Már egyre többen hangsúlyozzák: befektetési robbanás várható régiónkban  

2023. február 23. 07:32

Közép- és Kelet-Európa nagyot profitálhat az ellátási láncok lokalizációjával: a Reuters és a Bain & Company nevű amerikai tanácsadó után, a Maersk nevű dán logisztikai óriás is erre mutat rá friss elemzésében. Régiónk jó gazdasági alapokkal rendelkezik, és komparatív előnyei a „Nyugattal” szemben a folyamat európai győztesévé tehetik, jelenti a skandináv hajózási cég.

2023. február 23. 07:32
null

A kereskedelem lokalizációja 

Már több elemző és kutatás is rámutatott, hogy az utóbbi időben a globalizáció kezd lassan szétesni vagy legalábbis átalakulni. Donald Trump volt amerikai elnök Kínával szembeni szankciók bevezetése óta a gazdaságpolitika a koronavírus-világjárvány alatt is elkezdett egyre „patriótábbá” válni a kritikus infrastruktúra megvédésével és az ellátási láncok lokalizációjával.    
Az Egyesült Államok szemében Kína gazdasági partnerből geopolitikai versenytárs lett, miközben az orosz–ukrán háború polarizálja a világot, gyengítve Washington globális befolyását.
Ez ellen az Egyesült Államok elsősorban saját táborának megerősítésével, a termelési láncok közelebbre hozásával, és a helyi gazdaságok szerepének erősítésével akar védekezni. A korábbi globalizáció már nem térhet vissza, helyette megerősödhet a kereskedelem és az ellátási láncok lokalizációja, végül kettéválik a most még többnyire egységes globális pénzügyi rendszer is, írta nemrég a Makronóm a téma kapcsán.
A Wall Street Journal egy friss cikkében azonban kiemeli, hogy a hatalmas geopolitikai változások ellenére a multinacionális cégek továbbra is olcsó és hatékony piacokra törekszenek, de a friss geopolitikai és kereskedelmi trendek fényében egyben biztonságot és stabilitást is szeretnének. 

Lehetőség a „feltörekvő gazdaságok” előtt 

Mindezt figyelembe véve már több elemző is amellett érvelt, hogy számos, úgynevezett „feltörekvő gazdaság” előtt hatalmas lehetőség nyílik meg. 
Közéjük tartozik például Stéphane Monier, a Lombard Odier svájci befektetési bank befektetési igazgatója (Chief Investment Officer), aki friss elemzésében kiemeli, hogy annak ellenére, hogy az utóbbi három évben létrejött gazdasági sokkok hatásai még nem múltak el teljes mértékben, a kilátások sok „fejlődő gazdaság” számára javultak. 
Monier hangsúlyozza, hogy sok feltörekvő piac történelmi tendenciát mutat: ahelyett, hogy az Egyesült Államok és Európa gazdasági növekedésének lassulásával a pénzügyi instabilitás szélére tántorognának, néhányan meglehetősen rugalmasnak tűnnek Kína újranyíló gazdaságának, a gyengülő amerikai dollárnak, valamint a lassuló inflációnak köszönhetően. A nemzetközi befektetők számára ezért érdemes figyelni egyes feltörekvő gazdaságok pénzügyi eszközeire” – emeli ki a közgazdász. 
Továbbá hozzáteszi, hogy

A jó gazdasági teljesítmény miatt „nyerhet” a régiónk   

Monier elemzése egy tágabb trendet foglal össze, amelynek jelei régiónkba és hazánkba is megmutatkoznak. Ahogyan arról a Makronóm is beszámolt a tavalyi gazdasági növekedés hazánkban kedvezően alakult ki, míg ami a jövőt illeti, az Európai Bizottság jelentősen javította Magyarország kilátásait: az előrejelzés szerint Magyarország is elkerülheti a recessziót, sőt az idei 0,6 után 2024-re már 2,6 százalékos lehet a GDP-növekedés, és akár 4 százalékra is visszaeshet az infláció!
Ezért is lehet a közép- és kelet-európai régió az öreg kontinens nyertese e tekintetben – legalábbis ez derül ki a híres Maersk nevű dán hajózási vállalat friss elemzéséből. 
A skandináv cég kutatása kiemeli, hogy az európai gyártók és kiskereskedők 65 százaléka már módosított a beszerzési normáin, míg további változások várhatóak – ebben az elmozdulásban pedig több közép- és kelet-európai országot vonzó helyszínnek tekintenek, jelenik meg az elemzésben. 
Ahogyan arra a kutatás is rámutat,

nemcsak gazdasági növekedés várható a régióban a következő hónapokban, de még a fogyasztók körében is hasonló pályára kell számítani

