"Kizárt, hogy a világsztárok csúcsformában legyenek!" – állítják a katari vb nyitánya előtt a Mandiner szakértői

2022. november 18. 21:25

Vasárnap kezdődik az eddigi legkülönlegesebb labdarúgó-világbajnokság, hiszen téli időszakban még sosem rendezték meg ezt a futballfesztivált. Korábbi szövetségi kapitányaink, vébét megjárt futballistáink is kétségekkel, ám nagy várakozással tekintenek Katar elé…

2022. november 18. 21:25
null

Bozsik Péter

korábbi szövetségi kapitány

Ha az angolok nem „csalják el” a futballt, mint az Eb-n, esélyesek lehetnek!

"Egy világbajnokságot – attól függetlenül, hogy most éppen télen lesz - mindig izgatottan és kíváncsian várok, de az kétségtelen, hogy ezt az időpontot nehéz megszokni, bár lassan tudomásul vesszük, hogy a pénz és a profit mindent felülír. A formába hozás elég necces lesz mindegyik szövetségi kapitány számára, hiszen közvetlenül az őszi szezon zárása után – kiszakadva a bajnokságból - nincsen idő a regenerációra, a könnyű sérülések kezelésére, a taktikai variációk begyakorlására. Ami az esélyeket illeti:

 a világbajnoki címre, és ebből a körből egyből ki is esnek az ázsiai, afrikai és közel-keleti együttesek. Európából a franciák - nyilván presztízsből is - a világbajnoki címük megvédésére készülnek, nagyon meglepődnék, ha a németek nem jutnának messzire, de az esélyesek közé sorolom a spanyolokat, és lehet, hogy kissé meglepő lesz, de Angliát is, hiszen úgy vélem: az Európa-bajnokságot is inkább ők vesztették el, és nem az olaszok nyerték meg. Ha nem „csalják” ismét a futballt, mint az Eb-n, mindegyik együttes ellen esélyesként léphetnek pályára.  A hollandokban ezúttal nem érzek komoly kalibert, és bár a belgáknak van egy-két világklasszisuk, az aranyéremhez ez kevés lesz.  A világbajnokság legnagyobb esélyese – hagyományszerűen – ismét Brazília, amelynek kifejezetten erős a kerete, és ezen belül a támadósora"

Csank János

korábbi szövetségi kapitány

A legjobb négy közé Brazília, Argentína, Franciaország és Németország juthat

"Olyan nagy meccsdömpinget élhettünk át az elmúlt félévben, hogy egyáltalán nem lesz szokatlan a sok mérkőzés. De minden egyes résztvevőnek – edzőknek, játékosoknak – azért is lesz különleges erőfelmérő ez a világbajnokság, mert a feszített versenynaptár miatt semmi idejük nem maradt az összehangolódásra. Mindezek mellett az európai csapatoknak az időjárással is meg kell küzdeniük, hiszen a télből mennek a nyárba. Ezzel együtt remek kis világbajnokságra számítok, kíváncsian várom, milyen teljesítményt nyújtanak a dél-amerikai csapatok, különösen a brazilok és az argentinok. Neymarék újra ott lesznek a spiccen, és

Az európai csapatoknak nagyon nehéz dolguk lesz, talán a címvédő franciák Mbappé, Benzema és Dembelé egyéni villanásainak köszönhetően juthatnak a legmesszebbre. De pontosan azért, mert a csapatok mindenféle felkészülés nélkül vágnak bele a nagy menetelésbe, kiszámíthatatlan is lesz a katari vébé. Nagyon sok kérdőjeles együttes van, amelyek nincsenek még kész, a nagy esélyesek közül elsősorban a németekre gondolok, de ők talán még odaérhetnek a legjobb négy közé. Nagyon könnyen előfordulhat, hogy egy olyan válogatott kapja el a fonalat, amelyikre nem is számítunk! A vb sötét lovát – ilyen minden eseményen van – úgysem találjuk el…"

Cristiano Ronaldo is utolsó világbajnokságára készül Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Cristiano Ronaldo is utolsó világbajnokságára készül Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kiss László

korábbi válogatott támadó, vb-résztvevő (1982, Spanyolország)

Messi és Ronaldo már nincsenek a csúcson!

