Először kapta önállóan egy nő a közgazdasági Nobel-díjat: a dolgozó nők helyzetével foglalkozik

2023. október 12. 12:00

Claudia Goldin a harmadik hölgy, aki megkapta az elismerést, de az első, aki nem megosztva. Stílusosan a nők fizetését és munkaerőpiaci helyzetét kutatja. 

2023. október 12. 12:00
null
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A Harvard Egyetem professzora, Claudia Goldin kapta az idén a közgazdasági Nobel-díjat a munkaerőpiacon uralkodó nemek közötti szakadék tanulmányozásáért és az abból levont következtetéseiért. Ő a harmadik nő, aki közgazdasági Nobelt kapott, de az első, aki nem megosztva vehette át azt. (Esther Duflo 2019-ben két férfi kutatótársával együtt vette át az elismerést, míg Elinor Ostrom 2009-ben önként osztotta meg azt munkatársával.) 

Az 1946-ban New Yorkban született Goldin több mint 200 év adatait használta fel annak bizonyítására, hogy míg a bérszakadékok történelmileg az oktatásban és a munkakörökben fennálló különbségekkel magyarázhatók, napjainkban már főként férfiak és nők között alakulnak ki, akik ugyanazt a munkát végzik – egészen az első gyermek megszületéséig.  

Kutatásaiban többek között bebizonyította: az 1924 és 1943 között született hölgyek generációira a „család, majd munka” jelszó volt a jellemző. Az átlag diplomás nő az egyetem elvégzése után dolgozni kezdett, majd hamarosan férjhez ment, gyerekei születtek és kiesett a munkából. Néhány év után visszatért ugyan, de a hosszan tartó távolléte a folyamatosan változó munkahelyi készségek és tapasztalatok hiányával járt együtt, ez pedig azonnal bérszakadékot nyitott meg. A helyzet az 1960-as években a fogamzásgátlók megjelenésével változott. Goldin úgy összegzett: ez segített a nők munkaerőpiaci helyzetén, a bérszakadékok azonban továbbra is megmaradtak, nemritkán 20 százalékos különbséggel a férfiak javára.  

Kapzsimunka 

Goldin provokatív elméletének legmeghökkentőbb része azonban az, amikor rámutat a „kapzsimunka” jelenségére. Ez az a helyzet, amikor egy vállalatnak mindegy, hogy férfi vagy nő tölt be egy munkakört, a hangsúly ugyanis azon van, hogy gyakorlatilag alárendelje magát annak a munkakörnek.  

 Az ilyen (kiszámíthatatlanul) időigényes állásokat (jogi, pénzügyi területek) alapvetően férfiak töltik be, egyszerűen azért, mert a nők nem hajlandók a családjuktól „huszonnégy órányi” figyelmet megtagadni, 

vagyis a bérszakadékok jellemzően a háztartási döntésekből születnek.  

Goldin tehát formabontó módon arra mutat rá, hogy a hölgyek gyermekvállalása nem csak a kezdeti időkiesés miatt okozhat hátrányt a munkaerőpiacon. Ha egy férfi és egy nő ugyanazért a munkakörért ugyanazt a fizetést kapja, a családi állapotuk akkor is meghatározó tényező lehet egy idő után, ha a munkából kiesett idő nem a gyermeknevelés első éveire korlátozódik. 

A professzor szerint a férfiak és a nők fizetésbeli különbsége csökkenthető lenne, ha a munkaadók nagyobb rugalmasságot biztosítanának az alkalmazottaknak a munkaidő területén

 

Fotó: Harvard University 

 

 

 

További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon.   

 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina11
2023. október 14. 18:31
Claudia Goldin was born into a Jewish family in New York City in 1946,
Káj-Ármin
2023. október 12. 22:05
Ez aztán a komoly tudomány, igaz legalább nincs mellékhatása... Vagy mégis van?
bunko-jobbos
2023. október 12. 21:26
1. Nincs közgazdasági Nobel-díj, ezt tisztázzuk. Ez Nobel-emlékdíj :-). Kb. akkor a különbség közte meg az igazi díj között, mint a demokrácia meg a népi demokrácia között. :-))) Nobel nem volt hülye, hogy társadalomtudományi faszságokra díjat alapítson. Ez olyan, mint az emlékzenekar. Másként jó. 2. Állandóan azon görcsölnek, hogy miért keresnek kevesebbet a nők, mint a férfiak, de azon még véletlenül sem, hogy miért szülnek a nők kevesebb gyereket, mint ami a társadalom fenntartásához szükséges. Ugyanis az előbbi kérdés nagyjából lényegtelen az utóbbi fényében. Kb. mintha süllyedne a hajó, és azt vizsgálgatnák, hogy egyformán keresnek-e a pincérek a hajón: tök mindegy, mert 2 órán belül mindegyikük megfullad.
nempolitizalok-0
2023. október 12. 18:15
Nem kritizálni kell a hölgyet, hanem balról előzni. Már elkezdtem a tanulmányomat. Genderkomplexusok megynilvánulása a társadalmi tudat rejtett redőiben, szexuálproblémák formájában, különös tekintettel a látens rasszizmusra. Mennyiért lehet zsidó családfát venni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!