Brit lap: Szoboszlaiból idővel a Liverpool vezére lehet

2024. március 28. 18:04

„Szoboszlai Dominik igazi szupersztár Magyarországon, és egyre világosabb, hogy ez mekkora előnyt jelent a Vörösök számára” – írja a Liverpool.com.

2024. március 28. 18:04
LIVERPOOL, ENGLAND - OCTOBER 21: Dominik Szoboszlai of Liverpool during the Premier League match between Liverpool FC and Everton FC at Anfield on October 21, 2023 in Liverpool, England. (Photo by Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images)/Robbie Jay Barratt

Nyitókép: Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

Szoboszlai Dominik igazi szupersztár Magyarországon, és egyre világosabb, hogy ez mekkora előnyt jelent a Vörösök számára” – ezzel a felütéssel kezdi cikkét a Liverpool.com munkatársa, Matt Addison, aki állítása szerint ezt saját maga tapasztalta meg, amikor részt vett a magyar labdarúgó-válogatott Törökország elleni 1-0-s magyar győzelemmel végződött Eb-felkészülési mérkőzésén

Ezt is ajánljuk a témában

A portál szerint a magyar válogatott játékosai közül messze kimagaslott Szoboszlai teljesítménye, még úgy is, hogy a szerző szerint félgőzzel játszott.

 „Magabiztos játékán pontosan érezni lehetet, milyen státusza van Szoboszlainak Magyarországon. Ezen a meccsen tizenegyesből szerzett gólt, kedden ismét betalált, ezzel 12-re növelve eddigi 40 válogatott mérkőzésén elért góljai számát – ez nem rossz, ha valakinek van még egy vagy több évtizede a legmagasabb szinten” –írja Addison. 

A szerző szerint azonban Szoboszlai pályán mutatott teljesítményénél is érdekesebb a légkör, amely körüllengi. Felidézte, hogy a mérkőzést követően a vegyes zónában Gulácsi Péter, a Liverpool egykori kapusa és Hakan Çalhanoğlu török csapatkapitány volt a legnépszerűbb az összegyűlt újságírók körében, ám volt valaki, akit még náluk is jobban szerettek volna elérni.

Ezt is ajánljuk a témában

„Jó pár riporter megkérdezte a magyar sajtóreferenst, hogy Szoboszlai kijön-e nyilatkozni a sajtó munkatársainak, és ahogy nőtt a türelmetlenség, végül igent mondott

Szoboszlai végül kijött az öltözőből, jókedvűen, mosolyogva válaszolt néhány kérdésre. Körülbelül 50 újságíró itta minden szavát”

 – fogalmaz a szerző.

Tapasztalata szerint Budapesten és környékén mindenhol Szoboszlaiba botlik az ember. „A közelmúltban a T-Mobile arca lett Magyarországon, az ország első számú sportolója, 23 évesen a Liverpoolban szerepel, és a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya. A Puskás Aréna felé vezető úton – sőt, a belvárosban barangolva – azt láttam, hogy a szurkolókon lévő válogatott mezek szinte mindegyikén az ő neve szerepelt

A magyar válogatott csapatkapitányaként sugárzott róla, hogy otthon van a vezérszerepben. 

Szoboszlai társai minden alkalmat megragadtak, hogy labdákkal tömjék őt, a pályán lévő legjobb játékost. Bár ez csak egy barátságos mérkőzés volt, a végén a szurkolótáborhoz vezette a csapatot, és megtapsoltatta velük a drukkereket. Ő ment elöl, és példát mutatott. Magabiztos volt a kapitányi szerepkörben” – olvasható a cikkben.

Szoboszlai Dominik (középen) a Magyarország-Törökország barátságos labdarúgó-mérkőzés után a Puskás Arénában 2024. március 22-én. A magyar válogatott 1-0-ra győzött - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A csapatkapitány
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

„Szoboszlai idővel a Liverpool vezére lehet”

A Liverpool.com újságírója szerint könnyen belátható, hogy Szoboszlai Dominik idővel hasonló szerepet tölthet majd be a Liverpoolban, mint a magyar válogatottban. Jelenleg még új Angliában, és olyan játékosok, mint Virgil van Dijk és Mohamed Salah megelőzik őt, ha arról van szó, ki a vezér – véli Addison, hozzátéve, hogy a magyar labdarúgó egy újabb példája, hogy a Liverpool olyan labdarúgókat szerződtet, akik szupersztárok. 