"Már az időpont és a helyszín miatt is nagyon furcsa világbajnokság elé nézünk, hiszen az európai világsztárok a télies őszből mennek át a nyári melegbe. Számomra azért is lesz

és úgy alakítja a nyaralását, hogy a világbajnokság beleférjen.  Most már csak azért is minden mérkőzést megnézek, hiszen itthon leszünk, és a feleségem egyébként is dolgozik. Nyilván lesznek olyan együttesek, amelyek jobban alkalmazkodnak a körülményekhez, ők szerepelnek majd kiemelkedően. Természetesen újra Brazília a legnagyobb esélyes, Európából pedig Franciaország. Nem csak azért, mert ott játszottam, hanem mert a galloknak kimeríthetetlen az utánpótlásuk. A Lionel Messi és Cristiano Ronado nevével fémjelzett argentinokat és portugálokat azért sem várom a legjobbak közé, mert sem ők, sem a csapataik nincsenek már a csúcson"

Vajon Neymar meddig repíti Brazíliát? Fotó: MTI/EPA Andre Coelho
Vajon Neymar meddig repíti Brazíliát? Fotó: MTI/EPA Andre Coelho

Nagy Antal

az eddigi utolsó vb-résztvevő magyar válogatott csapatkapitánya (1986, Mexikó)

A latin csapatok az igazán esélyesek!

"Természetesen nagy érdeklődéssel várom a világbajnokságot, hiszen ilyen extrém helyen és időpontban még nem rendeztek vébét. Szakmailag arra is kíváncsi leszek, hogy miként bírják a játékosok a meleget, emellett hogyan lesznek képesek az eredményes támadójátékra, hiszen manapság a legtöbb együttes számára a legfontosabb taktikai elem, hogy ne kapjanak gólt. Kivételesen nincsen nagy kedvencem, hiszen én alapvetően magyarválogatott-párti vagyok, de mi sajnos most sem jutottunk ki. A nagy meleg miatt a latin csapatoknak lesz a legnagyobb esélye a végső győzelemre, ha Brazília elkapja a fonalat, ő lehet az aranyérmes. Hozzáteszem: az európai válogatottak közül Belgium, Hollandia, Németország és Spanyolország sem feltett kézzel megy majd Katarba…"   

Várhidi Péter

korábbi szövetségi kapitány

A legmegdöbbentőbb tény: nincs igazán komoly esélyes!

"Sokan vannak úgy, megvallom, én is közéjük tartozom, hogy még nem igazán hangolódtunk rá a világbajnokságra, hiszen hozzászoktunk ahhoz, hogy a kétévente sorra kerülő világversenyre (Európa-bajnokságra, világbajnokságra) egy-egy bajnoki szezon és kupasorozat végén, nyáron kerül sor. Hihetetlenül szokatlan, hogy a válogatottaknak semmilyen felkészülési lehetőségük nem volt, hiszen a legtöbb játékos egy fárasztó bajnoki és BL-szezon után érkezik meg Katarba, és tulajdonképpen a téli szünetben „pörget le” egy világbajnokságot. Éppen ezért kizártnak tartom, hogy a világsztárok csúcsformában legyenek, így biztos, hogy lesznek nagy meglepetések is! Ez is az oka, hogy a katari tornával kapcsolatban az egyik legmegdöbbentőbb tény, hogy - nincs igazán komoly esélyese! S éppen ezért együtt is érzek a legtöbb szövetségi kapitánnyal, hiszen teljesen kiszámíthatatlan, hogy a kulcsjátékosok milyen állapotban érkeznek meg a vébére.

az afrikaiakat és az ázsiaiakat nem nagyon veszem számításba, a dél-amerikaiak közül Brazília és Argentína lehet aranyérmes, annál is inkább, hiszen Neymar és Messi még egyetlen komoly tornát sem nyert hazája válogatottjával. Az európai válogatottaknál nagyon komoly sérüléshullámot látok, éppen ezért az elején, a csoportmeccsek során sok csapat nem a legerősebb összeállításban lép majd pályára. A Nemzetek Ligájában a legesélyesebb csapatok nem nyújtottak átlagon felüli teljesítményt, meghatározhatatlan, hogy miként sikerült a felkészülésük. Talán a spanyolok és a belgák okozhatnak nagy meglepetést, és persze, a németeket, a franciákat és az angolokat is az esélyesek közé illik sorolni. Személy szerint Argentínának szurkolok, elsősorban Lionel Messi személye miatt, hiszen nem érhet úgy véget egy ilyen kiemelkedő képességű játékos karrierje, hogy egyetlen komoly trófeát se nyerjen az argentin válogatottal…"

Nyitókép Az argentin szurkolók már a dohai tengerparton melegítenek, természetesen Lionel Messi társaságában! Fotó: MTI/AP Haszan Ammar

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Draco Paladin
2022. november 19. 18:27
Orbán faszhuszárai a fodrásznál, ahol épp a sérójukat lövik be, ott nézik a TVn.
norbert1970
2022. november 19. 09:54
Nem hiszem hogy sportban csak teve hajtásban erős országban ,sí szezonban tartott vb. jó ötlet. A korrupt FIFA vezetőknek biztos jó ,és így lehet hogy kevesebb pénz jut iszlám terrorizmus támogatásra. A helyszínre érkező szurkolóknak meg "jó sörözést"kívánok.
Házam Hazája
2022. november 19. 01:00
Meglátjuk kik lesznek a fel't'opók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!