Az irodába való visszatéréssel csak fűtjük az inflációt

2022. július 10. 20:58

2020 elején a pandémia hatására több millió alkalmazott kezdett el otthonról dolgozni. Most azonban egyre többen térnek vissza az irodába, ahol jelentősen megnövekedett árakkal találkoznak a munkavállalók.

2022. július 10. 20:58
null
Takács Zsolt

Az emelkedő benzinárak és a szárnyaló infláció jelentősen drágábbá tette az irodába való visszatérést. Ez pedig felemészti a munkavállalók jövedelmét, különösen akkor, ha a fizetések nem tartanak lépést az árak emelkedésével – írja a CNN.

Étkezés az irodában

A kávézás és a kollégákkal való hosszú ebédek a hivatalba való visszatérés előnyei közé tartoznak Manapság azonban magasabb árat kell fizetni értük, mint a pandémia előtt. A Starbucks az év elején és 2021 októberében is emelte az árakat az Egyesült Államokban, és a cég azt nyilatkozta, hogy az árak tovább emelkedhetnek.

Az amerikai munkaügyi minisztérium május elején jelentette, hogy a nem otthoni étkezés ára 7,2 százalékkal emelkedett az elmúlt évben. Az élelmiszerárak pedig áprilisban 9,4 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest: ez a legnagyobb mértékű növekedés 1981 áprilisa óta – jelentette nemrég a Munkaügyi Statisztikai Hivatal.

A Sweetgreen salátalánc 2021 eleje óta 10 százalékkal emelte menüinek árait – közölte a vállalat a legutóbbi eredményjelentésében. „Az ebédinfláció 100 százalékban valós, minden drágább lett” – mondta Kelly Yau McClay a CNN-nek, aki a marylandi Potomacben él. „Korábban 7-12 dollárért lehetett ebédelni, most pedig kizárt, hogy 15 dollárnál (~5700 forint) kevesebbért tisztességes ebédet lehessen kapni”.

Az irodába való bejutás

Az ingázáshoz való visszatérés hatására jelentősen megnőtt az üzemanyaghasználat is az Egyesült Államokban – emeli ki a lap.

A benzinárak nemrégiben rekordmagasságot értek el az USA-ban. Az AAA szakértői elmondták, hogy

a normál benzin országos átlagára most 4,60 dollár körül mozog, míg 2020 februárjában ez 2,44 dollár volt.

„A benzin ára rendkívül magas” – mondta el a CNN-nek nyilatkozó Sara Hill. „Próbálom megtölteni a napokat, amikor az irodába megyek, ha szükségem van valamire, akkor azt közvetlenül munka után vagy az egyórás ebédszünetemben igyekszem elintézni”.

Gondoskodás a gyerekekről

A gyermekgondozási költségek jelentik általában az egyik legnagyobb kiadást a dolgozó szülők költségvetésében, és ennek az ára is folyamatosan növekszik. 2020-ban a Child Care Aware of America szerint a gyermekgondozás éves átlagos költsége országos szinten 10 174 dollár volt, de a CNN által megkérdezett Kelly Yau McClay elmondása szerint a díjak azóta legalább 2400 dollárral emelkedtek.

Mindeközben idehaza

Az infláció nemcsak az USA-ban van jelen, hanem hazánkban is megnehezíti az emberek mindennapjait, bár a helyzet nem olyan rossz, mint az Egyesült Államokban. A Makronómnak nyilatkozó Semsei Rudolf, a Budapest Party Service és a VakVarjú éttermek tulajdonosa elmondta, hogy 15 százalékos emelést kellett végrehajtaniuk, hogy legalább kicsit közelítsenek az alapanyagárak drágulásához. Herczeg Zoltán elmondta, hogy az infláció nehéz helyzetbe hozza a vendéglátást is, és egyes étteremtulajdonosok akár 30-35 százalékos árnövelésre kényszerültek.

Az üzemanyag és az energia világpiaci ára folyamatosan nőtt az elmúlt hetekben, de ezt a magyar lakosság a hatósági árak és a rezsicsökkentés miatt közvetlenül nem érzékeli.

A bölcsődei gondozási díj itthon is nőtt: napi 775 forintról 850 forintra, ami elenyésző az amerikai árnövekedéshez képest. A közétkeztetésben legalább 30 százalékos áremelés lenne indokolt – nyilatkozta a Világgazdaságnak Sáfár Ferenc, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége közösségi étkeztetési szekciójának vezetője. “Ősztől egy iskolai ebédért teljes áron 800-900 forintot, így a szülőknek az eddigi 400-500 helyett legalább 100 forinttal többet kellene majd fizetni a jelenlegi becslések szerint” – írja a Világgazdaság.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2022. július 11. 21:04
A balti országokban 20 % az infláció. És már olcsó orosz gázuk sincs. Idióták.
Akitlosz
2022. július 11. 17:57
Nem a munkavállalók tehetnek az inflációról, hanem az állam, ami kibocsájtja a fedezetlen pénzt és rázúdítja azt a gazdaságra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!