Nigéria – a világ legfiatalabb állama választ az öregek közül

2023. január 22. 14:56

Afrika legnagyobb gazdaságában az átlagéletkor mindössze 18,1 év, a 30 év alatti fiatalok teszik ki Nigéria 200 milliós lakosságának 70 százalékát, ennek ellenére az országot hagyományosan egy kizárólag férfiakból álló gerontokrácia irányítja. A hivatalban lévő elnök, Muhammadu Buhari 80 éves, és a nigériai parlamentben jelenleg a mandátumok mindössze 3,6 százalékát töltik be nők.

2023. január 22. 14:56
null

Ezzel a mércével az esélyesnek tartott szociáldemokrata Munkáspártot képviselő 61 éves Peter Obi csupán fiatalember.  

Buhari maga nem indulhat az újraválasztáson a mandátumkorlátozás miatt, így helyette a 70 éves Bola Ahmed Tinubu volt lagosi kormányzót jelölték utódjául. A 76 éves Atiku Abubakar volt nigériai alelnök a PDP jelölését érdemelte ki.

Peter Obi Nigéria hagyományosan apatikus fiataljaira épít. Bár nincs olyan intézményes támogatói bázisa, mint Tinubunak és Abubakernek, de használja a közösségi médiát és az alulról induló kampányokat, és épít a becsontosodott politikai elittől való kiábrándultságra.  

Hívei a jelölt valószínűtlen felemelkedését Barack Obama volt amerikai elnökéhez hasonlítják. A fiatalok választói regisztrációja 2022-ben ugrásszerűen megnőtt, talán válaszul Obi jelöltségére. Egy 2022 szeptemberében a Bloomberg megbízásából készült felmérésben a határozott szavazók 72 százaléka minden korosztályból azt mondta, hogy Obira kíván szavazni. Tinubut és Abubakert csak 16, illetve 9 százalék támogatta.

Obi vonzerejének nagy része talán kevésbé rejlik abban, amit nyújtani tud, inkább a Nigéria politikai elitjéből és különösen Buharitól való kiábrándultságon alapul..

Buhari nyolcéves hivatali ideje alatt megnövekedett a bandita pásztorok és az olyan terrorista csoportok, mint a Boko Haram által elkövetett támadások száma, és a katonaság visszaélései is fokozódtak.

2020-as tüntetéseken legalább 56 civilt öltek meg, és még többen megsebesültek. Hónapokkal később Buhari átmenetileg betiltotta a Twittert (egy kulcsfontosságú szervezőeszközt), miután a platform törölte egyik uszítónak tartott tweetjét. 

Eközben Buhari hadseregét súlyos emberi jogi jogsértésekkel vádolják, miközben az ország északi részén harcolt a felkelések ellen. (Az Egyesült Államok hallgatólagosan jóváhagyta ezeket az állítólagos visszaéléseket, és tavaly rekordösszegű, egymilliárd dolláros (mintegy 370 milliárd forintos) fegyvereladást bonyolított le Nigéria számára.) Emellett pedig a korrupció és a gazdasági gondok csak nőttek.

Sok nigériai számára Tinubu és Abubaker sem vonzó alternatívák, mert úgy látják, hogy a jelenlegi status quo-t támogatják.

Bár talán kevésbé megdöbbentő, de Obi múltja sem makulátlan. A 2021-es Pandora Papersből kiderült, hogy Obi hatalmas offshore vagyonnal rendelkezett már akkor is.

A közvélemény-kutatások alapján úgy tűnik, hogy Obi fölényesen vezet, de messze nem a közvélemény az egyetlen tényező, amely befolyásolja a választás kimenetelét. Azt is látni kell, hogy a korábbi nigériai választásokat erőszak és szavazatvásárlás árnyékolta be, a 2019-es elnökválasztási ciklusban 626 embert öltek meg.

Vissza a Választási világnaptár 2023 cikkre

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bölcsbagoly
2023. január 22. 22:48
.....
bölcsbagoly
2023. január 22. 22:44
Ez az! Kinek hiányzott ez? A munkát, a javak termelését hírből sem ismerő infantilis fiatalokkal teli ország. S elindulnak az elképzelt s belélyűk sulykolt Kánaán (Európa) felé!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!