Dél-Afrika ragyogó jövőért szóljanak a vuvuzelák

2010. június 22. 13:55

A világbajnokság az egység és az önbizalom érzését nyújtja egy tragikus múltú országnak.

2010. június 22. 13:55
„Mi fog történni július 12-e után, miután a nyertes csapat kapitánya izzadt tenyerében meglengette a Rimet-kupát? Mit fognak mondani az emberek, amikor az utolsó szurkoló is hazaballagott, és az utolsó újságíró is megírta vádbeszédét nemzete legyőzött válogattottjáról, és amikor az utolsó vuvuzela is utoljára, mélabúsan felharsant? Mit hagy a világbajnokság Dél-Afrikára?

Megkérdeztem csaposokat, újságírókat és politikusokat, mint például a figyelemre méltó Helen Zille-t, Nyugat-Fokföld tartomány elnökét. A végén úgy éreztem magamat, mint azok a Monty Python-figurák, akik bolond módon kétségbe vonták a Római Birodalom jótéteményeit. A focivébé nem csupán állásokat, szakképesítést és reményt adott a helyiek ezreinek.

A versenysorozat végső határidőt adott Dél-Afrikának különböző létesítmények megépítésére és fejlesztésére. Nem csupán a sportpályákra, de az utakra, a hidakra, a repterekre, és a buszsávokra is, amelyeket egyébként sosem építettek volna meg, és amelyekből a következő évtizedekben az egész ország hasznot fog húzni. Mindezeken túl, a világbajnokság valami olyasmit adott ennek az országnak, ami megfoghatatlan, ám megfizethetetlen: a büszkeség mély érzését, hogy valami nehéz dologba fogtak, és sikerrel véghezvitték.

Ha a nemzetközi közvélemény elismerő tükrében nézik magukat, a különféle bőrszínű dél-afrikaiak egyetérthetnek abban, hogy az első afrikai világbajnokság örömteli siker, és hogy a siker önbizalmat szül. A rand erősödik. Az Ausztráliába vagy Kanadába távozott dél-afrikaiak kezdenek visszatérni az országba, amelynek a bankrendszere nagyrészt megúszta a mostani válságot.

A nagyszámú - körülbelül félmillió - látogató segíteni fog, hogy a világ tekintete Dél-Afrikára, és annak kereskedelmi és befektetési lehetőségeire szegeződjön. A korábban az itt lakás egyik hátrányának számító bűnözés kilencven százalékkal csökkent Fokváros belvárosában, és egyetlen súlyos bűncselekmény vagy erőszakos tett sem fordult elő a szurkolók részére felállított fan parkokban.

Természetesen csalódások is lesznek, és senki sem állíthatja, hogy megoldódnak majd a gazdasági vagy a politikai gondok. Azonban a világbajnokság az egység és az önbizalom érzését nyújtja egy tragikus múltú országnak.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blogen
2010. június 22. 21:03
Egyébként is mit keresnek a zsidók a fehér keresztények földjén, meg a fehér muzulmánok földjén! A cigányokkal együtt menjenek vissza oda, ahonnan jöttek, vagy legalábbis ne nagyon pofázzanak vissza ha időnként jól megérdemelt módon kiírtják őket. Gondolkodjál már te szerencsétlen figyellek mielőtt hülyeségeket írogatsz!
gyuszika
2010. június 22. 19:14
Szóval annak van igaza aki azt írja, hogy borzalmas dolog az erőszak, gyilkosság. Az ember embernek farkasa az így volt már a kora történelemben és később is. Az indiánok mészárlása, Afrikából a négerek behurcolása, atombomba, Európában, Ázsiában az eszmerendszerek nevében a népirtások. Természetesen nem különbek az Afrikában történő törzsi harcok sem. Láttam egyszer egy filmet, ahol tizenéves gyerekek ölték egymást ( fegyverük honnan volt, ki adta el nekik, nem tudom de azokat ölném meg. ) Nem vagyok hívő ember, ha Isten létezik, miért engedi a háborúkat emberek értelmetlen halálát?
miloka
2010. június 22. 18:11
Amúgy nem értem, hogy sokan miért nem próbálják meg a pozitív változásokat is figyelembe venni?? Mert Dél-Afrikában azért történtek mélyreható és örvendetes változások is.
elGabor
2010. június 22. 18:07
Afrikáról változatlanul a 2002-es "Let Africa Sink" a legjobb összefoglaló írás. http://www.theothersideofkim.com/index.php/essays/36/ Kulcsbekezdés: "My favorite African story actually happened after I left the country. An American executive took a job over there, and on his very first day, the newspaper headlines read: "Three Headless Bodies Found". The next day: "Three Heads Found". The third day: "Heads Don’t Match Bodies"." Heads don't match bodies. Kb. ennyi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!