Óriási előnyben a home office-t alkalmazó cégek

2022. június 13. 06:25

Elon Musk kirúgással fenyeget mindenkit a Teslánál, aki home office-ban mer gondolkodni. Mindeközben az összes mutató azt jelzi, hogy az otthoni munkavégzés tökéletesen hatékonyan működik. Hazánkban a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnésével immár törvényi szintre emelkedett a home office szabályozása, ami nagy lökést adhat a munkaerőpiacnak. A modell működik és működni is fog.

2022. június 13. 06:25
null
Révész Béla

Sötét középkor

Elon Musk rendesen kicsapta a biztosítékot a minap, amikor egy kiszivárgott belső e-mail szerint ultimátumot adott a Tesla dolgozóinak. A világ leggazdagabb embere már a koronavírus-járvány alatt kirohanásokat intézett a távmunka ellen, most pedig, hogy a helyzet konszolidálódni látszik, hallani sem akar arról, hogy az irodákban dolgozó munkavállalói ne a Tesla épületeiben töltsék munkaidejüket. A levél szerint „az iroda az alkalmazott elsődleges munkahelye, nem pedig egy távoli kirendeltség”, így elvárja, hogy a munkavállalók minimum heti 40 órát bent tartózkodjanak (a minimum szót még egyszer hangsúlyozta), ellenkező esetben ki lesznek rúgva. Musk feudális nézetei elég különösnek hatnak 2022-ben. Annál is inkább, mert az elmúlt időszakban éppen az évszázad médiaüzletének kikiáltott Twitter-vásárlása körül kavarognak az indulatok. Ha Musk megveszi a vállalatot, és ragaszkodik begyepesedett elveihez, akkor darázsfészekbe nyúl. Éppen a Twitter az a cég, amelynek vezérigazgatója, Parag Agrawal e-mailt küldött valamennyi munkavállalójának, amelyben közölte velük:

onnan dolgoznak, ahonnan akarnak, ha otthon érzik magukat a legkreatívabbnak, akkor semmi akadályát nem látja a teljes munkaidős home office-nak.

A levél éppen Musk vételi szándékának bejelentése előtt fogalmazódott, így érthető, hogy a Twitter alkalmazottai nem éppen messiásként várják az új főnököt.

A járvány pozitív hozadéka

Pedig a home office mára gyakorlatilag már nem kiváltság vagy munkáltatói juttatás, hanem a munkaszerződésbe beépített elem. A járvány és a lockdownok idején meglepően könnyen álltak át a cégek az új rendszerre, a hatékonyság pedig új trendet jelenített meg a munkaerőpiacon. Egy 2020-as felmérés szerint mind a munkáltatói, mind a munkavállalói oldal szereplőinek majdnem 90 százaléka vélte úgy, hogy a home office-ban töltött munka hatékonysága nem hogy nem csökkent a hagyományoshoz képest, hanem számottevően nőtt. 

A KSH adott időszakra vonatkozó adatai szerint a járvány alatt a távmunkában vagy home office-ban dolgozók között felülreprezentáltak voltak a nők, a 25–44 évesek és a városban élők. A nők arányának növekedéséhez az is hozzátartozik, hogy a járványügyi védekezés részeként bevezetett otthoni munka segített a kisgyerekes anyáknak is visszatérnie a munkaerőpiacra – mondhatjuk úgy is: egyenlő esélyekkel indultak. A home office-ban dolgozók száma a járvány alatt az adott időszakok fertőzési rátájához és intézkedéseihez igazodva alakult, de jellemző adat, hogy 2021-ben – még mindig a védekezés részeként – 482 ezren dolgoztak otthonról, ami a foglalkoztatottak 11 százalékát jelentette.

A Bosch magyarországi csoportja például a koronavírus megjelenése után máris azt monitorozta, hogyan értékelik a munkakörülményeket és saját teljesítményüket a home office-ba kényszerült kollégáik. Az egyöntetűen pozitív választ a saját tapasztalataik is megerősítették, így elkezdhették beépíteni a tervekbe a hibrid munkavégzési lehetőségeket.

Elon Musk „minimum 40 óra az irodában” csatakiáltása enyhén szólva is nevetségesnek hat egy olyan megváltozott nemzetközi környezetben, ahol a munkáltatói oldal szereplőinek döntő többsége rájött arra, hogy az elvégzett munka mennyisége és minősége teljesen értelmetlenné teszi az irodában töltött órák számolását. A hibrid vagy full otthoni munkavégzés lehetősége ráadásul az új trend terjedésével gyakorlatilag munkavállalói elvárás lett. Egy 2021 márciusában készült felmérés elég erősen mutatta a paradigmaváltás szükségességét.

Az alkalmazottak 54 százaléka megfontolná, hogy állást váltson, ha nem nyújtanak számára rugalmas munkavégzést a veszélyhelyzet elmúltával.
Az EY Work Reimagined Employee Survey kutatásban 16 264 dolgozóval készítettek felmérést 16 országban és 23 iparágban 2021 márciusában. A megkérdezettek több mint fele az Y-generációból (1980-2000 között születettek köréből) került ki. A válaszadók legalább 500 munkatársat foglalkoztató vállalatoknál dolgoznak.

Itthon, otthon

A home office hatékonyságát a hazai cégek is felismerték, a Magyar Telekomnál és az MVM-csoportnál például a távmunka és a digitális munkavégzési megoldások szerves részeivé váltak a vállalat életének. A járvány alatti veszélyhelyzetben a kormány rendeletet hozott az otthoni munkavégzésről, de az nyilvánvaló vált, hogy a tág értelmezési lehetőségek miatt a home office-t, mint munkavégzési lehetőséget, törvényileg kell szabályozni. Bár a törvényt már tavaly megalkották, hatályba lépésére a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet megszüntetéséig kellett várni, ami június 1-jén éjfélkor következett be. 

