Az adószakértő válaszol

2011. november 04. 10:47

Hát drága négyek, elmondom én, hogy mi az igazságtalan. Az, amikor a bankrabló kezd pattogni, hogy csúnya dolog a boltilopás.

2011. november 04. 10:47
Ceglédi Zoltán
Hírszerző

„És itt tényleg nem az eváról van szó, hanem az önök hozzáállásáról. Arról, ahogy évek óta tolják. Mióta az egyszerűsített vállalkozói adót bevezették, minden évben kiáll a magukat szerényen csak »nagy négy« jellemzéssel illető cégek szakértői hada, és elsorolják, hogy miért kell most, de azonnal megszüntetni az evát. Mert rendszeridegen, mert igazságtalan, mert a többi adózónak rosszabb.

Itt jegyezném meg, hogy az apehes múlt még másfél évtized múltán is igazi morális karantén, ha megoldásként az véletlenül sem merül fel, hogy a többi adózóknak legyen jobb. Inkább elfújni az utolsó kis mécsest is, hogyne.

És bár most nem az eva létjogosultsága mellett akarok érvelni elsősorban, annyit azért jegyezzünk meg, hogy az ilyen módon adózóknak van pár közös tulajdonsága. Esetükben biztos, hogy nincs számlagyárnál kilincselés, nincs bűvészkedés költségekkel meg cégautóval, irodának hazudott lakással meg kamu áfa-visszaigényléssel. Másrészt ezek tényleg kisvállalkozók, évente maximum 25 milliós árbevétellel (de viszonylag keveseknek van olyan gondja, hogy már csak görnyedve fér el a plafon alatt). Harmadrészt pedig ennél egyszerűbb adó nincs, tényleg arról szól, hogy a megkapott áfás összeg harminc százalékát (oké, plusz iparűzési adó az önkormányzatnak) befizetik az államnak. Ennyi, ez tényleg elfér egy söralátéten, nincs ilyen adójóváírás meg olyan félszuperbruttó, ilyen gyerekkedvezmény meg olyan cafetéria.

De a négy nagy emberei minden évben a költségvetési vita idején (vagy bármilyen gazdaságpolitikai irányváltásnál, pláne minisztercserénél) előpattannak, és mondják, hogy rendszeridegen, meg igazságtalan. Majd hozzáteszik, hogy az adórendszert amúgy egyszerűsíteni kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2011. november 04. 16:32
nem veletlen, h pont az adoszakertok szivoznak, ha az evat eltorlik, akkor amit eddig az evas meg tudott csinalni (adobevallas, stb.) most majd tuti adoszakertot kell felfogadni. Kinek is jo ez? Az adoszakertoknek leszz tobb mnelojuk, tobb lovejuk, a zemberek kevesbe alszanak nyugodtan. K...a anyjat az osszes adoszakertonek meg a kormany is elmehet valahova a soralatettel.
Autofocus
2011. november 04. 15:04
Bevallottan fidesz választóként mondom hogy nagyon rá fog baszni ezzel a kormány: feleslegesen, borítékolható negatív költségvetési hatás mellett, minden józan megfontolással ellentétesen egy olyan választói kört fog picsán rúgni, akik számarányukat meghaladó befolyásolási potenciállal bírnak a többi választóra is. Ezen tessék elgondolkodni, most pedig mindenki lehajol a padsorok közé és sürgősen megkeresi Matolcsy úr elgurult gyógyszeresdobozát amíg nem késő. A szocik már most dörzsölhetik a markukat: az EVA visszaállítása legalább félmillió szavazatot fog hozni nekik.
balint60
2011. november 04. 13:35
Az Orbán-kormány akkor jár el következetesen, ha megszünteti az EVA-t. OV tavaly még megtartandónak, sőt kiterjesztendőnek minősítette az EVA-t, tehát szükségszerű a megszüntetése. Eddig ugyanis mindennek pontosan az ellenkezőjét tették, mint amit ellenzékben éveken át mantráztak - az EVA nem lóghat ki a sorból.
tarackos
2011. november 04. 12:10
Igaza van Ceglédinek, az offshoros hátterű cégek képviselőiként elég gáz a kkv farkával verni a csalánt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!