Határ a csillagos ég: továbbra is nő az informatikusok fizetése

2022. július 07. 08:58

Várhatóan tovább nő az informatikusok fizetése, mivel nem enyhül a munkaerőhiány az informatikai szektorban – közölte a Bluebird hétfőn az MTI-vel.

2022. július 07. 08:58
null

A szakember-közvetítéssel is foglalkozó informatikai társaság szerint a koronavírus-járvány az IT munkaerőpiacra is hatással van, munkaerőhiány és bérnövekedés figyelhető meg világszerte a szektorban. Példaként említik az Egyesült Királyságot, ahol kiemelkedően magasak a bérek: az IT menedzsmentben dolgozók átszámítva akár 7-9 millió forintot, a szoftverfejlesztők mintegy 7 millió forintot is kaphatnak havonta.

További példaként említik, hogy az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó óriáscég, az Amazon nemrégiben jelentette be, hogy több mint a kétszeresére emeli az informatikusok bérét a legjobb szakemberek megtalálásának és a meglévő munkatársak megtartása érdekében.       

Magyarországon a közlemény szerint tavaly

egy szoftverfejlesztő akár havi 2 millió forintot is kereshetett,

fizetésük pedig 20 százalékkal nőtt egy év alatt. Belföldi viszonylatban a kezdőket szintén jól megbecsülik anyagilag, az elemzésben felsorolt beosztásokhoz bruttó 600-850 ezer forint jár havonta. Magyarországon azért is várható nagy béremelkedés, mert az informatikai munkaerőpiac egyre inkább globális, az itteni szakemberek a világ más részein is elhelyezkedhetnek – jelezték.     

Az informatikai iparág csaknem 40 munkakört foglal magában, a legnépesebb csoport a Bluebird szerint a szoftverfejlesztőké.

Nem csak az informatikusok bére növekszik itthon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó és kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkeresete 13,7 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál. A kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset pedig elsősorban a 25 év alattiak adómentessége következtében 14,8 százalékkal nőtt.Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában megállapította: a várakozásoknak megfelelőenbőven

kétszámjegyű növekedést mutatott a januári bérdinamika.

– adta hírül korábban a Makronóm.

Átlag feletti keresetnövekedést mutatott az építőipar, valamint a szállítás, raktározás területe, ahol már hónapok óta hallani a rendkívüli munkaerőhiányról, és ebben a szektorban okozott komolyabb átrendeződést a minimálbéremelés keltette bértorlódás. Hasonló okok miatt volt majdnem 20 százalékos a béremelkedés a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén is.

(MTI, borítókép: MTI / Kelemen Zoltán Gergely)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2022. július 12. 10:15
AZ informatikus az egyik legtúlfizetettebb, agyon hájpolt szakma. A munkájuk nagy része szellemi betanított munka, amihez ugyan az kell mint Chaplinnek a modern időkben, iszonyatos nagy monotónia tűrés. Lehet nekem esni, és tényszerűen cáfolni.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2022. július 10. 20:16
Mi van papi, kerregsz az öregek otthonában? Csendesedj le szépen mert beléd rúgok aztán majd hukkoghatsz a padlón fetrengve míg nem jön a nővérke.
lhotx
2022. július 10. 20:16
Csoda. Előállt az a kivételes helyzet, hogy MINDEGYIK EDDIGI BEJEGYZÉS írójának IGAZA VAN.
pemete jakab
2022. július 10. 20:16
"egy szoftverfejlesztő akár havi 2 millió forintot is kereshetett," Csak a programok minősége egyre szarabb: egyre felhasználóellenesebbek a programok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!