív ügyek közé tartoznak azok az esetek, amelyekben már megtörtént a vádemelés 2020-ban, illetve azok, ahol az elkövetőkkel szemben a korábbi években emeltek vádat, de a tárgyalás még a tavalyi évben is folyamatban volt, akár azért, mert nem született még döntés, vagy azért, mert fellebbezéssel élt valamelyik fél. 

A közösségi oldalak teret engednek a toborzásnak

Az emberkereskedelemről szóló jelentésben szereplő elmúlt két évtized adatai azt mutatják, hogy a szexkereskedelemmel kapcsolatos szövetségi ügyekben, a 2000 óta azonosított esetek áldozatainak 30 százalékát az interneten keresztül toborozták. Az Egyesült Államokban a 2020-ban azonosított áldozatoknak viszont már 59 százalékát toborozták a Facebookon keresztül, az aktív ügyek esetében. A jelentés azt is tartalmazza, hogy a közösségi média felületek közül, a gyermekkereskedelem vonatkozásában, 65 százalékos arányban a Facebook volt az alkalmazott platform.

A Facebook betartja és betartatja a szabályokat

A technológiai óriás a jelentés megállapításaira a CBS New-nak úgy nyilatkozott, hogy a szexkereskedelem és a gyermekek kizsákmányolása borzalmas bűn, és ilyen tevékenység természetesen nem engedélyezett az oldalon. Szigorú szabályaik és megfelelő technológiájuk van az ilyen típusú visszaélések megakadályozására, és kötelességüknek érzik minden olyan tartalom eltávolítását, ami sérti ezeket a szabályokat. 

Emellett, a Facebook közleménye szerint, a hatékony megoldások érdekében együttműködnek biztonsági csoportokkal, emberkereskedelem elleni szervezetekkel és más technológiai vállalatokkal is. Valamint a gyermekek szexuális kizsákmányolásának minden nyilvánvaló jelét jelentik az Eltűnt- és Kizsákmányolt Gyermekek Országos Központjának. 

A nők és a gyerekek a legveszélyeztetettebbek 

A Facebook után az Instagram és a Snapchat volt a leggyakrabban használt platform melyet 2020-ban gyermekek toborzásánál alkalmaztak. A felnőtt áldozatok esetében a szégyenteljes dobogón a WeChat és az Instagram található a Facebook után. 

Bár a jelentés valójában a szövetségi kormány eseteinek trendjeit vizsgálja az elmúlt 20 évben, mégis a 2020-as évet bővebb és alaposabb szempontok alapján tekintették át. Így megtudhatjuk, hogy a tavalyi évben az emberkereskedelemmel kapcsolatos ügyekben az áldozatok 53 százaléka volt gyermek és szintén nagyon magas volt a nők aránya. A szexkereskedelemmel kapcsolatos ügyekben az áldozatok 44 százaléka volt nő, a fele pedig kiskorú lány. 

Míg az internet 2013 óta a legnagyobb felülete az emberkereskedők toborzó tevékenységének, 2020-ban 41 százalékban találtak áldozatokat az utcán, üzletekben vagy szórakozóhelyeken. Ezek az adatok ugyan nem tükrözik teljes mértékben az online toborzás elterjedtségét, sokkal inkább mutatják a bűnüldözési szervek által használt felderítő stratégiákat. 

Aki kiszolgáltatott, könnyen válhat áldozattá

A szexuális célú emberkereskedelem áldozatainak többségét 2020-ban megtévesztő állásajánlatokkal vezették félre, a jelentés szerint. Ezután romantikus érzelmeket és kapcsolatot színleltek az elkövetők, és ezzel manipulálták az áldozatokat. A jelentésben szereplő adatok 602 olyan felderített eseten alapulnak, ahol ismertek voltak a toborzási folyamat részletei. 

Boutros szerint, az emberkereskedők gyakran kihasználják az áldozatok gyengeségeit, például a törődés hiányát, vagy az anyagi kiszolgáltatottságot. Talán sokszor úgy képzeljük, hogy az emberkereskedők valamilyen hatalmas, egységes csoport, egy kiterjedt hálózat, mely összehangoltan használ ki rengeteg embert. A valóság azonban egészen más. Az emberkereskedők többsége egyénileg végzi illegális tevékenységét, és néhány áldozat kizsákmányolása által szerez hasznot önmagának. 
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!