Az amerikai nagytőkések már leosztották a lapokat az ukrán újjáépítéshez

2023. május 18. 07:57

A világ legnagyobb befektetési alapja, a BlackRock bejelentkezett, hogy tanácsot adjon az új Ukrajna Fejlesztési Alapnak, és pénzt gyűjtsön az ország újjáépítéséhez.

2023. május 18. 07:57
null

Az amerikai befektetési alapok óriása, a BlackRock az ukrán kormánnyal közösen elindított egy Ukrajna Fejlesztési Alapot (UDF), hogy állami és magántőkét vonzzon Ukrajna újjáépítéséhez – közölte az ukrán kormány május 8-án.

Volodimir Zelenszkij elnök a múlt héten találkozott Laurence D. Finkkel, a világ legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock vezetőjével, hogy megvitassák, hogyan lehetne befektetéseket vonzani a háború sújtotta ország gazdaságába.

A több mint 8,5 ezer milliárd dollárnyi (2900 milliárd forintnyi) kezelt vagyonnal büszkélkedő BlackRock kulcsszerepet játszhat a befektetések megszerzésében, hogy az országot újjáépítsék az Oroszország inváziója által Ukrajnában okozott pusztítás után.

Az Ukrajna elleni folyamatos orosz bombázások és rakétacsapások által okozott károk költségei változók, de a becslések a fizikai károkat tekintve több száz milliárd dollártól egészen az ezer milliárdig terjednek.

A Világbank márciusi becslése szerint Ukrajnának a következő tíz évben 411 milliárd dollárt kell befektetnie a háború utáni helyreállítás és újjáépítés érdekében – várhatóan csak a romok eltakarításának költségei 5 milliárdra rúgnak. A jelentés számításai szerint eddig 135 milliárd dollár közvetlen kár érte az épületeket és az infrastruktúrát, nem számítva persze a több mint egy éve tartó konfliktus szélesebb körű gazdasági következményeit.

Ennyi pénzt nehéz lesz előteremteni, mivel Ukrajna ipara nagyrészt tönkrement, és a befektetők valószínűleg nem is jönnek vissza érdemben, amíg fennáll az orosz agresszió kiújulásának veszélye.

Az UDF a kormány háború utáni újjáépítésre vonatkozó szélesebb körű terveinek része. A gazdasági minisztérium a BlackRockot bízta meg azzal, hogy ingyenesen adjon tanácsot az alap elindításához – minderről Zelenszkij és a BlackRock Kijevbe látogató küldöttsége május 5-én, a Kijevben tartott találkozóján tárgyalt.

A BlackRock tanácsadó csoportjának vezetője, Charles Hatami szerint

Hozzátette azonban, hogy csak az állami és a magántőke szoros együttműködésével lehetséges a szükséges finanszírozás megszerzése.

A nemzetközi pénzügyi intézmények (IFI) már elindítottak programokat a legsürgetőbb problémák, például a lakhatás és az energetika kezelésére, de a legtöbbjük nagyságrendekkel kisebb, mint amennyi a gazdaság teljes újjáépítéséhez szükséges.

Az UDF hazai és nemzetközi forrásokból egyaránt tőkét fog mozgósítani az újjáépítési projektek finanszírozására. Az alap várhatóan 

Az alap segíti Ukrajnát abban is, hogy újjáépítse a konfliktus során megrongálódott kritikus infrastruktúrát, például utakat, hidakat és erőműveket.

Az UDF elindítása örvendetes fejleménynek tekinthető az ukrán gazdaság számára, és reményeik szerint jelentős befektetéseket vonz majd mind a hazai, mind a nemzetközi befektetők részéről.

„Megmutattuk, hogy tudjuk, hogyan kell győzni a csatatéren – mondta Zelenszkij a BlackRock küldöttségével való találkozót követően. – A másik fontos feladatunk, hogy a gazdaságban is győzelmeket érjünk el, és vonzó ország legyünk a befektetők számára.”

(Forrás: Intellinews)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wolfram004
2023. május 19. 00:18
Disneyland II
Palmoilfree
2023. május 18. 16:10
Klónozzák a halott katonákat is? Ja ! Nem! Make money,
snowwolf
2023. május 18. 08:47
Csak az a kérdésem, hogy ki fizeti a számlát. A mi uniós befizetéseink terhére felvett uniós kölcsön lesz leosztva az arra érdemeseknek? A Blackrock is szívesen szedi más kezével a csalánt. A rombolást elintézték közpénzből, az újjáépítést majd ő és a haverock. Mindez cukrostakonnyal leöntve: a béke és a haladás, a zöld béka és a fenntarthatóság érdekében. Eddigi hadi lobbi felejtős, ízléstelenség lesz arra gondolni is.
Odone Ricci
2023. május 18. 08:19
Igen, ezért is utazgattak Ukrajnába államfők, hogy megigérjék Zelének az újjáépítést. Ez munkát ad sok országnak, ugyanakkor az ölelés és mosoly pozitiv fényt vet országukra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!