A világgazdaság egyetlen képen

2023. augusztus 14. 08:09

Az USA első helyét még nem lehet elvenni, Kína a második, Nagy-Britannia viszont kiesett a top ötből. Magyarország az ötvenhatodik, a 191. helyen pedig Tuvalu zárja a sort.

2023. augusztus 14. 08:09
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Makronóm Intézet elemzőjének írása.

Az idei év végére a világgazdaság GDP-je várhatóan eléri a 105 ezer milliárd dollárt, ami 5 ezer milliárddal több, mint 2022-ben – derül ki az IMF jelentéséből. A növekedés némileg meglepő, mert az év eddig nem egészen úgy alakult, hogy ekkora bizakodásra adott volna okot. Az amerikai bankok összeomlása, az ukrajnai háború hatásai, az infláció és a jegybanki szigorítások eléggé megpofozták még a nagy gazdaságokat is, a jelek szerint azonban a rezisztencia diadalmaskodott.

A Visual Capitalist ábrája az országok gazdasági méretéről elég egyértelmű. Az USA várhatóan az idén is megőrzi első helyét a világgazdaságban, egészen elképesztő, 26,9 ezer milliárd dolláros GDP-vel. Hogy mekkora ez az összeg, azt egy összehasonlítás remekül példázza: az Egyesült Államok gazdasági teljesítménye önmagában nagyobb, mint a 16. helyen álló Indonézia és az utolsó, 191. pozícióban szerénykedő Tuvalu közötti százhetvennégy országé együttvéve. 

Kína magabiztosan szorongatja az ezüstérmet, 19,4 ezer milliárdos GDP-vel. A top 5-ben egyébként csak egyetlen, de annál meghökkentőbb változás történt, az is a tavalyi második félévben. Tíz évvel ezelőtt India mindössze a 11. helyen állt a világ legnagyobb gazdaságaival rendelkező országok rangsorában. Aztán elindult a nagy menetelés, olyannyira, hogy megelőzte Nagy-Britanniát. A helycsere azt is jelenti, hogy az idén 3,7 ezer milliárd dolláros GDP-t villantó India az ötödik helyre jött fel (az USA, Kína, Japán és Németország mögé), a britek 3,1 ezer milliárddal pedig a hatodikak. 

Magyarország a 191-es lista 56. helyén áll, 189 milliárd dolláros GDP-vel, amely határozottan javuló tendenciát tükröz.

Infografika: Visual Capitalist

Ha az egyes régiók vezető gazdasági országait keressük, nagy meglepetésben nem lesz részünk. Afrikában Nigériáé az első hely 506,6 milliárd dollárral, Ázsiában természetesen Kína vezet 19,4 ezer milliárddal, Európában minden jelenlegi nyavalyája ellenére még mindig Németország a főnök 4,3 ezer milliárd dolláros GDP-vel, a Közel-Kelet uralkodója Szaúd-Arábia 1,1 ezer milliárddal, Észak- és Közép Amerika az USA hegemóniája alatt áll a már említett 26, 9 ezer milliárdos GDP-vel, az óceániai térség vezetője Ausztrália 1,7 ezer milliárdos produktummal, míg Dél-Amerika vitathatatlan nagyhatalma Brazília, amely év végén 2,1 ezer milliárdos GDP-t fog beírni az összegzőbe.

Web: makronom.eu

Fotó: 123RF


 

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ToIeranciaterror
2023. augusztus 15. 22:20
Megint csak a félrevezetés... :) A kínai ipari termelés a háromszorosa az usáénak, az orosz meg az ötödik a világon. Az, hogy amcsiban 50 000 dollár egy üveg pezsgő, meg milliárdokért gyártanak le filmeket, zenéket, egy háborúban szart sem ér...
Kovács Ubul
2023. augusztus 15. 12:42
Muszkákról szó sincs, alig látszanak :)))
pipa89
2023. augusztus 15. 11:54
Kíváncsi lennék, hogy az USA GDP-ben mekkora rész a fegyveripar és kereskedelem. Mondjuk a skandinávokat megcélozhatnánk... India a sötét ló, aki még mindenbe beleszólhat pár éven belül...és akár megkavarhatja a most leosztottnak tűnő lapokat.
buckafej-2
2023. augusztus 14. 09:00
Van még hová fejlődnünk. Cél a Kárpát-medencében a legerősebb gazdaság és hadsereg kiépítése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!