Varga Mihály: 1500 milliárd forint a jövő évi adócsökkentések összege

2021. december 15. 14:09

Elfogadta az Országgyűlés a kormány adócsökkentési törvényjavaslatát, amely jövőre további 750 milliárd forinttal mérsékli a munkát terhelő adókat, a korábbi döntésekkel együtt ez 1500 milliárd forintos adócsökkentést jelent - mondta a pénzügyminiszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

2021. december 15. 14:09
null

Varga Mihály hangsúlyozta: a magyar gazdaság újraindítása az egyik leggyorsabb az Európai Unióban. Azért, hogy ezt a lépéselőnyt Magyarország megőrizze, és a magyar családokat, fiatalokat és a vállalkozásokat megerősítsék, a kormány folytatja az adócsökkentések politikáját – emelte ki.

A pénzügyminiszter tájékoztatott arról is, hogy Magyarország kedden – a világon elsőnként – sikerrel bocsátott ki Zöld Pandakötvényt a kínai piacon, mintegy 50 milliárd forint értékben.

Az adócsökkentésekről szólva kiemelte: a most elfogadott törvény értelmében érdemi adócsökkentéssel számolhatnak a vállalkozások. Jövőre további 4 százalékponttal mérséklődik a munkáltatói adóteher, ezen belül 2,5 százalékponttal a szociális hozzájárulási adó, a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás pedig megszűnik.

Jövőre így 600 milliárd forinttal több pénz maradhat a cégeknél

– tette hozzá.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a kormány vállalta, hogy csökkenti az adókat, ha a munkaadók 200 ezer forintra emelik a minimálbért. A parlamenti döntés lehetővé teszi a vállalkozásoknak a magasabb minimálbér kigazdálkodását – közölte.

A kisvállalati adó (kiva) kulcsa egy százalékponttal 10 százalékra csökken, ez a döntés mintegy 10 milliárd forintot hagy az érintett vállalkozásoknál - ismertette Varga Mihály.

Jelezte azt is: 150 milliárd forintos megtakarítást jelent, hogy a kormány meghosszabbította a kis- és középvállalkozások helyi iparűzési adókedvezményét, a vállalkozások jövőre is maximum 1 százalék iparűzési adót fizetnek.

Felidézte, hogy a családi adóvisszatérítéssel a gyermeket nevelő szülők összesen 600 milliárd forint befizetett adót kapnak vissza, a családok többsége már február közepéig hozzájut ehhez az összeghez.

Jövő január 1-jétől az átlagbér mértékéig személyi jövedelemadó-mentességet kapnak a 25 év alatti fiatalok. Az intézkedés több mint negyedmillió fiatalt érint, nekik összességében 140 milliárd forint adót nem kell befizetniük – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Varga Mihály a kedden lezajlott kötvénykibocsátásról elmondta: Magyarország a világon az első külföldi szuverén Zöld Pandakötvény kibocsátóként jelent meg a kínai kötvénypiacon.

A kibocsátás célja hármas, az így bevont pénzeszköz a klímaváltozás elleni küzdelemre használható fel, másrészt a kötvénnyel biztosítani tudják Magyarország folyamatos jelenlétét a kínai pénzpiacon, valamint bővítik a befektetői kört is, így az államadósság finanszírozása több lábon állhat – mutatott rá.

A pénzügyminiszter eredményesnek nevezte a magyar államadósság-kezelést, egyebek mellett azért, mert az adósság átlagos futamideje 4-ről 6 évre nőtt, javult a szerkezete és biztonságosabbá vált a finanszírozása is. Mint mondta, 10 évvel ezelőtt az adósság 53 százaléka külföldi devizában volt, de mára ez az arány 20 százalék közelébe javult.

Hozzátette azt is, hogy Európában Magyarországon a legmagasabb a lakosság részvétele az államadósság finanszírozásában, az adósság negyedét a magyar lakosság tartja kézben, míg a kormányváltáskor 3 százalék volt ez az arány.

Varga Mihály kitért arra, hogy az adósságkezelés a járvány kitörése óta is biztos lábakon áll, Magyarország nemcsak határidőben, hanem a lejárat előtt is törleszteni tudott adósságot. Idén 430 millió dollárnyi adósságot törlesztettek elő, emellett a forint kötvénypiacon is sikerült jelentős, 1300 milliárd forintos előtörlesztést végrehajtani.

Magyarország 1 milliárd renminbi, azaz mintegy 50 milliárd forint értékű zöld államkötvényt bocsátott ki. A kötvények kínai belföldi és külföldi befektetők számára voltak elérhetőek, futamidejük 3 év. A kötvények kamata 3,28 százalékos.

A csaknem kétszeres kereslet azt mutatja, hogy a kínai befektetők is jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól és bíznak a kormány gazdaságpolitikájában – fogalmazott a pénzügyminiszter.

(MTI)

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bandee
2021. december 16. 11:31
Nézzétek! Beszélő majom! Tordai nekiment Philipnek, és gyalázkodott egy sort – Azonban a Városháza gate-re még nem reagált. Bence előkerült, de rossz célpontot talált magának. Most Philip a célpont. És történetesen az, hogy törölt egy bejegyzést, mert nyilván valamit túl erősnek tartott, ezért hát törölte. Ez mindenkivel előfordul. De hogy egy törölt poszt miatt sivalkodjon Tordai Bence! Bencus! Nem találtál fontosabb témát? Ott van mindjárt a Városháza gate. Na, kinyitod végre a pofádat?
Akitlosz
2021. december 15. 18:57
Ha ilyen jól megy az országnak, telik "1500 milliárd forint adócsökkentésre", akkor miért is kell a pandakötvény? Eleve nem túl biztató, ha egy pénzügyminiszter a számokat sem ismeri. Olyan szám, hogy "1500 milliárd" NEM LÉTEZIK.
Akitlosz
2021. december 15. 18:54
A cégeknek. Eddig sem a cégtulajdonosok voltak a legszegényebbek ebben az országban. Az szokott az érv lenni az ÁFA csökkentés ellen, hogy azt úgyis lenyelnék a kereskedők, nem lenne attól olcsóbb semmi. Nos a munkát terhelő kisebb adót meg a munkáltatók nyelik le. Csak mert nekik kevesebb adót kell fizetniük attól még az alkalmazottaik nem fognak többet keresni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!