Előre jelzi a krónikus betegségeket a mesterséges intelligencia

2021. szeptember 01. 12:10

A Stanford-i orvosi egyetem és a Buck Institue of Reserch orvosbiológiai kutatóintézet tudósai kifejlesztettek egy forradalmian új módszert, amellyel meg tudják jósolni, hogy mennyire erős az egyén immunrendszere, milyen hamar fog legyengülni, illetve, hogy vannak-e olyan felfedezetlen szív-és érrendszeri problémái, amelyek később súlyos betegségekhez vezethetnek.

2021. szeptember 01. 12:10
null

Ez történik, mikor öregszik az immunrendszer 

Dr. David Furman, a Stanford 1000 Immunomes Project vezetője és csapata a kutatás során megállapították, hogy a vérben lévő gyulladásos markerek (C-reaktív protein, vörösvérsejt-süllyedés, plazma-viszkozitás) kulcsfontosságúak az öregedés szempontjából. 

Az immunrendszer normál esetben kiválóan alkalmas egy gyors, intenzív, rövid távú, ellenállásra és javításra irányuló válaszreakcióra, betegség vagy sérülés esetén. Ezt nevezik „jó gyulladásnak”, ilyenkor a gyulladás jelzi az immunrendszer számára, hogy aktiválja a védekezőmechanizmusát. Ebben az esetben a gyulladás elvégzi feladatát és pár nap múlva lecseng. Azonban ahogy az ember öregszik, egy alacsony fokú, állandó, egész testre kiterjedő „rossz gyulladás” kezd beindulni. Ez szervi károsodást okoz és a legyengült szervezet olyan súlyos betegségeknek lehet kitéve, mint a rák, szívroham vagy a stroke. 

A kutatók létrehoztak egy olyan kvantitatív mérőszámot, amellyel képesek felmérni az egyén gyulladásos állapotát, ami előre jelzi a későbbiekben kialakuló betegségeket. Így ezeket már idejében tudják kezelni vagy akár kivédeni. 

(forrás: www.buckinstitute.org)

Rendellenességek korai kezelése az új módszerrel

A tanulmányhoz több, mint 1000 egészséges, 8-96 év közötti alanytól vettek vérmintát 2009 és 2016 között. A jelentése szerint a mintákat analitikai eljárások egész sorának vetették alá, amelyekkel meghatározták a citokineknek nevezett immunjelző fehérjék szintjét, számos immunsejttípus aktivációs állapotát a különböző ingerekre adott válaszreakciókban, valamint több ezer gén általános aktivitási szintjét az egyes sejtekben. Ezután a mesterséges intelligencia segítségével az adatokból egy összetett elemzést készítettek, amelyet a kutatók „gyulladásos órának” neveznek. A gyulladásos óra megállapította, hogy a gyulladásos életkor legerősebb előrejelzői, az úgynevezett citokinekben találhatók. A markerek egy egyszámjegyű gyulladásos pontszámot hoztak létre, ami tükrözi az adott személy immunológiai válaszát és annak valószínűségét, hogy az öregedéssel összefüggő betegségekben szenved-e. 

A kutatók különösen a Furman 1000 Immunomes Project 30 olyan 65 éves vagy idősebb résztvevőjét követték nyomon, akiktől 2010-ben vért vettek. Különböző vizsgálatokkal és kérdőívekkel mérték a résztvevők állapotát és azt tapasztálták, hogy a gyulladásos életkorral pontosabban előre tudták jelezni a hét évvel későbbi betegeségeket.

A kutatás azért óriási jelentőségű, mert a gyulladásos óra segítségével az orvosok ki tudják majd mutatni az egyén lehetséges betegségeit és időben tudják kezelni azokat. 

A cikk szerzője Krakkai Alexandra.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. szeptember 13. 13:28
Mesterséges intelligencia persze nem létezik, csak gépesített gondolkodás és információkezelés.
Hurka
2021. szeptember 13. 13:17
Régebben egy jó, tapasztalt háziorvosnak elég volt megnézni a beteget, annak pulzusát és nyelvét és mindent tudott róla és a jövőjére.
Andilla
2021. szeptember 07. 08:16
Már felvetettük páran...
MaBaker
2021. szeptember 07. 08:15
Úgy látom covid témában még mindig nem mer semmit megjelentetni a mandi. Még a végén a kommentszekcióban valaki felvetné a tényt, hogy az egyik legoltottabb országban (Izrael) van most népességarányosan a legtöbb covid eset a világon... De mindenki nyomassa csak a pfájzert!!! Gyerekeknek, várandós anyáknak leginkább!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!