Az ország, amely az élre tör a zöldenergia terén

2022. október 14. 16:10

Jövőre megduplázódhat a nigériai munkahelyek száma a zöldenergia szektorban.

2022. október 14. 16:10
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

A megújuló energiák jobb elosztásáért síkra szálló nemzetközi segély-kezdeményezés, a Power for All honlapjának jelentése szerint a napenergia iránt megnövekedett kereslet több mint a duplájára fogja növelni a megújuló energiaszektorban dolgozó nigériai állampolgárok számát, mégpedig már 2023-ra. 

A jelentés szerint a 218 millió lakosú országban 76 ezer új munkahely jöhet létre a napelemes szolgáltatásokban, amiben benne vannak az otthoni szolgáltatások, valamint a kereskedelmi és ipari berendezések is. Ez azért érdekes, mert ezen a területen 2019-ben csupán mintegy 32 ezer ember dolgozott.

A jelentés ezen kívül azt is tartalmazza, hogy 

a megújulóenergia-iparban foglalkoztatottak száma 2023-ra meg fogja haladni az olaj- és gáziparban foglalkoztatottak számát. 

Ez annak fényében érdekes, hogy idén augusztusig Nigéria volt Afrika legnagyobb kőolajtermelője a világ egyik legnagyobb gázkészletével. A gyenge áramellátás pedig azzal együtt, hogy a háború kirobbanása következtében a gázolaj ára több mint 200 százalékot emelkedett, növelte a napenergia iránti keresletet Nigériában. A fejlődő országokban az áramtermelő generátorok miatt is fontos az üzemanyagok ára, már csak a gyakori áramszünetek miatt is.

A The Rockefeller Foundation kutatását is érdemes idehozni, amelyben öt országot – Etiópiát, Indiát, Nigériát, Ugandát és Kenyát – vizsgáltak több mint 350 vállalatnál végzett foglalkoztatással és bérezéssel együtt. Ezek közül Nigériában volt a leggyorsabb a gazdaság pandémiát követő fellendülése a decentralizált, megújuló energiával kapcsolatos munkahelyek növekedésével egyetemben.

Nigéria – amely egyébként az afrikai kontinens legnépesebb nemzete – a párizsi klímaegyezmény értelmében elkötelezte magát, hogy a következő évtizedben 

az ötödével fogja csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását. 

Ennek keretében el is indítottak egy energiaellátási tervet még az idei évben, amelynek célja a magán és állami szektor befektetéseinek bevonzása a napenergia-infrastruktúra bővítése és a gázüzemű termelés növelése érdekében.

Nigéria számára a jelentés szerint az teremtette meg a lehetőséget az előretörésre a napenergia-szektorban, hogy gyorsan magához tért ez a terület a pandémia alatti bezárásokból: 2021-ben már több mint kétszeresére nőtt az ebben a szektorban dolgozó nigériaiak száma az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Ez azt jelzi, hogy a szóban forgó ágazat egyre érettebbé válik, hiszen a hivatalos és egyúttal szakképzett munkavállalók aránya a decentralizált és megújuló energiával foglalkozó munkaerő több, mint a szektorban foglalkoztatottak felét jelenti.

Borítókép: MTI/ Komka Péter

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2022. október 17. 21:36
"Ez annak fényében érdekes, hogy idén augusztusig Nigéria volt Afrika legnagyobb kőolajtermelője a világ egyik legnagyobb gázkészletével. " Csak épp a kitermelés haszna nem a nigériaiké lett. A korrupt vezetőknek jutott, akiknek így annyi pénzük van, hogy a választáson más nem jut a hatalom közelébe se, csak akiket az olajvállalatok tömnek. Magasról tesznek a szociális kérdésekre, minél szegényebb a lakosság, annál olcsóbb a szavazatvásárlás. Olajátok. Így nevezik ezt a jelenséget. Nigériában miséket mondatnak, hogy fogyjon el az olaj és a gáz, mert az olajtársaságok előtt jobb volt nekik.
lurker
2022. október 17. 10:02
Nigéria? az a csodálatos olajhatalom, mely termelésének kb 50%-át ellopják a csöveket lékelő helyiek? szép kilátások. "Jövőre megduplázódhat a nigériai munkahelyek száma" csak kár, hogy közben meg nyolcszorozódik a lakosságuk ugyanennyi idő alatt. A világ legtermékenyebb országa, átlagban 8 gyerek per család. Ha valaki nem kezd el gyorsan kotonokat osztogatni nagy baj lesz.
jóember
2022. október 16. 17:20
Nagyszerű, csak ide ne jöjjenek!
lurker
2022. október 16. 16:10
"Billgeci ott oltást osztogat fogamzásgátló helyett." ha a konteósoknak igazuk van, és a Pfizer halálos méreg akkor ez egészen kedvező is lehet:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!