Mészöly amúgy abszolút nem nullkilométeres antropológus

2024. február 29. 16:06

Kavicsunk kulturális tevékenysége persze nem szorítkozik pusztán a játékosok bőrszín alapú elemzésre.

2024. február 29. 16:06
null
Kele János
Kele János
Facebook

„Történt, hogy a frissiben Újpest-tulajjá avanzsáló MOL egy huszárvágással (úgy is, mint: gesztus a szurkolók felé) azonnali hatállyal edzőt cserélt, Nebojsa Vignyevics balra el, Mészöly Géza a takarásból be, klubkultúra felcsavarva, pátosz installálva, probléma megoldva. Azaz, hogy mégsem, Mészöly - korábban ismert nevén: a Szőke Kavics - ugyanis az első adandó alkalommal belefingott a nulláslisztbe, és a Diósgyőr elleni, amúgy megnyert meccs utáni sajtótájékoztatón (alighanem a Sebők Vilmos-i értelemben vett extázis hatására) valami olyasmit dünnyögött a mikrofonba, mennyire kulcsfontosságú volt, hogy be tudta cserélni Franklin Saserét, merthogy anno játékosként ő is mennyire utált »ilyen nagydarab feka« ellen játszani, »aki megtartja a labdát, és megcsúsztatja.«

Így, telibe. 

Mészöly amúgy abszolút nem nullkilométeres antropológus: 2017-ben, még a Haladás edzőjeként ugyanis már volt alkalma kifejteni, mennyire szereti a színes bőrű játékosokat. Akkor arról beszélt - szintén egy meccs utáni sajtótájékoztatón -, hogy bár az MLSZ kifejezetten dotálja, ha egy csapatban kevesebb külföldi játszik az ajánlott maximumnál, de őt a hatszázezres prémium sem érdekelte volna, ha »van egy olyan csatára, egy jó fekete, úgy beteszi, mint a huzat.«

Ezt is ajánljuk a témában

Kavicsunk kulturális tevékenysége persze nem szorítkozik pusztán a játékosok bőrszín alapú elemzésre, ő a suttyóság minden hangszeren nagy átéléssel muzsikáló virtuóza. Amikor például - még szintén a Haladás kispadján - azzal szembesítették, hogy egyik játékosa, Halmosi Péter a meccs hevében leköpte ellenfelét, Donald Trumpot megszégyenítő blazírtsággal reagált, azt a letaglózóan életszerű eshetőséget fölvetve, miszerint »Péter lehet, hogy csak maga elé köpött, az ellenfél játékosa pedig belefutott.«

Most azt hagyjuk is, milyen kivételes kognitív képességek szükségeltethetnek ahhoz, hogy egy újonnan kinevezett edző mindjárt az első meccsét követően botrányt robbantson ki a személye körül, koncentráljunk inkább csak arra, hogy ha kicsivel is okosabb volna, Mészöly Jr. akár családi példákon keresztül is elsajátíthatta volna a kulturálisan elfogadott viselkedés alapvető normáit. Édesapja, a korábbi 61-szeres válogatott, sokszoros szövetségi kapitány és dokumentumfilm-sztár Mészöly Kálmán ugyanis televíziós szakértőként már belelépett - mit belelépett, szügyig gázolt, élvezettel fürdőzött - hasonló folyóba, amikor egy Sport TV-s elemző műsorban arról értekezett, mennyire könnyű a kluboknak olyan játékosokkal megegyezni, akik »alig jöttek le a fáról Afrikában, és már itt vannak«. Megjegyzendő: a Sport TV akkori műsorvezetőjeként Máté Pál már rögtön az - élő - adásban elhatárolódott a megnyilvánulástól, sőt, Mészölyt egy időre le is vették a képernyőről az eset után.

Ezt is ajánljuk a témában

Nos, jelen esetünkben az Újpest nem érezte szükségét hasonló igyekezetnek, így olybá tűnhet, részükről az eset rendben valónak ítéltetett - még szerencse, hogy az MLSZ vasszigora lecsapott, és példás büntetéssel sújtotta a fájától láthatóan nem túl messzire pottyanó almácskát, aki - mintegy természetszerűleg - fellebbezni tervez a döntés ellen.

Naná, hiszen honnan is tudná, miért is érezné, mi volt a gond a mondataival.”

Nyitókép: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2024. március 03. 08:26
Szánalmas műhiszti.
Kétes
2024. március 03. 07:30
B.meg MekKele! Q.rvára hülye vagy!
lefty67
2024. március 01. 16:04
A "feka" a feketének a becézése, mi baj van ezzel? Ezek a hiperérzékeny lipsik, egyébként simán kívánják a politikai ellenfeleik halálát! Azzal nincsen gond mi? Azt tűrni kell? A mocskos fideszezés, a fedofilozás az PC?
barbax
2024. március 01. 10:28
Akkor is elmeszelték volna, ha egy fehér játékosra azt mondta volna, hogy SÁPADTARCÚ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!