IMF igazgató: Talán túl sok pénzt nyomtattunk anélkül, hogy gondoltunk volna a következményekre

2022. május 20. 07:03

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója a CNBC korábbi rendezvényén beismerte, hogy meggondolatlanul nyomtattak pénzt a nyugati világban, amiből nagy infláció lett.

2022. május 20. 07:03
null

„Azt hiszem, nem fordítunk kellő figyelmet a következményekre. Döntéseket hozunk a cél érdekében, és ritkán gondolunk arra, hogy tetteinknek nem várt következményei is lehetnek – amelyekkel később szintén meg kell birkózni” – jelentette ki az IMF igazgatója. 

“Teljes mértékben egyetértek azzal, amit Christine [LaGarde, az Európai Központi Bank elnöke] mondott az éghajlati sokkról. Már kifutottunk az időből. Valahányszor valami elér bennünket, megfeledkezünk a többi válságot okozó problémáról – ez hihetetlenül aggasztó” – folytatta Georgieva.

„Nagyon korlátozott lehetőségeink vannak arra, hogy egyszerre több válsággal is foglalkozzunk – elsősorban pedig a jövőnket meghatározó igazán fontos dolgokra kell összpontosítanunk” – zárta beszédét az IMF igazgatója. 

A CNBC teljes adását itt tekinthetik meg: 

A kilábaláshoz kapóra jött az ingyen, korlátlan pénznyomtatás, de most következnek a mellékhatások

Czeczeli Vivien a Makronómnak írt korábbi cikkéből kiderül, hogy bár egy ország sosem tud fizetésképtelenné válni a saját valutájában, mivel az rendelkezik a pénzteremtés jogával – azonban a felelőtlen pénznyomtatásnak lehetnek nem várt mellékhatásai.

Szembetűnő, hogy a jegybankok által birtokolt kormányzati adósságállomány növekvő tendenciát mutat. Természetesen a jegybankok többnyire mereven ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz, hogy valójában a jegybanki műveletek továbbra is monetáris célokat szolgálnak, s nem monetáris finanszírozás történik.

Forrás: Forrás: IMF, ECB
Forrás: Forrás: IMF, ECB

Borítókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller
 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anaconda
2022. május 23. 09:32
Nemcsak érik, de meg is érdemli. Persze csak az emberiségre gondolok. A többi féreg maradhat, azok nem tettek semmi rosszat.
dorkoka
2022. május 22. 22:10
Minden rohadt bűnös a bíróságon azt hazudja, hogy nem gondolt a következményekre. Ezek is azt mondják, de vajon mit gondolnak? Hát azt hogy tudtuk mi lesz a következmények, hogy a faszba ne tudtuk volna-háttérhatalom bácsi nem balek pinákat rakott oda hanem vérprofi globalista kurvákat. Meg azt hogy bíróságra azért járnak hogy megmondják a bíróknak mi számít bűnnek meg ki bűnösnek, meg elnyerni a tendert a bíróság felújítására.
KBA98
2022. május 22. 22:10
..és ezek a mocskok irányítanak?
Almassy
2022. május 22. 22:09
A fedezet nélküli pénz maga a lopás. A dollárnyomtatók kirabolják a világ többi részét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!