„Pontosan ezért a bronzéremért jöttem” – Varga Katalin mai örömbronza a paralimpián

2021. szeptember 04. 22:21

Varga Katalin bronzérmet nyert K1 200 méteren a tokiói paralimpián, megszerezve ezzel az első női érmünket ebben a szakágban.

2021. szeptember 04. 22:21
null
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Végéhez közeledik lassan a tokiói paralimpia és lélekemelő magyar sikerek tanúi lehettünk az elmúlt másfél hétben. Tizenhat érmet nyertek eddig a magyar parasportolók és a hét magyar arany még a sportvezetőket meghazudtolóan bátor MPB elnök, Szabó László nyíltan vállalt várakozásait is felülmúlta, ahogy erről korábban már írtunk..

Figyelve a magyar parasport legjobbjait,

megindítóan nagy küzdelmeket láthattunk sportolóinktól,

akik közül vannak, akik velük született, vagy balesetből, esetleg betegségből eredő fogyatékosságuk hátrányain messze túlnőve nagyszerű emberi és sportteljesítményekről tettek tanúbizonyságot. Minezt úgy, hogy a pandémia okozta meglehetősen összekuszált felkészülésük során még sokszor a tokiói kvalifikáció is veszélyben forgott.

A szombati versenynapon Varga Katalinnak jutott az aktuális éremszállítás,

aki a K1 200 méter KL2-es kategória magyar indulójaként már a csütörtöki előfutamában is jól szerepelt, de másodikként célba érve középfutamra kényszerült. Abban szombaton simán nyert, majd a bő egyórával későbbi döntőben nagyszerűen evezve két brit ellenfele, Charlotte Henshaw és Emma Wiggs mögött ért célba.    

A képen: A harmadik helyezett Varga Katalin a célban a tokiói nyári paralimpia női kajak KL2 200 méteres versenyének döntőjében a tokiói Sea Forest Evezős Pályán.  MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: A harmadik helyezett Varga Katalin a célban a tokiói nyári paralimpia női kajak KL2 200 méteres versenyének döntőjében a tokiói Sea Forest Evezős Pályán. MTI/Koszticsák Szilárd

A balesetes gerincsérült, 35 éves magyar kajakos, aki öt éve ötödik volt a riói paralimpián, idén pedig ezüstöt nyert az Európa-bajnokságon, a magyar küldöttség 16. érmét – a negyedik bronzot – szerezte.

„Pontosan ezért a bronzéremért jöttem" – jelentette ki a vegyes zónában

az M4 Sport kérdésére. – Minden úgy alakult, ahogy elképzeltem. Ez kiérkezéskor még nem teljesen volt így, nehéz volt magamat hangulatba hozni, de már két napja Metallicát hallgatok, hogy felpörgessem magam. Pont erre a napra nagyon jól alakult minden”- mondta az utolsó tokiói magyar érmet szerző kajakos.

Pulai Erika KL1 kategóriában a középdöntőben 5. lett 1:08.043-mal, így nem jutott tovább.

Juhász Tamás (VL2) zárta a magyar-válogatott szereplését a középdöntőkben. 55.818-at húzva döntőbe jutott, ahol végül a nyolcadik helyet szerezte meg.

Parasportlövészetben Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula (P4) vegyes sportpisztoly 50 m-en szerepeltek. Krisztina 12., Gyula 24. helyen zárt.

Paraatlétikában, a korábban távolugrásban világcsúccsal aranyérmet szerző Ekler Luca, 

(T38) harmadikként jutott be a 400m döntőjébe. A 22 éves magyar versenyző az egész magyar paralimpiai csapat egyik legnagyobb csillagaként térhet haza Tokióból, s akinek sorsa szintén a civilek számára is erőt adó „újrakezdés történetek” egyik nagyszerű példája.

Ekler Luca tíz évesen stroke-ot kapott, melynek következtében lebénult a bal oldala.

Fokozatos fizioterápiás és gyógytornás kezelés után az állapota javulni kezdett, ebből mára a bal kézfején maradtak mindössze látható tünetek.

A képen: A későbbi ötödik helyezett Ekler Luca a 400 méteres síkfutás T38-as kategóriájának döntőjében az Olimpiai Stadionban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A képen: A későbbi ötödik helyezett Ekler Luca a 400 méteres síkfutás T38-as kategóriájának döntőjében az Olimpiai Stadionban. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az atlétanő a mai, utolsó versenyszámában, a 400 méteres síkfutás döntőjében végül az ötödik helyen zárt.

Sportolóink tizenegy nappal ezelőtt kezdték meg a versenyeket, és

szinte minden napra szolgáltak valami kiemelkedő és megsüvegelendő eredménnyel,

nem ritkán nem csak az érmek színében szállítva a legfényesebbet, de az adott versenyszám abszolút eredményeit tekintve is vagy világcsúccsal, vagy ahhoz közeli eredménnyel, tehát objektíven is a legkiemelkedőbbet nyújtva értek fel a dobogó tetejére.

A vasárnapi zárónap még öt sportágban tartogat éremosztó versenyszámokat és a záróünnepségre is sor kerül.

 

A nyitóképen: A bronzérmes Varga Katalin a női kajak KL2 200 méteres versenyének az eredményhirdetésén a tokiói Sea Forest Evezős Pályán 2021. szeptember 4-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csisztuzsuzsa
2022. március 01. 00:41
Nyilván akkor tennénk jól, ha mi sem foglalkoznánk vele, ugye? Már , ha senkit sem érdekel..., nem épp az a dolgunk, hogy formáljuk az embereket, hogy valóban érzékenyítsünk egy olyan témában, amely egy igen nagy számú kisebbséget érint? Igenis mesüvegelendő, ahogy ezek az emberek és sportolók túlnőve sorsuk nehézségein emberfeletti teljesítményt nyújtanak számtalan esetben, olyat, ami az épeknek is becsületére válna és inspiráló lehet....
akiaki
2021. szeptember 07. 01:30
irigylésre méltó!
pollip
2021. szeptember 07. 01:30
Gratulálok az emberi és a sporttrljesitményhez.
Tóth Mária Éva
2021. szeptember 07. 01:29
MIndenkinek max. gratula, szép volt, köszönjük!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!