Bedurciztak az Apple-dolgozók, követelik a home office-t

2022. szeptember 04. 16:00

Hiába az irodai luxuskörülmények, az Apple lázadói továbbra is otthonról akarnak dolgozni.

2022. szeptember 04. 16:00
null

A koronavírus-járvány előtt az Apple már meghirdette hibrid munkaidő programját, amely szerint a dolgozóknak csak heti három alkalommal kellene konkrétan irodai munkát végeznie, a maradék kettőt otthonaikból oldhatnák meg. A vírus miatti szigorítások aztán gyakorlatilag felturbózták az ötletet, hiszen hosszú ideig mindenki home office-ból dolgozott

A lock downok feloldásával a cég vezérigazgatója, Tim Cook úgy gondolta, hogy szeptembertől végleg elindítják a programot, így megkérték a munkavállalókat, legyenek kedvesek kedden és csütörtökön befáradni a high-tech cupertinói központba, valamint saját maguk eldönteni, hogy ezen felül a hét melyik napján szeretnének személyes munkát végezni a luxus-irodaházban. A vállalat kommunikációja szerint ez a lépés annak a jele, hogy

az Apple továbbra is óriási hangsúlyt fektet a személyes találkozókra, ugyanakkor mindent megtesz, hogy munkavállalói a lehető legjobb véleménnyel legyenek szervezeti kultúrájáról.

Ám hiába az álommunkahely, a dolgozók jelentős részének esze ágában sincs visszatérni a régi-új kerékvágásba. Hogy továbbra is teljes home office-ban dolgozhassanak, az Apple Together nevű csoport petíciót indított, amelyben úgy fogalmaznak: a vállalat a munkavállalók jó közérzetét kockáztatja mostani döntésével ahelyett, hogy ösztönözné őket a rugalmas munkára és biztosítaná a komfortérzetüket. A petíciót fogalmazók a Twitterre és a Facebookra hivatkoznak példaképpen, ahol lehetővé tették az alkalmazottak számára a teljes otthoni munkavégzést. 

Az Apple törekvésének egyébként már van személyi következménye: Ian Goodfellow, aki három éven át volt a vállalat gépi tanulásért felelős igazgatója, már május végén felmondott, és átnyergelt a Google csapatába. Mint mondta, a rugalmas munkafeltételek mindennél előbbre valók, ezt pedig az Apple nem volt hajlandó biztosítani számára.

Nyitókép: Tim Cook
MTI/EPA/Apple Inc./Brooks Kraft

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wadcutter
2022. szeptember 06. 19:36
egy irodában elfér majd 20-30 dolgozó is, szinte alig kell fűteni, mert bemelegítik a teret
Akitlosz
2022. szeptember 06. 19:35
A munkavállalók jó közérzete az utolsó szempontok között van egy cégnél. A munkahely nem szanatórium. Az otthonról dolgozók kevésbé vannak szem előtt és ezt ki is használják. Az államnak sem tetszik, mert óriási adóbevételei vannak a közlekedésből, ha azok kiesnek, akkor az otthoni munkát vagy mást kell jobban megadóztatnia.
alacsony-a-kerites
2022. szeptember 05. 18:07
A home office az emberiség hatalmas lehetősége. Amikor csinálhatjuk, sokkal kipihentebben állok munkába, mert többet tudok aludni, és nem kell fél órát, órát azzal fárasztanom magam, hogy bemegyek az irodába, nem is beszélve ennek a költségeiről. Annyit közlekedünk feleslegesen, hogy a környezetnek sem tesz jót. Erre van egy bevált dolog, ami 2 évig működött, aztán a legtöbb helyen megpróbálják eltörölni. Hát, köszönjük szépen... :-(
Nabakker
2022. szeptember 05. 14:05
Itt is több kéne! Az idióta pszichopata kiskirályt játszó főnököknek csípi a pics@jukat, mert akkor nem tudnak úgy zsarnokoskodni a beosztottjaikkal! Mert csak az számít nekik nem a munka.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!