Zsákutca a neoliberális növekedés-mantra

2023. május 23. 19:24

Az elmúlt mintegy fél évszázad neoliberális gazdaságpolitikája látványos globális növekedéshez vezetett, ezzel együtt az egyenlőtlenségek rég nem látott, széles körű elterjedését is magával hozta.

2023. május 23. 19:24
null

Kerekes György, a Makronóm Intézet alapítójának írása.

Kétségtelen, hogy maga a gazdasági növekedés nagyon gyakran használt fogalom: a hétköznapi olvasóknak készülő újságcikkekben legtöbbször egyszerűen a GDP-növekedés szinonimájaként használják. Ma már azonban elterjedt a fenntartható (sustainable development), az inkluzív (inclusive growth) és a rugalmas növekedés (resilient growth) kifejezés i, vagy akár a nem-növekedés tézise is.

A világgazdaságban ugyanakkor jelenleg nagy bizonytalanság uralkodik, 

mindenki a növekedés alapjait félti, ezért jó, illetve praktikus lenne tisztázni, hogy a fentiek közül milyen növekedésre gondolunk, amikor annak a visszatérését vagy megmaradását kívánjuk.

A Global Growth Summit tanulságai

A World Economic Forum (WEF) május 2–3-án tartotta Global Growth Summit elnevezésű (Növekedési csúcstalálkozónak fordítható) nemzetközi konferenciáját, amelyen pontosan ezt a problémakört járták körül, különösen az úgynevezett rugalmas vagy reziliens növekedés kérdésére fókuszálva.

Az ILO (az ENSZ munkaügyi szervezete) főigazgatója, Gilbert Huongbo azzal kezdte, hogy az elmúlt 40 év dominánsan neoliberális gazdaságpolitikája látványos eredményeket ért el, de magas költségek mellett, miközben az egyenlőtlenségek növekedtek és a klímaváltozás is látványosan felgyorsult. Ahogy fogalmazott: 

a szegénység, bárhol jelenik meg, veszélyt jelent a prosperitásra.” 

A találkozó másik fontos gondolati vonulata a növekedési koncepciók kontextusfüggősége volt. Így például 

Afrikában az urbanizáció jelzi a növekedést, a Közel-Keleten pedig a gazdaság  diverzifikációja. A fejlett világban viszont most nagyon is úgy tűnik, hogy a mesterségesintelligencia és az automatizáció áll a bővülés fókuszában. 

A gazdasági növekedés ára nemcsak az elszabadulni látszó klímaváltozás volt, hanem a munkaerő megújításának a nehézsége is. Ezt jelzi, hogy a konferencián az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom miniszterei is kiemelték, hogy 

nem beszélhetünk rugalmasságról vagy reziliens növekedésről, ha a humán faktorokkal nem foglalkozunk kellő mértékben.

A konferencián részt vett még a szaúdi gazdasági miniszter, Faiszal Alibrahim és Laura D’Andrea Tyson, a Berkeley Egyetem professzorai is, akik egyetértettek abban, hogy inkluzív növekedést kívánnak látni a saját hazájukban és a világban, ami a gazdasági lehetőségek és a szociális felelősségvállalás és, a társadalmi fejlődés metszete. 

Borítókép: 123rf

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hessami Ahmoud
2023. május 25. 10:16
És ezt csak most mondjátok? Erre rakott fel mindent a NER 13 éve.
Daily
2023. május 24. 06:34
Az arabok egyre jobban nyomulnak. Bejelentkeztek a humán faktoraikkal. Ha már teleszülik a globalista világot részesedést akarnak a népeiknek.
lofejazagyban
2023. május 23. 21:32
csaxólok, de ezt a zeró-növekedés dumát Nyugaton a baloldal nyomja.
szemlelo
2023. május 23. 21:23
Amikor egy jelentésben ilyet írnak: "a gazdasági növekedés ára nemcsak az elszabadulni látszó klímaváltozás volt", akkor érdemes továbblapozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!