Nyugdíj: amit nyer, hamar el is veszti a kormány

2010. november 26. 15:01

Mintha mindenki úgy számolna, hogy a teljes magánnyugdíj-járulék többletként jelentkezik majd a költségvetésben, holott nem.

2010. november 26. 15:01
„Mostanáig a munkáltató egy nagyobb összeggel finanszírozta a »szolidáris« rendszert, a munkavállaló pedig magánkasszába fizetett be egy kisebb járulékot. Ezért cserébe a jövőben a nyugdíjasnak mindkét forrásból fizettek volna. A mostani átalakítás után viszont az államtól csak az kaphat további befizetései után is pénzt, aki az eddig megszokott járulék mellett most meglévő magántulajdonú megtakarításait is hajlandó feláldozni a jelenbeli kifizetésekre (nyugdíjakra és a költségvetés egyéb tételeire). Eközben semmi nem garantálja, hogy a hiány nem fog egy, két, vagy öt éven belül újratermelődni. (...)

Ha felszámolják a magánpénztárakat, akkor azok nem fognak megjelenni, mint kiszámítható állampapír-felvevők, hiszen nem lesz pénz, amit befektetnének. Ez látszólag triviális, de mintha mégis mindenki úgy számolna, hogy a teljes magánnyugdíj-járulék többletként jelentkezik majd a költségvetésben, holott nem - tekintélyes része eddig is benne volt. Csak akkora része lesz tényleges pluszbevétel, amekkorát a pénztárak nem állampapírba fektettek volna.

A valóban elkölthető pénz pedig gyorsan elfogy, a jelenlegi költségvetésből kiindulva két-három év alatt. Mire? Részben csupa olyasmire, amiről köztudott, hogy veszteséges, és az is köztudott, hogy messze nem nyújt olyan szolgáltatást, ami miatt megérné elviselni a veszteséget. Mert hát egy Deutsche Bahnt még mindig sokkal szívesebben tartanék fenn közpénzből, mint a MÁV-ot. Nekünk viszont csak az utóbbi jutott, és ezt csak megszüntetni lehetne, megjavítani aligha: a köztulajdonú intézmények és állami szervek működése már a mikszáthi aranykorban is ugyanilyen volt, ez világháborúk és megszállások hatására sem változott meg. Ehhez szerezne a kormány drágább, piaci feltételek mellett pénzt, mindezt azonban felelős befektetők egyre kevésbé szeretnék finanszírozni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soelmo
2010. november 27. 11:23
Az utolsó pillanatban rendezték ezt a számlát, különben a magánynyugdíjpénztárak felszívódtak volna....Van két lehetősége a ragaszkodóknak......legyen elég!
soelmo
2010. november 27. 11:20
Okostojás! az egyszerűbb lenne, ha mindenki a magánnyugdíjpénztári tagok helyett fizetne? Az nem fogyna el? Hiszem még nem is tudjuk , mi, miből és hogyan fizettek volna 3 év múlva???? Az ilyen undorító, felelőtlen sajtósakálok miatt jutottunk oda, ahol vagyunk. Honnan tudod, hogy egyáltalán mire elég a magánpénztárak vagyona? Ha ők nem fizetnek be a szolidaritási alapba, ki fizet helyettük? És ha nekik egyetlen fityingjük sincs már, akkor azt is az állami szolidaritási alap állja majd?
NÉGYmadár
2010. november 27. 10:57
http://negymadar.blog.hu/2010/11/27/disznotor_2011 Üdv NÉGYmadár
hakos
2010. november 27. 00:50
Talján? :))) Nomen est omen....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!