Elmarad a nagy bunyó, közbeszólt az IMMAF – mégsem csapnak össze a magyar szurkolók!

2023. december 02. 13:26

„Férfiasan, három a három ellen” szerettek volna harcolni egy ketrecben, a végsőkig.

2023. december 02. 13:26
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Aki figyelemmel kísérte a szervezett szurkolói szubkultúra történéseit, tudhatta, hogy hetek óta egy olyan esemény készülődött, amely nagy lázban tartotta az érintetteket, és egyedülálló lett volna a hazai sportpalettán.

A tervek szerint első alkalommal csaptak volna össze a Hungarian Fighting League, azaz a Magyar Harcos Liga szervezésében az Újpest FC és a Diósgyőri VTK szurkolói december 2-án, Siófokon a Kiss Szilárd Sportcsarnokban -90 kg és a +90 kg súlycsoportban. A szervezők korábban arról tájékoztatták lapunkat, hogy az eseményen „az MMA szabályokat minimálisan módosítva, majdnem minden lehetséges lesz sportszerű kereteken belül”.

Azonban november 30-án, csütörtökön, két nappal az esemény előtt az UFL – Ultras Fighting League Facebook-oldalán megjelent egy közlemény, mely szerint 

a szurkolók siófoki összecsapása az idén elmarad. 

A szervezők úgy fogalmaztak, hogy a „Siófoki HFL 003at le kell mondanunk rajtunk kívülálló technikai okok miatt”

Hozzátették, hogy a Magyar MMA szövetség jelezte számunka hogy hogy „nem kíván együttműködni velünk a 3 vs 3 Ultra Harc miatt, amit el is fogadtunk”. 
Mint kiderült, ezután más bírókat kezdtek keresni, akik segítenek lebonyolítani a sportrendezvényt. De mint írták, „sajnálatos módon az IMMAF ( MMA Világszövetség ) a november 20-tól 25-ig tartó világbajnokság alatt megrendezett kongresszusán hirtelen a semmiből hozott egy határozatot, miszerint   

egyenlőre nincs hivatalos állásfoglalás a 3 vs. 3 ügyben”.

A küzdelem szervezői arra is kitértek a bejegyzésben, hogy „a lényeg az, hogy az IMMAF nem támogatja azt, ha nem sportolók vesznek részt az MMA-ban, ráadásul úgy, hogy az nem az IMMAF szabályai szerint történik!” „

Illetve az is kiderült, hogy más tagország bírója csak az adott ország szövetségének a jóváhagyásával dolgozhat az adott országban. „A HMMAF jelezte felénk hogy a külföldi bírót engedélyezik, ami önmagában rendben is volna, az viszont nem, hogy az IMMAF már szóban jelezte, nem megerősített forrásból értesüléseink szerint Európa összes bírójának, hogy 

aki elmegy 3 vs 3 Ultra Harc levezetésére, azt határozatlan időre felfüggesztik bírói tevékenysége alól"

 – osztották meg követőikkel a „fülükbe jutott” információt.

Tavasszal szeretnének saját rendezvényeket szervezni

A Hungarian Fighting League azt is kiemelte, szeretnének a Fight Card szereplőinek kompenzációt nyújtani, amit a következő hetekben el is kezdenek.

A közleményüket azzal zárták, „hiszünk benne, hogy ez a jelenlegi helyzet csak egy rög, amit félre lehet söpörni az útból, és a magyar MMA-t, valamint 

az ultra életet is új szemszögből tudjuk bemutatni és egy magasabb minőségben”

„Ezúton is köszönjük a megértéseteket. Azon leszünk, hogy tavasszal már rendezvényeink legyenek” – tekintettek a jövőbe.

A vonatkozó bejegyzést alább tekinthetik meg teljes terjedelmében:

Külföldön nem újszerű egy-egy ilyen összecsapás

A szervezők korábban felidézték, hogy „ha szurkolói összecsapásokra gondol az átlagember, akkor a '90-es és 2000-es évek Üllői vagy Megyeri úti rendbontásai jutnak eszükbe. Pedig a rivális szurkolók az elmúlt évtizedben főként már a mezőkön, erdőkben és félreeső helyeken csapnak össze fair módon: 

fegyvertelenül, azonos létszámban, lefektetett szabályok szerint”

Azt is megjegyezték, hogy nemzetközi viszonylatban nem újszerű egy-egy ilyen küzdelem. Többször csaptak már össze külföldi csoportok egymással a ringben. 

Esély lehetne az előítéletek leküzdésére

A megvalósítók nyilatkozatából az is kiderült, hogy „ez az esemény nagyszerű lehetőség lett volna arra, hogy „a szurkolótáborok legyőzzék az előítéleteket, és sportszerű kereteken belül, bátor küzdelemben mérhessék össze erejüket és tudásukat. 

Hiszen mindenki győztes, aki bátran felvállalja ezt a küzdelmet!” 

– húzták alá.

Edzettek az újpestiek

Az Újpest szurkolói egy olyan videót is megosztottak, melyben kivehető volt, „gőzerővel” készültek az összecsapásra.

A videóban az is elhanagzott, hogy három éve merült fel az ötlet, hogy létrehozzanak egy hivatalos szurkolói küzdőpsort egyesületet Újpesten, „ahol mindenki megmutathatja, hogy

mennyire tökös gyerek, nemcsak a lelátón, hanem a ringben, illetve a tatamin is”.

Hozzáfűzték, hogy azzal, hogy igent mondtak a siófoki megméretésre, „szeretnének egy hidat képezni a küzdősport és a szurkolói élet között is. Szeretnénk, hogy többen is meglássák ennek a sportnak az értékét. (...) Együtt küzdünk az Újpest névért, szellemért!” – húzták alá a klub harcosai.

Az Újpest szurkolóinak felkészülését alább tekinthetik meg:

Saját indulót is kapott a küzdelem

A rendezvény még saját „indulót” is kapott. A Kárpátia zenekar a „Magyarnak születtem” című szerzeményét gondolta újra, mondhatni „morcosabbá” tette a lefújt siófoki megmozdulásra.

Talán tavasszal, egy „új köntösbe bújtatott” eseményen még felcsendülhet.

 

Nyitókép: Hungarian Fighting League

 

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KILÓ
2023. december 02. 15:09
Ez nem sport hanem kocsmai bunyó.
Búvár Kund
2023. december 02. 13:46
Maradnak a 20 vs 20 vagy 10 vs 10 meccsek az utak menti erdősávokban...
Gullwing
2023. december 02. 13:31
Nem igazán értem minek kell szurkolói csoportoknak egymást ütlegelni, bár mely formában is. Majd a kedvenc csapataik eldöntik a pályán ki a jobb....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!