Salahhoz, Van Dijkhez, Robertsonhoz, Luis Díazhoz hasonlóan Szoboszlai a legnagyobb név a hazájában.

„Megszokta, hogy ő a sztár, az attrakció, és vállalja az ezzel járó felelősség terhét, ami csak jó lehet, ha egy akkora klubban játszik, mint a Liverpool” – fogalmaz. 

A szerző felhívta a figyelmet, hogy Szoboszlai teljesen eltérő szerepkörben játszik az Anfielden és a magyar válogatottban, felidézve, hogy a törökök elleni mérkőzésen sokszor nagyon mélyen szinte a védőkkel egyvonalban helyezkedett, onnan irányítva a támadásokat. Gyakorlatilag söprögető volt, mindig ő kapta a kapustól a labdát, minden támadás rajta keresztül indult. 

„Ez mindent elmond arról, hogy mennyivel jobb volt mindenkinél a pályán – és az edzője belé vetett bizalmáról”.

Úgy véli, Szoboszlai nem ezt szereti a legjobban – a Liverpool pedig aligha fogja ott szerepeltetni, legalábbis addig, amíg olyan intenzíven tud futni, mint most – de a magyar szövetségi kapitánynak tetszik ez a pozíció. 

BUDAPEST, HUNGARY - SEPTEMBER 10: Dominik Szoboszlai of Hungary controls the ball during the International Friendly match between Hungary and Czech Republic at Puskas Arena on September 10, 2023 in Budapest, Hungary. (Photo by Laszlo Szirtesi/Getty Images)
Szoboszlai valódi vezér volt a törökök elleni meccsen
Forrás: Laszlo Szirtesi/Getty Images

„Tudom, hogy azt mondta, hogy nem szeret túl sokat ezen a poszton játszani. De tényleg azt gondolom, hogy a jövőben fantasztikus hatos lehet. Minden képessége megvan ahhoz, hogy olyan szerepet töltsön be, mint [Andrea] Pirlo, csak hogy egy példát mondjak. 

Szerintem Pirlo volt a legjobb ezen a poszton az elmúlt 15 évben, és Dominik nagyon jó képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy ezen a poszton játsszon.” 

 – idézi Marco Rossi augusztusban a Liverpool.com-nak adott interjújából.

A brit lap szerint Rossi is elismerte, hogy Szoboszlainak minél gyakrabban kell gólszerzésre is törekednie ahhoz, hogy Magyarország a legtöbbet hozza ki belőle, de itt mindkettőre képes volt. Szoboszlai indította a támadásokat, majd néhány passzt követően feljebb lépett – a passzai hatótávolsága és a gondolkodási sebessége egy magasabb szinten áll – olvasható a Liverpool.com cikkében. 

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akkor ki
2024. március 29. 17:27
Egyetértek! Világsztár lesz! Hajrá Dominik!
KBA98
2024. március 29. 11:12
Nagyon szeretem!
Reszelő Aladár
2024. március 29. 09:48
Végre kezdjük kapizsgálni, hogy mi a különbség a 2016-os, 2021-es és az idei EB csapat közt. Az első egy rutinos, csapatként egységes, de nem komoly egyéni kvalitásokat mutató csapat volt. Egy masszív, de külső szemlelőt nem ültetett a TV elé. A 2021-es egy nagyon fiatal, nagyon lelkes csapat volt, aki majdnem meglepetést okozott még úgy is, hogy egy óriási fiatal tehetséget volt kénytelen nélkülözni. A 2024-es pedig ugyanez a csapat 3 évnyi rutinnal, komoly veretlenségi szériával, egy nagyon kemény védelemmel és igen, egy igazi KLASSZISSAL. Akiért rajong a hazája, akit megszeretett a világ egyik legnépszerűbb klubjának majd’ minden szurkolója és aki az EB-n rúgja be a SZUPERSZTÁRSÁG ajtaját. Lesz két meccs, ahol kizárólag őt fogja vizslatni a világ és teszik fel majd sokan a kérdést, hogy a tavalyi amúgy igen magas vételára valójában mégiscsak rablás volt. Mi pedig majd szerényen írhatjuk ki az üzenőfalra, hogy #naugye
Interista
2024. március 28. 20:41
Szoboszlai játék tudása kiemelkedő. Nagyon jól van felépítve a karriere. Top 10-s játékos lesz belőle, ha már most nem az.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!