Ezek az országok voltak a világgazdaság óriásai és törpéi 2022-ben

2023. január 02. 14:13

Az USA az első, Magyarország az ötvenhetedik, az utolsó pedig a mindössze 26 négyzetkilométeres Tuvalu a rangsorban.

2023. január 02. 14:13
null

A Visual Capitalist elkészítette az országok rangsorát azok világgazdasági részesedése szerint. Az ábra ha nem is megdöbbentő, mindenesetre elég keményen tálalja a valóságot.

A Nemzetközi Valutaalap adatai szerint a globális gazdaság tortájának a felét mindössze öt állam – az USA, Kína, Japán, Németország és India habzsolta be. Utóbbi éppen 2022-ben  hasított bele annyira, hogy kilökte az ötödik helyről a mostanában elég súlyos gazdasági válságot átélő Nagy-Britanniát.

Ez az öt ország adta tehát a világ GDP-jének több mint a felét, de ha továbblapozunk, azt láthatjuk, hogy az első tíz (az említettek kiegészülve az Egyesült Királysággal, Franciaországgal, Kanadával, Oroszországgal és Olaszországgal) már a világgazdaság 66 százalékáért felelnek, míg az első 25 ország – Svédországgal bezárólag – a globális GDP 84 százalékát állítja elő. 

Grafika: Visual Capitalist
Grafika: Visual Capitalist

Magyarország a 2022-es évben 184,7 milliárd dolláros GDP-jével a 193 országból az 57. helyen állt.

A lista hátsó részét az egymilliárd dollár alatti GDP-t termelő országok foglalják el. Szamoa, Dominika, Sao Tomé és Príncipe, Tonga, Mikronézia, a Marshall-szigetek, Palau, Kiribati és Nauru után a rangsor utolsó helyét 64 millió dolláros éves GDP-jével Tuvalu mikroszigete foglalja el. 

A 2023-as év a tavalyinál – finoman fogalmazva – bonyolultabb lesz, gazdasági téren is. A globális recesszió fenyegetése nem múlt el, a szakértők inkább annak hosszán vitatkoznak, semmint azon, hogy be fog-e következni. Egyes elemzők szerint Kína fogja megállítani a globális gazdasági visszaesést. Ha ez valóban így lesz, az 

nagyon rossz hír a Pekingtől éppen minden áron függetlenedni akaró USA-nak és Európai Uniónak. 

A legérdekesebb változásokat egyébként környezetünkben elsősorban Németország esetében lesz érdemes figyelni. Az idei év legnagyobb kérdése ugyanis valóban az, hogy túléli-e az európai ipar és az EU legnagyobb gazdasága az energiaválságot, az inflációt, és az amerikai inflációcsökkentő törvényeket.

Összeomolhat a világkereskedelem: háborút szíthat az új törvény

Más sem hiányzik még az infláció, a recessziós rettegés, az orosz-ukrán háború, a Covid utáni káosz és az adóssághalmozás mellé, mint egy kereskedelmi világháború. Márpedig Biden politikája nem sok kétséget hagy afelől, hogy egy ilyen konfliktus heteken belül ki fog robbanni. Anne O.

Fotó: 123RF
 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Benedek Zsolt
2023. január 02. 23:04
Ezt az országot ne felejtsük ki: https://www.youtube.com/watch?v=QdCxE9chl7g
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!