„Egyik-másik srác kicsit elszállt, és már-már bokszolónak képzelte magát csak azért, mert egy ütése betalált” – Erdei Zsolt a Sztárboxról a Mandinernek

2023. december 11. 19:36

Világbajnok ökölvívónknak vegyes érzései vannak az RTL műsorával kapcsolatban, mert tapasztalt sportszerűtlen megnyilvánulásokat, de szórakoztató meccseket is látott. A versenyzők felkészülését becsüli, de úgy véli, mindez azért messze van a valódi ökölvívástól.

2023. december 11. 19:36
Budapest, 2017. március 28.
Erdei Zsolt világ- és Európa-bajnok ökölvívó Papp László háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó szobrának avatásán Budapesten, a Gesztenyés kertben 2017. március 28-án. A szobor Fekete Géza alkotása.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A napokban véget ért az RTL Sztárbox című műsora. Nézte az adásokat?

Sok mérkőzést nem láttam. Élőben két gálán vettem részt, a folytatást viszont már csak részletekben, online követtem.  

Mit gondol, egy ilyen műsor milyen hatással van az ökölvívósportra? Népszerűbb lesz tőle a boksz?

Maga a tény, hogy ismert emberek bokszolnak egymással mindenképp népszerűsíti a sportágat, hiszen rengetegen nézik a műsort. De persze ettől rövid távon nem a gyerekek lesznek többen az edzőteremben, inkább hobbibokszolóból lesz több. Közülük azonban hosszabb távon lesznek, akik bevonják a gyerekeiket, ezért hosszabb távon profitálhat belőle a sportág. Az ökölvívósportnak biztosan nem tesz rosszat, ha az emberek minél többen beszélnek róla, és ha valamit, ezt biztosan elérte a műsor. Persze biztosan vannak fanyalgók is, és nekem sem tetszett minden, amit a Sztárboxban láttam.

Mire gondol?

Úgy érzem, előfordultak sportszerűtlen megnyilvánulások. A műsor hangulatára rányomta a bélyegét, hogy a szereplők ellenfelekből nemegyszer ellenségekké váltak. Igazi sportban ez nem történhet meg. Persze a profi ökölvívásban is előfordul néha, hogy – mondjuk mérlegeléskor – összeugranak a felek, de ez inkább a showműsor része. Egyébkén én ezt sem szeretem, a tiszta bunyó híve vagyok. A szájkaratét nem szeretem. Emellett azt láttam, hogy voltak azért elég nagyképű megnyilvánulások is. Egyik-másik srác kicsit elszállt és már-már bokszolónak képzelte magát csak azért, mert egy ütése betalált. Összességében vegyes érzelmeim vannak a műsorral kapcsolatban, mert voltak azért tényleg sportszerű és izgalmas mérkőzések is. 

Van ennek a fajta küzdelemnek valódi sportértéke?

Mondjuk úgy, hogy némelyik összecsapásnak volt némi sportértéke is. Voltak olyan versenyzők, akiken azért lehetett látni, hogy a rendelkezésükre álló kevés időben tényleg igyekeztek felkészülni a mérkőzésekre. Volt olyan mérkőzés, ahol nem csak a vagdalkozást lehetett látni. A befektetett munka azt kell mondjam, hogy le a kalappal ezek előtt a versenyzők előtt. Természetesen ez azért messze van a valódi ökölvívástól, hiszen ahhoz, hogy egy bizonyos mozgásforma rögzüljön, minimum tíz évig kell rendszeresen űzni egy adott sportot. A gyerekeknek persze mindez sokkal könnyebben megy, hiszen ők isszák magukba mindezt, mint a szivacs. 

A héten rendezik az országos ökölvívó bajnokságot. Mekkora az érdeklődés az esemény iránt?

Jóval kevesebb embert érdekel, mint az RTL műsora, de ez természetes szerintem. Van egy-két magyar ökölvívó, aki elért már valamit, de őket csak egy kisebb a sportszerető közönség ismeri, hiszen nem szerepelnek minden héten valamelyik televízióban, vagy újságban. Ha a nagyközönség rendszeresen láthatná őket, ahogy szervezett keretek között szabályos küzdelmeket vívnak és érnek el sportsikereket, akkor nyilván ismertebbek, népszerűbbek lennének a bokszolók is. Van is köztük egy-egy egyéniség, aki méltó lenne, hogy hasonló népszerűségnek örvendjen mint mondjuk egy-egy színész. A sportolókat – főleg az egyéni sportágakban – ma leginkább akkor tudja megismerni a nagyközönség, ha az olimpián szerepelnek. 

Nagy kérdés, hogy a jövőben a bokszolóknak lesz-e erre lehetősége, hiszen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) viszonya elég feszült. A NOB nyáron elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az IBA-t, amely ezért semmilyen ötkarikás eseményen nem képviselheti a sportágat, és szóba került az is, hogy az ökölvívás nem szerepel majd a 2028-as olimpia programjában. 

Igen, az ökölvívás jövője az olimpián nem olyan biztos, mint korábban volt. Sajnos nekem semmilyen ráhatásom nincs erre a helyzetre, de nagyon bízom benne, hogy a a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a jelneleg uralkodó szövetséggel vagy egy másik szervezettel előbb-utóbb konszenzusra jut. Számomra az a fontos, hogy a sportág fennmaradjon, és a boksz jövője az olimpián biztosított legyen. 

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bornemissza-3
2023. december 16. 15:32
Ez nem egy rossz műsor, ha nem rejtett politikai sztárcsinálásra használják. Hanem építő szórakoztatás és talán valamiféle tanítás, nevelés is. Nem kell ahhoz mindenkinek profi ökölvívónak lennie. Ha csak ezen felbuzdulva lejár valaki testmozgásként öklözni egy kicsit hobbiból, akkor már sokat tett önmagáért, ami a testmozgáson és az egészségen túl az élet sok területén hasznos lehet. Azt veszem észre, hogy csípőből ekézik, mert az RTL csinálta és mert nyilván van mögötte hátsó szándék is. De alapvetően ez egy jó műsor, és Kokó és mások sem adta volna hozzá magát, ha nem így lenne. Ebben el kell ismerni az RTL-t, hogy valami jót csinált. Nem elvetni kell, hanem még jobban csinálni.
Vasika
2023. december 12. 18:53
Erdei megint szépen beszélt. Minimum tíz év, mire valamire jut egy sportoló, ha tehetséges. Ez a műsor, csak egy zakkant fejében születik meg, aki nem is tiszeli a sportolókat. Az egy magasabb színvonal. Ezt a pénzemberek nem értik.
KBA98
2023. december 12. 17:21
Egy fos műsor volt, egoista szarzsákokkal!
Proxima Centauri
2023. december 12. 11:51
X-országban van párszázezer amatőr sakkozó. A legtöbbnek már bejött egy susztermatt, viszont egy mesterjelölt balkézzel leveri őket.... Akkor szarjatok a sakkra, gyökerek!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!