Gladiátorok kétkerekű vasparipáikon: magyar esélyesekkel rendezik Budapesten a SuperEnduro GP-t

2022. január 31. 21:26

Február 5-én ismét Magyarországra, a Papp László Budapest Sportarénába látogat a látványos enduro-motorversenyeket és ugyanennyire izgalmas sportélményt kínáló SuperEnduro GP. Az első két ilyen rendezvény szinte telt házas volt a fővárosban, és a korábbi versenyekhez hasonlóan ismét vannak magyar esélyesek.

2022. január 31. 21:26
null

Varga Ákos – a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner Sporton

A magyar enduro-motorozás szakágának legnevesebb képviselői is szerepelnek majd a Papp László Budapest Sportarénában: a kilátogató nézők szurkolhatnak majd például Zsigovits Norbertnek, aki az Enduro Team Hungary színeiben indul a profik között, a junior kategóriában. Zsigovits korábban nyert már SuperEnduro Európa-kupa és Enduro GP világkupa-futamot is. Nem csak ő lesz az egyetlen hazai a versenyzők között: a szintén Enduro Team Hungary-versenyző Szőke Márk az Európa-kupában célozza meg a dobogós helyezéseket, valamint szoríthatunk az aktuális magyar-enduro bajnok Liszka Rolandért és Tádics Dánielért is.

Minden bizonnyal azok sem fognak csalódni, akik a külföldi sztárokra kíváncsiak: a Prestige kategóriában megtaláljuk például Cody Webb, Colton Haaker vagy a jól hangzó Jonny Walker nevét, rajtuk kívül pedig olyan ászok is tiszteletüket teszik a versenyen, mint a tavalyi világbajnok Billy Bolt, a hatszoros győztes Taddy Blazusiak vagy Manuel Lettenbichler, aki korábban junior világbajnoki címet ünnepelhetett.

Fotó: EnduroGP.hu/Szabó Attila
Fotó: EnduroGP.hu/Szabó Attila

A Sportarénában létrehozott pálya a szakág legeredményesebb hazai versenyzője, Németh Kornél munkáját dicséri. A pálya létrejöttéhez 60 kamionnyi föld, emellett két-három kamionnyi kő és fa szükséges, nem beszélve a másfél napos intenzív építési munkálatokról.  A rangos mezőnyt és a szervezők erőfeszítéseit az első két alkalommal a közönség is értékelte,

az első két versenyt gyakorlatilag telt házzal rendezték, tízezer fő körüli nézőszámmal.

Jelentős lépések a hazai endurósportban

A kategóriáik dobogós helyeire pályázó magyar versenyzők a tavaly létrehozott Enduro Team Hungary színeiben versenyeznek. Az első idény tanulóév volt a csapat számára a klasszikus enduro-versenyeken, az Enduro GP-n, hiszen magyar versenyző korábban ilyen környezetben még nem szerepelt a világbajnokság programjában. 

Fotó: Facebook Enduro GP of Hungary
Fotó: Facebook Enduro GP of Hungary

A klasszikus endurózás tulajdonképpen raliverseny két keréken: a versenyzők etapokat és speciál szakaszokat teljesítenek, az etapok a speciálok közötti összekötő szakaszok. Ezek nagyságrendileg 50-60 kilométer hosszúak, de egyenként maximum 2.5 óra időtartamúak lehetnek. Így a napi versenytáv nem haladja meg a 7.5 órát. A világbajnokságon az összekötő szakaszokat is etapidő alatt kell teljesíteni, mindezt a lehető leggyorsabban.

Az első Enduro GP-szezonja során az Open 4S kategóriában Zsigovits Norbert világkupa-futamokat nyert és az összetett pontverseny második helyén zárt KTM EXC típusú motorjával.

Ez a reálisan elérhető legjobb eredmény volt, hiszen a csapat a szezon első fordulóján nem vett részt. Csapattársa, Szőke Márk legnagyobb sikere az volt, hogy a Motorsport Talent Management, a Fit4Race és a Fájdalom Ambulancia segítségével néhány hét alatt felépült egy súlyos sportsérülésből, és Portugáliában két második helyet ért el az Open 2S kategóriában egy Sherco SE 300 Racing nyergében.

Fotó: Facebook Enduro GP of Hungary
Fotó: Facebook Enduro GP of Hungary

A csapat 2021 decemberétől rajthoz áll a FIM SuperEnduro versenysorozatban is. Az első fordulót a lengyelországi Lódzban rendezték, a Budapest Sportarénához hasonlóan zárt térben. Az ilyen versenyek rövidebbek, a közönség számára látványosabbak és a versenyzőknek is sokkal intenzívebbek, hiszen a selejtezők és döntőfutamok során ugyanolyan kemény megpróbáltatás vár rájuk, de még kevesebbet hibázhatnak.

Decembertől Zsigovits Norbert fellépett a profik közé, a junior-világbajnokság mezőnyébe, míg Szőke Márk az Európa-kupában versenyez. Talán pont a hazai közönség buzdítása hozza meg számukra a nagy lökést a dobogós helyekért vívott harcban.

 

Nyitókép: Facebook Enduro GP of Hungary

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!