– sőt, úgy tűnik, hogy a régió fogyasztói kevésbé óvatosak költési szokásaikat tekintve, mint a nyugati fogyasztók – mutat rá az elemzés. 
Pontosabban Németországban, Hollandiában, az északi államokban (Nordics) és az Egyesült Királyságban 2022 utolsó két negyedévében negatív irányban mozdult el a digitális kereskedelem (e-kereskedelem), miközben Közép- és Kelet-Európa – a Covid-hoz kötődő e-kereskedelmi boom lencsengése ellenére – még továbbra is hat százalékos növekedésről számolhatott be a harmadik negyedévben, és újabb tizenegy százalékos bővülésről a negyedik negyedévében. 
Ami a múlt év utolsó negyedévét illeti, az online vásárlók Közép- és Kelet-Európában átlagosan 76,3 dollárnyi értékben adtak le rendeléseket, míg az online rendelések átlagos értéke Németországban 103,4, az Egyesült Királyságban 71,8 és Hollandiában 53,6 dollár volt ugyanebben az időszakban.
Noha ez a növekedés részben annak tulajdonítható, hogy régiónkban az online vásárlás még mindig nem érte el azt a csúcsot, mint az a nyugati vetélytársakról elmondható, a statisztikák további vizsgálata azt mutatja, hogy Közép- és Kelet-Európa hamarabb utolérheti „Nyugatot”, mint az általánosan észlelt, jelenik meg az elemzésben. 
Ezért is vélik úgy a Maersk elemzői, hogy egy olyan időszakban, amikor „Nyugat” alacsonyabb fogyasztói költéssel néz szembe, Közép- és Kelet-Európa esélyt ad az átszerveződő vállalatok számára, hogy új, jövedelmező fogyasztói bázist cserkésszenek be, miközben élvezhetik az ezzel járó üzleti előnyöket.

Komparatív előnyök  

Az üzleti előnyökkel, a dán vállalat az eddig is jól ismert érveket húzza alá. Egyrészt,

– a Maersk rámutat, hogy az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a multinacionális vállalatoknak szembe kell nézniük a jövőben, a tehetséges munkaerő toborzása: Németországban például 2035-re 7,2 milliós munkaerőhiány várható, ami különösen súlyos lesz egyes iparágakban – húzza alá az elemzés. 
Viszont az ellátási láncok jövedelmező működtetését nemcsak a munkaerőköltség (és minőség) befolyásolja, hanem a célország logisztikai infrastruktúrája is. Annak ellenére, hogy Nyugat-Európa gazdaságai az élen járnak logisztikai teljesítményben, addig is régiónk nem marad el messze e tekintetben, hangsúlyozza a dán vállalat elemzése. 

mutat rá a Maersk. 
Ezen túlmenően, a frissen bejelentett Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) tervezett beruházásai és fejlesztési projektjei arra buzdíthatják az Európa-szerte beszerző és szállító vállalkozásokat, hogy a régióba költözzenek, az említett előnyök kihasználása érdekében – hangsúlyozza az elemzés.

Kelet-Közép Európa más elemzők szerint is kiemelt célpont

Viszont nem a Maersk az első olyan vállalat, amely fényt derített erre a lehetőségre, ugyanis a Reuters már korábban kiemelte, hogy újabb hullámban költöznek Közép- és Kelet-Európába Nyugatról a különböző üzleti szolgáltatásokat kínáló multinacionális vállalatok. A brit hírügynökség szerint régiónk egyre több befektetőre számíthat a jövőben, hiszen még az adott inflációs nyomások ellen is takarékosabb, és gazdasági kilátásai sokkal jobbak más versenytársakkal szemben.
Ezen túlmenően, a Bain & Company nevű amerikai tanácsadó is rámutatott, hogy rohamosan zárkózik fel Nyugathoz Közép- és Kelet-Európa, ez pedig egyre több befektetőt vonz a régióba. A térségre jellemző (makro)gazdasági stabilitás, kedvező vállalkozási környezet és tehetséges munkaerő azok a tényezők, amelyek a régiót a befektetők kedvencévé teszik majd a jövőben, hangsúlyozta a bostoni székhelyű vállalat.

Címlapfotó:123rf.com

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Haramia
2023. február 24. 17:21
Rossz hír azoknak, akik saját hazájukat utálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!