Ez a sztárcsinálás legprimitívebb módszere

2011. november 29. 09:30

Az egész nem más, mint egy karaokeshow, amiből a bulvártévék, bulvárújságok keresnek. Interjú.

2011. november 29. 09:30
Demjén Ferenc
Hír24

Mi a véleményed a tévés tehetségkutatókról?

Borzasztóan gusztustalannak tartom az egészet. Ez nem megoldás arra, hogy tehetségeket fedezzünk fel és bepréseljük őket az így is túlzsúfolt könnyűzenébe. Az egész nem más, mint egy karaokeshow, amiből a bulvártévék, bulvárújságok keresnek, meg persze azok a szervezők, menedzserek, akik ezeket a gyerekeket egy év alatt, mint egy véres kardot végighurcolják az országban és felléptetik őket nyilvánvalóan csökkentett gázsiért. Ez az egy koncertsorozat, ahol ráadásul olyan dalokat énekelnek, amik nem is az övék, nem elég arra, hogy valaki sztárrá vagy szakmailag is énekessé váljon. Ez arra elég csak, hogy a bepillantson egy olyan világba, ahova valószínűleg sohasem fog bekerülni.

Miért? Nem fogunk rájuk emlékezni?

Nem, mert a következő verseny eleve kiüti azokat, akik az előzőben nyertek – így nyilvánvalóan bővül a kosár. Nem a fiatalokat hibáztatom, hisz van köztük olyan, aki tehetséges, akiből lehetne igazi énekes, de egy vagy két hónap alatt nem lesz senkiből sem sztár. Olyan istenadta tehetség nincs, akit ne kellene kézen fogni és segíteni, hogy át tudjon jönni egy teljesen civil szakmából egy ilyen nem civil és nem is olyan egyszerű szakmába. Szerzők kellenének nekik, saját dalok. Lemezt már eleve alig adnak ki, tehát az, hogy valaki lemezt csinálhat… Nagy dolog! Hol adja el? Ki veszi meg? Ez csak egy mézesmadzag, amit elhúznak előttük: egy év alatt elhitetik velük, hogy iszonyatosan nagy sztárok, mert mondjuk autogramokat kérnek tőlük, meg a tinik sikítanak és összepisilik magukat, ha meglátják őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kronosz
2011. november 29. 14:59
Az X-Faktor döntősei (hatos csapat) szerintem jobb zenei-előadói adottságokkal rendelkeznek, mint a magyar átlag. Rózsi, amikor a 60-as években elkezdte pályafutását, az akkori szakma hasonlóan fanyalgott az ő képességeit illetően, mint ő most a fiatalokkal szemben. Az X-Faktoros versenyzőknek ez a "Ki Mit Tud", vagy a Táncdalfesztivál. Ez akkor nem jelentett Rózsiéknak sem problémát, vagy ha igen, csak azért, mert kimaradtak belőle. Felgyorsult a tempó, nincs idő a tehetségek évtizedes promotálására, az X-Faktor a kor szellemének megfelelő gyors berobbanást eredményezhet. A piac pedig eldönti, hogy ki az a pár énekes, akire valóban szükség van. A szavazásos megmérettetés jó előszűrő e tekintetben. Rózsi egy rock-legenda, de egyben egy kiöregedett, nyűgös, személyiség is. Az idő múlását bölcsebben kellene kezelnie.
narmer
2011. november 29. 14:24
Csak annyiban nincs Rózsinak igaza, akit máig nagyon szeretek, hogy ez nem a tehetségről szól. Muri Enikőt tavaly eltanácsolta Geszti, az idén meg fogja nyerni az X faktort, jó eséllyel.Tehát a kitörő tehetség mégiscsak kap egy lehetőséget.
gfischer
2011. november 29. 13:23
Ezek a vetélkedők csak kis részben szólnak a zenéről. Hordozzák viszont a valóságshow-k minden gusztustalan ismérvét. Megaláznak mindenkit, zsűrort, versenyzőt hogy elérjék az évről évre emelkedő ingerküszöböt, és valami bizsergést okozzanak. A "versenyzőket"is a show szempontjai szerint válogatják. Kit érdekel itt a zene? Annyi a nóta, mint égen a csillag, és az előadások alapján egyébként sem nagyon lehet ráismerni egyikre sem. A Rózsiékat anno még az apparatcsikok válogatták. Sokszor nem is a legrosszabb ízléssel. Persze "háttér" is kellett akkoriban ahhoz, hogy valaki a térképre kerüljön.
Senior
2011. november 29. 12:50
Teljesen értelmetlen az akkori és a mostani viszonyokat összehasonlítani. Acél György nagyon zseniálisan hagyta működni a fiatalokban összegyűlt túlnyomás leeresztő szelepét. Az akkor született nóták jelentős része egy konszolidált polgári demokráciában értelmezhetetlen lett volna. Ez most más, üzlet a javából, amiből azért az öregek sem akarnak kimaradni, általában megfutják az év végi "nagy koncerteket", turnéjukat, ami esetenként rendkívül szánalmasra sikeredik. Ennyi szólóénekesre valóban nincs szükség, hiányzik egy, a zenekarokra, saját nótákra kihegyezett országos megmérettetés.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!