A home office törvénybe emelést nem egy teljesen új törvényalkotási folyamattal oldották meg, hanem a munka törvénykönyvéről szóló 2012-es törvény távmunkavégzésről szóló részét gumizták meg úgy, hogy az alkalmassá vált a beillesztésére. A módosításban nincs is elkülönítve a távmunka és a home office fogalma, a szöveg a távmunkavégzés gyűjtőszót használja. A legfontosabb, hogy a távmunkavégzést, annak feltételeit, a munkaidő munkahelyen és azon kívül töltött arányát a munkáltató és a munkavállaló megállapodásának megfelelően a munkaszerződésben kell rögzíteni.

Hibrid távmunkavégzés esetén a munkáltató legfeljebb az éves munkaidő egyharmadában kötelezheti jelenléti munkavégzésre a munkavállalót, ez (a Musk által minimumnak nevezett) heti negyven órában hetente legfeljebb két munkanapot jelent.

Ezt lehet tágabban értelmezni, eltérni tőle, de a külön feltételeket külön megállapodásban kell rögzíteni. 
 
Ha a munkavégzés számítástechnikai eszközön történik, akkor a munkavégzés helyszínét mindenki szabadon választhatja meg, ellenben maga felel a biztonságos munkavégzés feltételeiről, amelyekről a munkáltató tájékoztatja őt. Ami lényeges: a távmunka (home office) nem jelent automatikusan kötetlen munkaidőt, így a munkavállaló otthon is kötelezhető a munkaszerződésben foglalt munkaidő betartására. A home office esetében nincs lehetőség tételes rezsi-elszámolásra a munkáltató felé, annak kompenzációja idén havonta maximum húszezer forint lehet.

Ez csak a kezdet

A home office kiváló lehetőséget teremt arra, hogy a folyamatos munkaerőhiánnyal küszködő szektorok olyan munkaerő-tartalékokat vonzzanak be, amelyeket eddig nem tudtak, például a nyugdíjasokat és a kisgyermekes anyákat. Azt se feledjük, hogy a járvány miatt jelentősen megváltoztak a munkavállalói igények is, így azok a cégek, amelyek már állásajánlatukban hangsúlyozottan kommunikálják a home office lehetőségét, egyértelmű versenyelőnybe kerülnek a munkaerőpiacon. Nem véletlen, hogy a járvány előtti időszakhoz képest már háromszor-négyszer több olyan álláshirdetést találni, ahol feltüntetik ezt a lehetőséget.

A cégeknek azzal is kalkulálni kell, hogy az Y és Z-generáció tagjainak a home office már alapvető elvárás és nyilvánvaló szerződési elem.

Ők a munkavégzés gyorsaságára, mások megelőzésére teszik a hangsúlyt, a munka-magánélet arányának egészséges egyensúlyát pedig természetesnek veszik, így szinte lehetetlen lesz őket egy irodában  „fogva tartani ” 8-10 órákra.

A home office olyan lépés a munkavégzési területen, amelynek paradigmaváltó hatása hosszú távon is megmutatkozik majd. A szervezeti kultúrának a munkavállalók elégedettségét maximálisan figyelembe vevő fejlesztésével a vállalatok új kapukat tárnak ki, ami a lehető legjobb hatással lehet a munkaerőpiacra. A gyökeres változás már elkezdődött: Belgiumban és Angliában bevezették a négynapos munkahetet, a Magyar Telekom pedig úttörő jelleggel kezdi el a napokban tesztelni ugyanezt. Ha az eredmények pozitívak lesznek, az újabb áttörést fog jelenteni a munkavégzés területén, azok a cégek ugyanis, amelyek ezt a lehetőséget kínálják, óriási előnyre tesznek szert a munkaerőpiacon. 
Elon Musk dührohama pedig előre borítékolható.

Fotó: MTI/Marjai János
 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lepkelányok
2024. április 18. 18:54
Nekem, kisgyermekes anyaként nagyon jó a heti 1-2 nap távmunka. Néhány napra jó bemenni az irodába, de ha lehetne, 3 napot dolgoznék otthonról és 2 napot bent. A hatékonyságon nem változtat, hogy hol ülök a gép előtt. A full távmunka szerintem lélekromboló és negatív hatású az emberek többségénél.
elbert-0
2024. április 18. 13:42
És még a nyavalygást is hallgatni kell, egyébként a házimunkázók kilencven százalékának a munkája lófaszt sem ért amíg a munkahelyen volt se.
szemlelo
2022. június 18. 03:00
A hibrid munkavégzés azt is jelenti, hogy a cégnek az összes munkavállaló számára biztosítani kell az iroda helyiséget. Vagyis az irodák az idő felében üresen állnak, de fűteni azért kell őket. Meg lehet osztani az irodát több munkavállaló között, ha ugyanannál az asztalnál 2 napig az egyik, 2 napig a másik dolgozik. Persze csak olyanok, akiknek nem kell személyesen találkozni. Az, hogy az állandó otthoni munkavégzés, személyes találkozás nélkül mennyire tartja fent a dolgozók motivációját hosszabb távon, még a jövő kérdése. Végül is a tapasztalatok szerint azok a hatékony főnökök, akik folyamatosan felügyelik (cseszegetik) a beosztottakat. Ez pedig nehezebben megy távmunkában. (persze fel lehet tételezni, hogy a dolgozók önként és dalolva, felügyelet nélkül is a tudásuk, képességeik legjavát adják a cégnek... :-)))
pandalala
2022. június 14. 21:37
Én űrhajós vagyok. Kicsit nehézkes home-office-ból, de megoldom! .. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!