Utánunk, Európa?

2012. január 28. 11:46

Másfél éve még arról ábrándozott Orbán Viktor, hogy a sikerek következtében Európa csodájára jár majd az új magyar modellnek.

2012. január 28. 11:46
Blahó Miklós
NOL

„Ám másfél éve még arról ábrándozott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a sikerek következtében Európa csodájára jár majd az új magyar modellnek. És mire Európa túljut a válságon, a magyar lesz a legversenyképesebb gazdaság az unióban. Az álom éppen szertefoszlik.

Bár az »Európa követ minket« teóriában azért lehet valami. Most, hogy a sikerek csúcsán már mindhárom hitelminősítő bóvli kategóriába helyezte Magyarországot, az eurózóna is ébredezni látszik. A Standard and Poor’s kilenc euróállamot minősített le. Utánunk, Európa? Hacsak így nem.

Komolyra fordítva: a válasz nem. Miközben az Orbán-kormány szabadságharcot és függetlenségi háborút vív, az unió többi részében érik a felismerés, hogy még a gazdag, nagy tagállamok sem járhatják a maguk külön útját. Erre figyelmeztetett nemrégiben Helmut Schmidt volt német kancellár, aki az Ázsia javára eltolódó globális erőviszonyokra hivatkozva szögezte le: aki a vélt nemzeti előnyöket és büszkeséget fontosabbnak tartja az európai integráció mélyítésénél, az önnön alapvető stratégiai érdekei ellen vét, és eljelentéktelenedik a világgazdasági versengésben. Angela Merkel német kancellár a minap Davosban pedig már egy föderatívabb Európa körvonalait vázolta fel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
wartog
2012. január 29. 12:05
mehetne a plázson a világ legdögösebb nője is, ha a szőnyeget megrántják alatta, fog akkorát perecelni mint a ház.Akik a szőnyeget ráncigálják, no azoknak kéne a kezecskéit ledarabolni, de tőből ám.
cutcopy
2012. január 28. 15:19
Ezek a szocik teljesen hibbant népség, maguknak nyolc év után is türelmet kértek, a Fidesznek meg már egy év után lejárt az ideje.. )
Faqtya ezredes
2012. január 28. 14:10
Blahó Miklós: Szerszámosláda MNO 2008. november 27. Blahó Miklós: Élénkítési terve iránt túlzott várakozásokat keltett az unió bizottsága, ám végül csalódást okozott. Holott ennél többet nem is tehetett. Ha sikerül megakadályoznia, hogy a tagországok egymást taposva meneküljenek a válság elől, a legtöbbet érte el: az összeomlással szemben megmutatta a koordinációban és az ésszerű gazdasági szerkezetváltásban rejlő erőt. A többi a tagországokon múlik. (Népszabadság, 2008. november 27.)
Faqtya ezredes
2012. január 28. 14:07
Olyan kibaszott égés már ez az Orbánozás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!