Íme néhány hasznos tipp, hogy mire érdemes használni a ChatGPT-t

2023. április 16. 09:28

Tudjuk, hogy a ChatGPT képes szerelmeslevelet vagy esszét írni, bizonyos esetekben megoldhatja a diákok házi feladatát. Azonban akkor se csüggedjen, ha az ilyen felhasználási módszereknek nem veszi hasznát. Ezen írásunkban mutatunk néhány példát, hogy milyen iskolán kívüli, való életben hasznos esetben érdemes segítségül hívnunk a ChatGPT-t. 

2023. április 16. 09:28
null
Fekete Kíra

Mi az a ChatGPT?

Azon Makronóm-olvasóknak, akik velünk együtt nyomon követik a ChatGPT-vel kapcsolatos eseményeket, talán ebben a pár sorban nem mondunk újdonságot. Azonban érdemes részletezni az újonnan idetévedőknek, hogy miről is beszélünk

A ChatGPT egy mesterséges intelligencia, amely képes válaszolni a kérdéseinkre. Például már nem kell elővennünk és fellapoznunk kedvenc receptes könyvünket ahhoz, hogy megtudjuk, milyen hozzávalókra van szükségünk, hiszen erre is nagyon rövid időn belül választ kapunk a csevegőbottól. 

A chatbot akkora információhalmazból gazdálkodik, amelyet talán fel sem tudunk fogni – ezért valószínűleg rengeteg olyan felhasználási módja van, amelyre nem is gondoltunk. A Makronóm most összeszedett néhány, a való életben is igen hasznos esetet. 

A ChatGPT képes megírni az önéletrajzunkat

Bár azt tudjuk, hogy tud hosszabb szöveget generálni, arra nem biztos hogy gondoltunk, hogy akár az önéletrajzunkat is képes megírni. A ChatGPT segítségével önéletrajzot és motivációs levelet is írhat minden egyes álláshoz, amelyre jelentkezik. Mivel ez általában az álláspályázati folyamat egyik legmegterhelőbb része, ez a funkció sok álláskereső számára életmentő lehet.

Ám nem csak írni, javítani is képes. Amennyiben nem bízná rá az egész önéletrajzának a megírását egy gépre, úgy elküldheti neki amit írt, a chatbot pedig javaslatokat tesz majd arra, hogy hol lehetne még javítani, pontosítani – állítja az Interesting Engineering hírportál.

Egy állásinterjúnak nem csupán az írásbeli, de a szóbeli részén is segítséget nyújthat. Amennyiben olyan kérdésre számít az állásinterjún, amelyre nem tudja, hogyan válaszoljon megfelelően, megkérdezheti a chatbotot. Nem tetszik a válasza? Megkérhetjük a csevegőbotot, hogy fogalmazza újra. 

Ki is próbáltuk:

Mondhatni, nem rossz. Ám az is észrevehető, hogy elég sok magyartalanságot tartalmaz a ChatGPT motivációs levele, így azért az álláskeresőnek van még mit finomítania rajta. Azonban még így is előrébb lehet a munkakereső, mintha a nulláról kellene elkezdenie. 

Képes dolgozatokat összeállítani

A Makronóm már beszámolt róla korábban, hogy az iskolában nagy hasznát veszik a ChatGPT-nek – leginkább a diákok és nem túl tisztességes módon. Megíratják az esszéiket, dolgozataikat, ezért pánikba is estek a tanárok. Azonban nem csupán a diákoknak, a tanároknak is segítséget nyújthat a chatbot, hiszen képes dolgozatokat értékelni, sőt, összeállítani is. 

Talán ugyanazt mondhatjuk, mint az előző esetben. Vannak benne hasznos kérdések, de némelyikre (például az utolsóra) nem biztos, hogy mindenki ugyanazt a választ adná. Azonban a chatbot feltett néhány olyan kérdést is, amellyel talán még mi is találkoztunk jó pár évvel ezelőtt. 

A ChatGPT leválthatja a nyelvtanárokat?

A chatbot nem csupán angolul, de a világ valamennyi nyelvén képes kommunikálni velünk. Ezáltal nem csupán a saját anyanyelvünkön beszélgethetünk vele, arra is megkérhetjük, hogy javítson ki minket.

Ezáltal – bár minimális tudás azért szükséges – egész szövegeket javíttathatunk ki a chatbottal, de akár beszélgetés közben is megkérhetjük, hogy javítson ki minket. Bár szóbeli párbeszéd gyakorlására nincs lehetőségünk, írásos gyakorlással segíthet kiküszöbölni a gyakori hibáinkat.   

Nem csupán kódol, ki is javítja a meglévő programkódokat

Bár beharangozták, hogy a ChatGPT átveheti az informatikusok munkáját, egyelőre nem tűnik úgy, hogy ennek lenne bármilyen valóságalapja. Gyakran jó úton indul a chatbot, azonban sokszor hibás, vagy bizonyos feltételeket figyelembe nem vevő kódot kapunk válaszul. Ettől függetlenül cseppet sem haszontalan a ChatGPT ezen oldala: egész jól debugol, azaz javítja a már meglévő programkódot. 

Amint a példában látható, nem csupán javaslatot tesz, de meg is magyarázza, hogy mi volt a hiba. A ChatGPT tehát segíthet kódrészletek megértésében is azonfelül, hogy kijavítja azokat, így nagyban segítheti az ezzel foglalkozók vagy ez iránt érdeklődők munkáját.

Összességében kijelenthetjük, hogy jelen állapotában nem igazán jelent veszélyt az állásunkra a chatbot, viszont megfelelően használva nagyban segítheti azt. Időt spórolhatunk a használatával, hiszen több oldal órákig tartó böngészése helyett egyszerűen fel tudjuk tenni a kérdéseinket, és pillanatokon belül válaszol is rájuk. A titok csupán a megfelelő kérdezés.  

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Géza Kékazég
2023. április 16. 18:06
Ha egy kérdést úgy ítél meg, hogy ki lehet guglizni, nem válaszol rá. A lusta.
Csomorkany
2023. április 16. 17:06
Egy érdekes eset, hogy valamilyen okból nem jutott eszembe az "autómentő"-szó, amikor a testvérem telefonált, hogy balesete volt. Nem vagyok rá büszke, no, de szerencsére ritkán kell. Na, beírtam az openAI-ba, mi van akkor, ha ott állunk egy lerobbant autóval. Hát, kiírta a kucsszót. Utána rákerestem guglival, ment a telefon, a lerothadt kocsi pedig bemasírozott a garázsukba egy autómentőn. Ilyesmire jó külföldiül is. Ha nem jut eszedbe egy szó, a guglival befuccsolsz.
Úttalan utakon
2023. április 16. 16:20
Dolgozatírásra nem javasolnám. A jövőben a tanárok helyében felső tagozattól kezdve minden szinten megkövezelném a pontos forrásmegjelölést a diákoktól, hogy szokjanak rá a szövegek kritikus olvasatára, különben a ballib mantrával félretanított gépek egy generáció alatt átmossák az agyakat, és az emberiség tudásának egy jelentős része éppúgy elsüllyed, mint a rómaiak bukása után. (És nem lesz, aki visszamentse)
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2023. április 16. 15:19
Most még egy játék amire aranyosan mosolyognak az emberek, mint amikor Galvani meg Volta szarakodtak a békalábakkal, meg az első gőzmozdony egy lassan sétáló ember sebességével kipöfögött a sínre, pár kilóméterenként lerobbanva. Mindenki számára aki nem analfabéta tudja hogy ez még csak a kezdet, át fogja formálni a világot
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!