Észvesztő ütemben fegyverkezik a világ - India és Ausztrália

2023. február 10. 14:25

Elemzésünk második részében továbbra is az indo-csendes óceáni térségben maradva Indiával és Ausztráliával foglalkozunk. India rendelkezik jelenleg a világ harmadik legnagyobb védelmi költségvetésével, amelyet még tovább szeretne növelni a kínai fenyegetés miatt. Ausztrália is mindenképp szeretné emelni védelmi kiadásait, de a költségvetése jelenleg korlátok közé van szorítva.

2023. február 10. 14:25
null
Mihálovics Zoltán
Mihálovics Zoltán

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon.

India a hazai védelmi ipar fejlesztésére koncentrál

India katonai kiadásai a harmadik legmagasabbak a világon. 2021-ben 76,6 milliárd dollárt (mai árfolyamon mintegy 27650 milliárd forintot, a magyar költségvetési bevételek közel egy éves összegét) szántak a katonai kiadásokra, amely az előző évhez képest 0,9 százalékos növekedést jelent.

Észvesztő ütemben fegyverkezik a világ, még Japán is beszáll

Mihálovics Zoltán politológus írása a Makronómon. „A veszélyek korába léptünk" - hangzik el egyre gyakrabban a megállapítás. Az orosz-ukrán háborúból, a Kína és Tajvan közti növekvő feszültségekből is erre következtethetünk. A békét - legalábbis itt, Európában - mintegy természetes létformának tekintettük az orosz-ukrán háború kitörése előtt.evesen gondolták volna, hogy ismét háború fogja nehezíteni az emberek mindennapjait az öreg kontinensen is.

Prioritásként kezeli India a belföldi fegyveripar megerősítését, aminek az is bizonyítéka, hogy 

a 2021-es katonai költségvetésben a kiadások 64 százalékát fordították hazai gyártású fegyverek beszerzésére. 

A folytatás is érdekes: tavaly decemberben Indiában a Védelmi Felvásárlási Tanács támogatta a javaslatot és így bő 10 milliárd dolláros költségvetést hagytak jóvá nagyobb fegyverek beszerzésére, melynek több mint 97 százalékát a hazai védelmi gyártási szektor támogatására fordítják.

Ez példátlan kezdeményezés, hiszen nem csupán a fegyveres erőket modernizálja, hanem fejleszti a védelmi ipart is. Az új fegyverek várhatóan 2030-ra állnak az indiai hadsereg rendelkezésére. 

India a legújabb költségvetés keretében 

könnyű harckocsikat, ballisztikus sisakokat, valamint a gyalogsági csapatok számára használható futurisztikus harcjárműveket is szeretne.

India katonai- és gazdasági vezetése éppen azért vágyik ezekre, mert eddig egyetlen helyi vállalat sem épített tankokat és futurisztikus gyalogsági harcjárműveket. Az indiai légierő pedig többek között fejlett megfigyelőrendszereket szeretne a magáénak tudni. A Védelmi Felvásárlási Tanács mindemellett jóváhagyta a haditengerészet és a parti őrség igényeit is.

India egyébként a katonai kiadásaira jó ideje a GDP több mint 2 százalékát fordítja, ami Kína közelsége és a térségben előforduló katonai összecsapások miatt érthető is. India katonai kiadásainak alakulását a 2. ábra szemlélteti.

2. ábra: Forrás: Worldbank.

A 2022-23-as évre vonatkozó védelmi költségvetés tehát kifejezetten az indiai fegyveres erők modernizációjára szolgál. Kiemelkedik, hogy e téren 17,6 százalékkal nőttek a K+F szektornak szánt anyagi források.

Mindezek az újítások nem véletlenek Indiában: az ország geopolitikai helyzete Kína katonai és gazdasági erősödése miatt alapjaiban változott meg, mellyel szemben a hazai védelmi ipar, valamint a hadsereg modernizációjával kívánja felvenni a versenyt.

Ausztrália problémás költségvetése

Ausztrália is fegyverkezésbe kezdett, amit szintén a fent vázolt kínai fenyegetés motivált. Tavaly ősszel érkezett a bejelentés, hogy az ausztrál kormány 325 millió dollár értékben fektet be következő generációs fegyverekbe, felszerelésekbe, de ezek szállítását csak a 2020-as évek közepére várják. 

Merész lépés Ausztrália számára, hogy saját hadseregét modern fegyverzettel szerelje fel, amellyel javítani tudják védelmi felkészültségüket.

Habár az ausztrál miniszterelnök egyértelműen kijelentette, hogy ezekben a stratégiailag bizonytalan időkben elkötelezettek a védelmi kiadások növelése mellett, de ez nehézségekbe ütközik. 

Főként az infláció hatásai miatt ugyanis évente dollármilliárdokkal csökken a védelem vásárlóereje. Várhatóan a védelmi kiadások nominálisan 7 százalékkal fognak nőni, de a pénzromlást is beszámítva a reálnövekedés 1 százalék környékén lesz.Így a védelmi kiadások már második éve fognak stagnálni. Sőt, a GDP arányában csökkenni: 2,11 százalékról 1,96 százalékra úgy, hogy a finanszírozási keret tehát változatlan maradt. A 3. ábra szemlélteti Ausztrália katonai kiadásainak alakulását a GDP százalékában.

3. ábra: Forrás: Worldbank.

Jelenleg a valós helyzet az, hogy az ausztrál kormány nem tudja fedezni a növelni kívánt védelmi kiadásokat, de ez nem azt jelenti, hogy a közeljövőben ne tudná vagy ne akarná növelni azokat. 

Ehhez viszont vagy adóemelésre, nagyobb állami hitelfelvételre vagy más területek finanszírozásának csökkentésére lenne szükség.

Az elemzés következő részében az Egyesült Államokkal, az Egyesült Királysággal és Németországgal foglalkozunk.

Borítókép: MTI/AP/DPA/Daniel Karmann

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szodabár
2023. február 12. 17:58
na, vajon miért?
need-info
2023. február 12. 17:58
Azért, mert többet tudnak, mint mi és elképzelhető, hogy kirobban a III.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!