Az EU felkészíti a lakosságot a téli gázostromra

2022. augusztus 04. 11:00

Az Európai Unió döntéshozói elkezdték felkészíteni a lakosságot az idei téli ostromállapotokra, amennyiben az Oroszországból érkező gázszállításokat teljesen leállítják. Ezzel próbálják demonstrálni a diplomáciai határozottságot, valamint elkerülni a pánikot az év későbbi szakaszában - véli a Zerohedge.

2022. augusztus 04. 11:00
null
Matus Tibor
Matus Tibor

Az elmúlt hetekben Németország és más uniós tagállamok tisztviselői nyíltan és sürgetően beszéltek arról, hogy a téli fűtési csúcsszezon előtt azonnal csökkenteni kell a fogyasztást. Továbbá elkezdték nyilvánosan megtervezni a kötelező elosztást, beleértve az ipari felhasználók között az adagolást és a rangsorolást, valamint a tagállamok közötti megosztást arra az esetre, ha nem lenne elég gáz mindenki ellátására. Ennek oka a készletek felhalmozódásának felgyorsítása a nyár hátralévő részében, így az európai országok a lehető legmagasabb készlettel várhatják majd a telet - állapította meg a Zerohedge portál.

Európa (és Nagy Britannia) gáztartaléka napi szinten (TWh)

Valójában a készletek viszonylag gyorsan emelkednek: a legtöbb tagállamban és a régió egészében már a hosszú távú szezonális átlag felett vannak.

Az EU28 napi földgázkészlete összehasonlítva az előző tíz év átlagával, illetve szokásos eltéréseivel

Az EU-ban és az Egyesült Királyságban (EU28) a készletek 751 terawattórát (TWh) tettek ki július 24-én, szemben a tízéves szezonális átlaggal, amely 698 TWh volt.

Az EU-28 készletei napi 5,11 TWh-val nőttek a július 24-ig tartó hét napban, szemben a tízéves szezonális 4,61 TWh-val.

Németországban, a legnagyobb készletet birtokló vállalat a 161 TWh-s készlete meghaladta a 145 TWh-s hosszú távú átlagot, viszont csak napi 0,6 TWh-val nőttek, szemben a napi 0,72 TWh-s hosszú távú átlaggal.

A jelenlegi tendenciák alapján az Európai Unió egésze és különösen Németország valószínűleg már most is az átlagosnál magasabb tárolt gázmennyiséggel vág neki a télnek.

Németország napi földgázkészlete összehasonlítva az előző tíz év átlagával, illetve szokásos eltéréseivel

Az EU tárolóit úgy tervezték, hogy a fogyasztás szezonális ingadozásaival megbirkózzanak, nem pedig azzal, hogy ellenálljanak egy háborús stratégiai blokádnak.

Az uniós tárolóhelyek jelenleg maximális kapacitásuk 67 százalékáig vannak feltöltve, többek között Németországban 67 százalék, Olaszországban 71 százalék és Franciaországban 76 százalék. Az alábbi táblázat mutatja az európai gáztárolók töltöttségi szintjét a maximális tárolókapacitás százalékában (2022. július 24-én).

A jelenlegi tárolt mennyiség azonban az Európai Unió egészének éves fogyasztásának mindössze 18 százalékát teszi ki, ebből 16 százalék Németországban, 18 százalék Olaszországban és 21 százalék Franciaországban. Az alábbi táblázat mutatja az európai gáztárolás szintjét (2022. július 24-én) az 2020-as éves fogyasztás százalékában.

 

Még ha a tárolókat a maximum 90 százalékáig vagy még annál is többre tudnák feltölteni, a készletek nem bírják ki a félblokádos állapotot néhány hónapnál tovább anélkül, hogy kritikusan alacsony szintre csökkenne vagy teljesen kimerülne.  Amennyibena tárolók 2022/23 telét ki is húzzák, akkor is újra kellene tölteni őket 2023/24 teléig, ami egy ostromállapotban rendkívül nehéz lenne.

Ezért gondolkodnak fogyasztáscsökkentésben és a lehetséges adagolásban, bízva abban, hogy a nagymértékű és tartós keresletcsökkentés az egyetlen módja annak, hogy Európa ellenálljon egy esetleges gázostromnak. A fogyasztás csökkentésére és a kötelező elosztásra vonatkozó nyilvános vita célja lehet, hogy jelezze az elszántságot és elrettentse Oroszországot attól, hogy egyáltalán megkísérelje a gáz leállítását.

Ha ez mégis bekövetkezne, a cél az, hogy a közvéleményt felkészítsék az előttük álló nélkülözésekre, beleértve bizonyos fizikai kellemetlenségeket, jelentősen magasabb közüzemi számlákat és súlyos gazdasági visszaesést - vonta le a következtetést John Kemp, vezető piaci elemző. 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2022. augusztus 05. 17:26
Ezek szerint 100 %-os feltöltöttségnél az éves fogyasztás 58 %-át tároljuk. Az viszont nem rossz adat. Így nézve a Fritzek 100 %-os szinten csak az éves fogyasztás 24 %-át tudják letárolni. Már értem, miért kellene nekünk szolidarizálni velük. De ahhoz, hogy megnyíljanak a magyar csap, majd kérünk mi is valamit.
Lucky73
2022. augusztus 05. 17:21
Nekem is ez lett volna az első kérdésem.. a második,hogy Ukrajna milyen gázzal tölti fel a tárolókat? Véres,orosz gáz jó lesz?
Hair is on Ford
2022. augusztus 05. 16:16
Ukrajna minek van rajta a táblázatokon?Eu tag lenne vagy mi a picsa?
Akitlosz
2022. augusztus 05. 02:56
"Az EU felkészíti a lakosságot a téli gázostromra" Mire? A gáz ostromol vagy a gázt ostromolják? Mit? Kik? Már megint a fogalmazásgátló beszél a cikkcímadóemberből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!